utorok 1. decembra 2015

Ľubica Mišíková: Mrazená škorica- Vôňa minulých životov

Oficiálna anotácia: Tretí román slovenskej autorky. 
Helena Adamová odjakživa túžila zmiznúť z tohto sveta, aby spolu s ňou zmizli aj všetky strachy, čo sa vynorili zakaždým, keď chcela byť aspoň trochu šťastná. Jej život sa však začne meniť k lepšiemu, keď podstúpi regresnú terapiu. Postupne začína chápať, že nad svojimi strachmi nemohla nikdy vyhrať, lebo neboli z tohto sveta. Všetkými Heleninými minulými životmi aj jej terajším životom sa ako červená niť vinie zmienka o mrazenej škorici – o tyčinkách škorice primrznutých ku kusom ľadu, ktoré otroci znášali z hôr na stoly rímskym cisárom. A práve škorica, jej charakteristická vôňa i farba, pomáha spájať zdanlivo nespojiteľné a vysvetľovať nevysvetliteľné.ä

Počet strán: 256
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2015
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu SLOVENSKÝ SPISOVATEĽ.

Takže. Priznám sa že toto je moja prvá skúsenosť so slovenskou spisovateľkou. Nemôžem povedať že by som to nejako oľutoval ale nebolo to niečo na čo som ja zvyknutý. Ale pekne od povrchu knihy. 
Obálka tejto knihy sa mi veľmi páči a je taká zaujímavá a tajomná. Zrejme je na obálke naša hlavná postava a to mi trochu na tejto knihe vadilo. Ja nemám rád na obálkach kníh postavy. Jedine kde mi to nevadí je kniha Selekcia ktorej obálky sú nádherné. Ale obálka by bola trochu krajšia bez tej postavy. 

Ideme ďalej a trošku si povieme niečo o hlavnej postave. Helena Adamová bolá živý príklad ženy zrútenej vlastným životom. Depresie, pokusy o samovraždu sú u tejto ženy na dennom poriadku. Už len kvôli tomuto mi hlavná postava nesadla. Hej. Mala svoje dôvody prečo byť taká ale nesadlo mi to. 

Teraz trochu k príbehu. Príbeh vôbec nebol originálny ale zasa ani nie že hrozný. Autorka podala už dosť otrepaný námet a zle ho využila. Poznám omnoho lepšie zahraničné autorky ktoré takúto tému dokázali lepšie rozviť. Autorka mohla radšej spraviť depresívny príbeh o tejto žene ktorá sa snaží zmieriť so svojím životom a nie to pokaziť nejakými minulými životmi. Bolo by to lepšie bez toho. 
A čo sa týka spojenia príbehu s mrazenou škoricou tak som čakal niečo lepšie a zaujímavejšie.

Prepáčte že nebude táto recenzia taká dlhá no na túto knihu mám taký názor že nebolo to zlé ale vracať sa k tomu už nebudem. O tom sa nedá veľa písať a preto takto na večer takáto mini recenzia. 

Knihu budem hodnotiť aj pozitívne ale aj mierne záporne. 
Táto kniha odo mňa dostáva 2,5/5.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára