streda 23. decembra 2015

1O vecí, čo pravdepodobne neviete o Vianočnej Kolede...

Ahojte,
dnes som tu zasa s 10 vecí, čo... :) A teraz som sa rozhodla nájsť pár zaujímavých faktov o A Christmas Carol od Charlesa Dickensa. Som si istá, že všetci poznáte príbeh o starčekovi, ktorý bol lakomý a skúpy. Navštívili ho traja duchovia Vianoc a ukázali mu minulosť, súčasnosť aj budúcnosť. Príbeh, ktorý má nesmrteľný námet bo veľa krát spracovaný a môžete nájsť veľa filmov. Ale čo Charlesa Dickensa viedlo k napísaniu tohto vianočného príbehu? Ako sa mu podarilo ho  napísať? A ako rýchlo tento príbeh obehol svet?
Týchto 10 faktov mi pripadalo najzaujímavejších a najviac odhalujúcich.


1. Charles Dickens bol inšpirovaný napísať Vianočnú Koledu v roku 1843 po príhovore na zbierku peňazí pre Manchester Athenaeum v Anglicku. Po dlhom rozhovore s  Benjaminom Disraeli sa vybral na prechádzku kde ho napadlo napísať "malú Vianočnú knihu".


2. Príbeh začal písať v roku 1843 a písal ho skoro bez prestávky po šesť týždňov. Prestával písať iba v noci a prechádzal sa po Londýne "Keď všetci triezvi už išli spať". Knihu dopísal na konci novembra, takže mohla byť vydaná rovno na Vianoce. 17. decembra dorazila do obchodov a bola vypredaná do troch dní. 

3. Dickens bol prvým autorom, ktorý sám verejne čítaval svoje diela. Jeho prvá kniha, ktorú prečítal pred publikom bola práve  Vianočná Koleda.  Čítal ju pred viac ako 2OOO ľuďmi v mestečku Birmingham (Anglicko) 1O rokov po jej prvom publikovaní. Brimingham si vybral práve preto, lebo tam mal starých priateľov a bolo to jedno z jeho najobľúbenejších miest. 

4. Radšej než by Dickens Vianočnú Koledu iba obyčajne čítal, vytvoril špeciálnu verziu Vianočnej Koledy na prednášanie (vystupovanie, whateva...).  Aby si vytvoril scenár,  vytrhol strany z pôvodnej knihy a potom z nich vystrihol nepotrebné opisy. Vystrihnuté časti nalepil do čistého zošitu a dopísal poznámky na správne prednášanie. 

5. Existuje jedna kópia knihy, ktorá bola napísaná Dickensom samotným a nachádza sa v Bergovej kolekcii v  New Yorkskej verejnej knižnici anglickej a americkej literatúry. 

6. Dickens navštívil Ameriku dvakrát, kvôli tour svojej knihy. Počas druhej tour v roku 1867 predniesol podľa scenára upravenú verziu Vianočnej Koledy. Ľudia stáli v rade dlhej mílu na lístky. Dickens zarobil 1.4 milióna libier.

7. Keď mal Mark Twain 32 rokov, pozrel si vystúpenie Vianočnej koledy a potom ho zrecenzoval nie veľmi priaznivo. Vyjadril sa o knihe ako: "Bez srdca a bez pocitov."

8. Počas prednášacích dní, Dickens jedol na raňajky dve lyžice rumu so smotanou, pollitra šampanského polhodinu pred tým, ako vyšiel na javisko. Tiež obľuboval sherry s rozbitým surovým vajíčkom. Počas písania kníh pil čaj s mäsom a v noci jedol polievku. 

9. Ako Dickensove prvé verejné čítanie bolo Vianočná Koleda, tak bolo aj posledné. Rozhodol sa ísť do dôchodku z čítania, pretože začínal chorľavieť. Jeho posledné vystúpenie bolo v Hale Sv. Jamesa v marci 1870. Jeho syn nahral jeho posledné slová publiku: "...from these garish lights I vanish now for evermore, with one heartfelt, grateful, respectful, and affectionate farewell."

1O.  Dickens plánoval v knihe zobraziť horory, ktoré predstavovala chudoba v Anglicku toho času. Najprv plánoval napísať politický pamflet, ale rozhodol sa, že kniha zaujme viac ľudí ako vianočný príbeh. 


Patrí Vianočná Koleda k Vašim typickým filmom počas vianočných sviatkov? Poznáte aj Vy nejaké zaujímavé vianočné fakty?

4 komentáre:

  1. To je skvělý :) spoustu věcí jsem vůbec nevěděla a moc se mi líbí to autorské čtení :) moc autorů to nedělá a přitom právě oni ví, jak příběh chtěli napsat a vyprávět... určitě to tenkrát muselo být kouzelný :)
    Getmovin by Deni

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja by som chcela aby to autori takto čítali :) len od nich môžeš vedieť ako presne to mlo byť podané :D

      Odstrániť
  2. Veľa vecí som ani nevedela. Super článok ! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť