utorok 15. septembra 2015

10 najlepších old-school kníh


Ahojte :)
Pridávam ďalší článok do série 10 vecí čo... (ostatné články TU)
Ako sme si tak na slovenčine písali zoznam povinného čítania, konečne ma napadol nejaký námet na článok. Napríklad dať do kopy mojich 10 najobľúbenejších starých kníh. Vytvoriť zoznam všetkých tých skvelých kníh ku ktorým sa dnes dostane málokto :)


10. Leo Tolstoy - Anna Karenina
K Anne Karenine som sa dostala skrz školu :D Aspoň niečo je na nej dobré. Najprv sme ju spomínali na slovenčine, ale prečítala som si ju až v angličtine . Bolo to v podstate z donútenia, keď nám profesorka poslala link na stránku z anglickými knihami a povedala, že si musíme kúpiť aspoň jednu a prečítať ju. Veľa tam toho na výber nebolo. Skôr len samá klasika. Preto si túto knihu objednala skoro celá skupina. Milostné trojuholníky sú v tejto dobe nič nezvyčajné. Ale čo v minulosti? O tom je vlastne celá táto kniha. O láske, podvádzaní a komplikovaných rodinných vzťahoch.
Mňa zaujala už po pár stranách, všetky tie komplikácie ma bavili a čakala som ako sa to vyvinie.


9. Marilynne Robinson - Housekeeping 
Jedna z množstva kníh, ktoré som si nahabala z knižničky mojej tety.
Tri generácie žien (neskôr síce odídu ale...) , ktoré žijú pokope a život si predstavujú úplne inak. Tento román (?) by som označila ako niečo na štýl "Ženy z rodu Gilmorovcov" :D

8. F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby 
Túto som si ešte dávno uchmatla v knižnici. Len tak. /plne len tak z ničoho nič. Pozerala som si tam knihy a zrazu som len mrkla na poličku a tam Veľký Gatsby. Mala som dilemu, či si knihu vezmem alebo nie. Nakoniec som si povedala, že nemám čo stratiť. Je to obľúbená kniha polky mojej triedy - no veď obchodná :D
Peniaza nie sú všetko! To som postrehla z tejto knihy. Keď sa tým podvodom dostali do vyššej spoločnosti, hneď som vedela, že to ešte budú ľutovať.

7. Robert Louis Stevenson - Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda
Pôvodná verzia je vždy najlepšia! Žiadne prekrútené rečičky. Nebudeme si klamať. Koho by nezaujímal príbeh rozdelenej osobnosti? Vraždy? Old horror? Nie som fanúšička hororových kníh, ale toto je predsa len klasika.

6. Mary W. Shelleyová - Frankenstein
Nemôžem vynechať moju slovensko anglickú lásku z Nového Času :D Nie len že je táto kniha niečo ako začiatok sci-fi, ale je to aj jedna z najlepších sci-fi kníh akú som kedy čítala. Navnadil ma hlavne pôvodný film, ktorý sme pozerali s kamarátkou - bol krátky a nestrašidelný, tak som chcela zistiť, či kniha bude niečo viac. Predsa len efekty vo filme na tú dobu boli celkom fajn. *Ten film nájdete TU*

5. Moliére - Lakomec
Trošku (veľmi) staré dielo. Tí, čo ste už na strednej ste sa s ním už určite stretli. Povinné čítanie je večná otrava. Nie však toto. Povedala by som, že táto kniha je klenot medzi povinnými čítaniami. Ja som si tú knihu hneď tak zamilovala. Bola to jedna z najlepších aké som kedy musela čítať.
Tak komplikovano-vtipný dej je nezabudnuteľný. Ten pocit, keď si váš otec chce zobrať vašu životnú lásku. Jéééééj :D

4. Louisa May Alcott - Malé ženy
Najlepšie sú knihy, ktorých postavy nám majú čo ponúknuť. V tomto diele, čo jedna postava, rovno štyri! Sestry, ktoré sú úplne odlišné a pri každej sa dajú ľahko rozoznať a "preštudovať" vlastnosti. Popri tom sa zapodievajú bežnými dievčenskými problémami, ale aj inými, ktoré majú čo-to spoločné s obdobím v ktorom žijú.

3. Anne Golonová, Serge Golon - Angelika, Markíza anjelov
Ak túto úchvatnú sériu nepoznáte, ani neviete o čo prichádzate. Angelika je inšpiratívna žena :) Knihy (celú sériu) som získala od svojej mami. Všetky som ich prečítala v priebehu pár mesiacov a nemohla som sa nabažiť tohto romantického príbehu.

2. Nathaniel Hawthorne - Šarlátové písmeno
Na 1OO% si spomínate ako sa na túto knihu všetci v amerických filmoch sťažujú... Sú aj rôzne filmové adaptácie (napríklad tá s Demi Moore -,- ), ale tie nedokážu zachytiť všetko z diela. Aj ked niektorý hovoria, že táto kniha je pre mládež náročná, ja som si ju na truc prečítala. Myslím si pravý opak. Šarlatové písmeno je príkladom nespravodlivosti. Kniha mala (zasa) milostný námet a preto bola zaujímavá. Tiež tie vlastnosti postáv - už od začiatku som vedela koho budem nenávidieť.

1. Jane Austenová - Pýcha a predsudok
Mám sa k tomuto vôbec vyjadrovať? Pán Darcy a Elizabeth sú nie len ukážkou vtedajšej morálky, ale aj ukážkou lásky. Toto bol fakt romantický príbeh a hrozne krásny. Preto je to moje No1 zo všetkých. Všetky prevedenia sú skvelé, ale najviac zbožňujem (samozrejme aj knihu) divadelné hry podľa tejto knihy :3

To by bolo mojich dnešných 10 vecí čo... :) Dúfam, že som Vás navnadila aspoň na niektorú túto klasiku a že sa na ne aspoň mrknete. 
Čítali ste u niektorú?
Ktoré sú Vaše obľúbené?




8 komentárov:

  1. Samozrejme, všetky knihy poznám, i keď čítala som iba jednu a to je Veľký Gatsby :D Rada by som si však prečítala ďalšie z týchto skvostov :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. všetky odporúčam :) Aj medzi tými starými sa dajú nájsť poklady :) najlepšie v antikvariátoch

      Odstrániť
  2. Super tipy ! :) Skoro všetky som čítala, jedine Little Women som nejako zabudla, takže to čoskoro napravím :) Krásny článok :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Som rada, že som ti pripomenula Little Women :)

      Odstrániť
  3. Ok, mám taký pocit, že čo sa týka Old School kníh, mám čo doháňať. Nečítala som ani jednu, čo je dosť smutné, priznávam. No aby to so mnou zase nevyzeralo tak zle, veľmi sa mi páčila kniha od Salingera - Kto chytá v žite a taktiež kniha Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch od Palárika. A k môjmu TBR ďalej patria knihy od J.Verne a Orwella, myslím že tiež veľmi dobré čítanie. No rozhodne je čo vyberať aj z týchto kníh. :) Veľmi pekný článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ok, mám taký pocit, že čo sa týka Old School kníh, mám čo doháňať. Nečítala som ani jednu, čo je dosť smutné, priznávam. No aby to so mnou zase nevyzeralo tak zle, veľmi sa mi páčila kniha od Salingera - Kto chytá v žite a taktiež kniha Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch od Palárika. A k môjmu TBR ďalej patria knihy od J.Verne a Orwella, myslím že tiež veľmi dobré čítanie. No rozhodne je čo vyberať aj z týchto kníh. :) Veľmi pekný článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Když teď tak vidím ty knihy, říkám si, že bych měla začít číst! :) Začnu tím Lakomcem, jelikož to máme jako povinnou četbu a uvidím, čím budu pokračovat :) www.girlonline001.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť