streda 12. augusta 2015

Gayle Formanová - Kam zmizla

Oficiálna anotácia:
Od tragickej autonehody prešli tri roky... Mia prežila, stratila však najbližšiu rodinu aj chuť žiť. Pomohli jej lekári, kamaráti, a najmä jej priateľ, gitarista Adam Wilde. Trpkú životnú skúšku však ich mladá láska neprežila a cesty dvojice sa rozišli... Celé tri roky už uplynuli aj odvtedy, čo Mia náhle zmizla z Adamovho života.Teraz obaja žijú na opačných koncoch krajiny. Nadaná violončelistka Mia je vychádzajúcou hviezdou newyorského konzervatória Juilliard. Adam žije v Los Angeles a ako slávny rocker kŕmi nenávidený bulvár búrlivým vzťahom so slávnou herečkou. Keď počas turné zostane sám trčať v New Yorku, náhoda ich znovu zvedie dokopy. V tú osudnú spoločnú noc sa túlajú po meste, ktoré sa stalo Miiným domovom, spomínajú na minulosť a nesmelo otvárajú srdcia budúcnosti – a azda aj jeden druhému. Dá sa však vrátiť stratený čas, odpustiť chyby a nesplnené sľuby?

Originálny názov: Gayle Forman - Where she went                                                                       Vydavateľstvo: Ikar (YOLi)            
                                                                        Recenzia na 1. časť Zostaň so mnou (Ak zostanem) TU!
*Ak ste nevideli film tak trailer nájdete TU*


Tri roky po nehode a všetko sa zmenilo.  Adam je iný. Už viac nie je ten bezstarostný tínedžer,
ktorý bol len populárny a zamilovaný. Je starí a spôsob myslenia má úplne iný  než na aký som zvyknutá. Bolo vidieť ako je na tom zle... ale kto by nebol? Pred nehodou mal s Miou úplne dokonalý vzťah (na pár výnimiek) a aj po tom zostal s ňou. Koho by nezdeptalo ak by ho jeho životná láska (ak to tak môžem nazvať - asi áno) len tak odkopla!? Alebo horšie - bez vysvetlenia sa už neozvala, neprišla na návštevu alebo aspoň neposlala pohľadnicu!? Toto bolo pokračovanie, ktoré som po konci If I stay potrebovala.


Napriek všetkému je Adam slávnou celebritou a idolom dievčat.  Konečne niekto (Gayle) poukazuje
viac aj na tie záporné časti slávy. Otravné fanúšičky, otravní novinári. Prilepili sa naňho pravdu povediac všetky zlozvyky aké len mohli :D

Toľko som čakala až som sa dočkala. Kniha z Adamovho pohľadu! YASSS! Aspoň som odhalila ako to celé vyzeralo podľa Adama... Ako on vnímal smrť Kat a Dannyho? A čo Teddy?                                                                                                                                                        
Tiež sa mi páčilo, že kniha bola napísaná tak ako prvá časť. Dej prerušovaný spomienkami. To je také dobre vymyslené. A vždy sa tá spomienka hodila k deju.                                                                                                        
Musím trošku skritizovať preklad. Čítala som polku knihy v angličtine a ten preklad nie je celkom presný (viem, že to sa nedá ale...). Najviac mi to vadilo pri preklade takzvaných refrénov na začiatkoch kapitol. Any sa to nerýmovalo ani nič... no škoda.

 K deju sa pripojilo pár nových postáv. Jednou z nich bola Bryn ( s ktorou sme sa v podstate nestretli), Adamova súčasná priateľka. Nemala som ju rada. Mne prišla ( z Adamovho opisu) ako taká tá typická hollywoodska hviezdička. Stále sa navážala do Mie (vraj je Adam stále závislí na jej duchovi - len trošku väčšia pravda) a nič jej nebolo dosť dobré.                                  
                     
Ďalšia postava, ktorá sa tam našla len okrajovo bol Ernesto. Miin "kamarát". Aj ten mi bol zhodou okolností nesympatický. K jeho vlastnostiam som sa ani bližšie nedostala, iba k tomu, že je obetavý a že pomáha chudobným deťom. Och...  
                                                                 
Trošku pod kožu som sa dostala aj Shooting Star a všetkým ostatným členom. Ale nie až tak ako by som chcela. Konečne som spoznala zo skupiny aj niekoho iného ako Liz. Mike a Fitz boli zaujímavý ale strašne odlišný. Všetci v tej skupine boli odlišný. Ako mohli spolu fungovať? No nefungovali! Adam s nimi ani nebýval v jednom hoteli keď boli v New Yorku. To ma privádza k otázke: Ktoré  skupiny tak fungujú dnes?  
                            
Mia Hallová. Samostatná kapitola. Aj keď som som sa nedostala do jej hlavy, Adam si vedel perfektne domyslieť čo si myslí - takže mi to ani nechýbalo. Teraz mi , naopak od prvej časti, pripadala dosť nerozhodná. Predtým vždy vedela čo chcela (apom nejak v hrubom).. Teraz si nevedela rozmyslieť či Adam áno alebo Adam nie.


Prekvapilo ma, že kniha zachytáva dej iba niekoľkých dní. Mne to pripadalo ako viac. Som rada, že to nedopadlo tak, že keď Adam zbadal Miu a Mia zbadala Adama, že sa na seba hneď nevrhli. Za tie tri roky sa medzi nimi vytvorila stena. Bolo dosť ťažkú ju prekonať a ani to neznamenalo, že budú opäť spolu. Kto mal vedieť, že si bude pamätať sľub, ktorý jej dal Adam keď bola v kóme? To, že ju nechá ísť aj zostane. <3 No ona si to pamätala a tak to aj dopadlo.

Takto na konci by som sa malinko chcela vyjadriť k obálke. No nie je úžasná? Tie štvorčeky mi pripomínajú we heart it. :D

Táto kniha bola strašne krásna. Všetky tie pocity a myšlienky, texty piesní a frázy,  rozhodnutia a gestá. A tá ich rozlúčková cesta.                                                                                      
S koncom som bola spokojná. Nehovorím, že bol presne podľa mojich predstáv (mohlo sa stať ešte viac) ale splnil moje očakávania aj keď som sa zo začiatku bála.

Nezostáva mi iné ako oceniť túto knihu 5/5 hviezdičiek. Pár chýb, ktoré som našla v preklade sa dalo ľahko prehliadnuť a neboli problém. 
Trošku som sa rozpísala :D

Už ste knihu čítali?

17 komentárov:

  1. Teraz si ma tak navnadila na túto knihu, určite si ju prečítam hneď, ako budem môcť! ☺ http://justaddcourage.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To som rada, naozaj stojí za prečítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Viděla jsem jen filmové zpracování první knihy a tvá recenze mě přesvědčila si tu druhou knihu koupit! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ani jsem nevěděla, že se 2. díl jmenuje takhle.
    Zatím jsem nečetla ani ten 1., ale film jsem viděla a je to bomba! :)

    everythingononepaper.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 1. diel knihy a film boli navlas rovnaké (až na nepodstatné výnimky) :) Druhý diel bol o tri roky neskôr a tri krát taký dobrý :D

      Odstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vůbec jsem nevěděla, že už je druhý díl!:o Určitě si ho musím koupit :)!
    http://worldbyanett.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja som bola zaskočená :D Ale bolo dobré vedieť ako ich život išiel ďalej

      Odstrániť
  7. Where She Went som si stiahla prednedávnom do iPadu v angličtine a už som prečítala skoro polovicu ! Veľmi ma to chytilo, takže sa teším :)
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada :) J a som tiež začínala čítať v angličtine ale nejako ma to v tedy nechytilo, takže som čakala na preklad :)

      Odstrániť
  8. po tomto článku ma to veľmi zaujala, takže ak sa k nej nejak dostanem určite si ju prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Už druhá recenze, kterou jsem četla na tuto knihu, ale teprve ta tvoje mě přesvědčila, že ji potřebuju.

    http://celbova.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to som úprimne rada - že niekto tie moje recenzie aj prečíta a pomôžu mu :)

      Odstrániť
    2. Akurát včera som Kam zmizla dočítala. A je to totálne perfektná kniha. Je parádne sa na veci konečne pozrieť aj z Adamovho uhla pohľadu. Páči sa mi, ako tam s postupom času vysvetľuje, čo a ako, sa za tie tri roky udialo. A ten koniec knihy...paráda.

      Odstrániť
  10. Hned si tu knihu musím objednat!! Tahle recenze mě k tomu přímo dokopala :D !
    http://lanaliteraryworld.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť