streda 28. októbra 2015

Anna Toddová - After (Bozk)


ANOTÁCIA: Tessa je slušne vychované dievča, ktoré randí s milým, spoľahlivým chlapcom. V živote má jasný cieľ, ambície a matku, ktorá dohliada, aby to tak zostalo.
Lenže hneď v prvý deň na vysokoškolskom internáte narazí na Hardina, chalana so strapatými hnedými vlasmi, sebavedomým britským prízvukom a s pírsingom v pere a ten jej nabúra všetky ideály, v ktoré dovtedy verila.
Hardin však zďaleka nie je ideál. Je drzý – dokonca až po hranicu krutosti. Vzhľadom na jeho správanie by ho Tessa mala nenávidieť. A aj nenávidí, až kým sa s ním neocitne sama v jeho izbe. Stačí jediný bozk.
V jednej chvíli jej Hardin vraví, aká je nádherná, no vzápätí trvá na tom, že pre ňu nie je ten pravý a odstrkuje ju. Napriek svojim bezohľadným spôsobom Tessa pociťuje neodbytné nutkanie preniknúť mu hlbšie pod kožu a pod nánosom lží objaviť skutočného Hardina.
Tessa má dokonalého priateľa. Prečo sa teda usiluje prekonať vlastnú urazenú pýchu a zbaviť Hardina predsudkov o poctivých dievčatách? Prečo dovolí, aby jej ubližoval?
Žeby v tom bola láska? Tessin život už nikdy nebude taký ako predtým...


Je tu niekto kto ešte nepočul o tejto knihe? Bla bla... internetová senzácia... bla bla... a tak ďalej.  Ja som si po prvých stranách bola istá, že toto malo zostať len ako story na wattpade. Knihu som však dostala na narodeniny a  tak som si povedala, že sa nič nestane ak ju prečítam pekne dokonca. Prinajhoršom z toho vzíde veľmi nenávistná recenzia... aaa??? 
Moje pocity z tejto ospevovanej knihy by sa dali zhrnúť do jednej vety: "Bolo to také zlé, až to bolo dobré..."

Určite poznáte všetky tie wattpad stories, z ktorých sa vám chce vracať, lebo sú tak otrasné klišé a tak zle napísané... Narozdiel od tých, bola síce táto kniha klišé, ale nebola nudná a bola celkom dobre napísaná - takým spôsobom, že celej knihe dodávala profesionalitu a bez tohto štýlu, by kniha stála za nič. 


Obálka vyzerá síce pekne, ale počkajte kým ju dočítate - tie odtlačky prstov z nej tak ľahko nedostanete. Hrozne ma to iritovalo a neraz som mala pocit, že niečo roztrhnem od zlosti... tie odtlačky proste...

Mne sa vôbec nepáčil príbeh, ktorý sa stále točil okolo slušnučkej Tessy a bad-boya Hardina. Nič originálne, nič extra. Od začiatku bolo jasné, že sa do neho zamiluje a ona ho zmení k lepšiemu. Na konci ale.... uffff.... to bol nárez. To som vôbec nečakala a netuším čo mám na to povedať - chcelo sa mi plakať a smiať zároveň (nad jeho -aj jej- blbosťou) 


"Hardin bol ako droga, vždy keď som si dopriala maličkú dávku, zatúžila som po ďalšej, väčšej a väčšej... Bolo možné, aby ma Hardin potreboval tak zúfalo ako ja jeho?" 
Všetci sa rozplývajú nad tým, že je to o One Direction. To si nikto nevšimol, že to s nimi má spoločné akurát tak mená v originálnej verzii? Najprv som sa kvôli tomu knihy hrozila, ale potom som sa odosobnila od toho faktu. Ak by to, akého hajzla spravila Anna z Harryho v After, asi by ju už zabili, alebo aspoň mučili na milión spôsobov. 


Theresa sa mi ako hlavná postava zdala priveľmi upišťaná, urevaná a panovačná na to aby bola zaradená medzi dobré a sympatické postavy. Stále musela mať všetko pod kontrolou a pripadalo mi, že si myslí, že je niečo lepšie ako je potetovaná spolubívajúca a jej priatelia, ktorí si užívajú život. No proste som si celú knihu musela pripomínať, že Tessa sa určite zmení... určite... v ďalšej časti...
Hardin bol taký jednoduchý. Predvídateľný pako. Každé jedno dievča, by vedelo presne povedať, čo spraví, prečo to spraví a tak... (okrem konca teda :D ) Napriek tomu, aký bol, bol ideálom chalana, ktorého baba chce. Taký navonok zlý a arogantný, len preto aby sa dievčatá mal v čom rýpať a odhaľovať jeho tajomstvá. Vnútri bol samozrejme iba broken boy. To, ale neospravedlňuje to ako sa zachoval. Ja byť Tessa, tak so mnou nebude nikto takto zametať. 
"Tak ako ja si plánujem úlohy do školy, on si zrejme značí do diára, kedy má komu povedať akú uštipačnosť, a zajtra som v ňom vyznačená červeným písmom." 
Medzi ďalšími postavami boli napríklad Langdon - Hardinov nevlastný braček, ktorý bol takým mojim oporným -  reálnym- stĺpom, konečne niekto, kto stál nohami na zemi.

Tiež mi od začiatku strpčovali život Noah a Tessina skvelá matka. Mne keby niekto takto kecal do života.... ach... Tá jej mama bola hrozná! Vykopnete z domu svoju dcéru len kvôli tomu, že nechce byť s nudným chalanom v svetríku???
Steph som si od začiatku obľúbila, vlastne sa mi páčila celá ich skupina - dokonca aj Molli (neukameňujte ma!) a Zed ... presne tak ako žili oni som si predstavovala vysokoškolský život (narozdiel od Tessy) - len musím podotknúť, že koncom si to pokazili - všetci!


Toľko tajomstiev a klamstiev v jednej knihe! To chce rešpekt! Na to, že bola kniha jedno klišé za druhým, bola vtipná a komplikovaná. Proste premyslená od začiatku do hrozného konca (ktorý vás prinúti si nájsť pokračovanie na wattpade :) )  Tiež môžete očakávať riadnu dávku úchylností a ako to povedať, sexu? Asi tak :D 
"...Hardin bol mojou kotvou. Zostávalo mi modliť sa, aby ma nestiahol ku dnu."
Najlepšie bolo asi, keď som vnímala, ako sa Hardin pre Tessu mení :3 A ako je pre ňu ochotný ísť na svadbu, ako je ochotný ísť nakupovať. Síce mu trvalo, kým ju uznal za svoju frajerku a vydržalo im to si tak desať strán :D 

To by bolo všetko z mojej strany o tejto knihe - preto som sa rozhodla, že ju ocením na 3/5 hviezdičiek.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára