piatok 3. februára 2017

Jennifer Niven: Holding Up The Universe

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt holding up the universeAnotácia:  Everyone thinks they know Libby Strout, the girl once dubbed 'America's Fattest Teen'. But no one's taken the time to look past her weight to get to see who she really is. Since her mum's death, she's been picking up the pieces in the privacy of her home, dealing with her heartbroken father and her own grief. Now, Libby's ready: for high school, for new friends, for love, and for Every possibility life has to Offer. I know the part I want to play here at MVB High. I want to be the girl who can do anything. Everyone thinks they know Jack Masselin too. Yes, he's got swagger, but he's also mastered the art of fitting in. What no one knows is that Jack has a secret: he can't recognize faces. Even his own brothers are strangers to him. He's the guy who can re-engineer and rebuild anything, but he can't understand what's going on with the inner workings of his own brain. So he tells himself to play it cool: Be charming. Be hilarious. Don't get too close to anyone. Until he meets Libby. When the two get tangled up in a cruel high school game which lands them in group counseling, Libby and Jack are both angry, and then surprised. Because the more time they spend together, the less alone they feel. Because sometimes when you meet someone, it changes the world - theirs and yours. 

Na Vianoce som ako skvelý darček dostala knihu Holding Up The Universe od známej autorky Jennifer Niven. Aj na Slovensku, aj vo svete je autorka ospevovaná pre jej best-seller All The Bright Places (Všetky skvelé miesta). U nás sa z tejto knihy stal hit, ja som ju síce nečítala ale po pozitívnych ohlasoch ostatných ľudí som sa nemohla dočkať kedy si od autorky nejakú knihu prečítam. 
Obálky kníh tejto autorky sú jednoduché, ale ako sa hovorí v jednoduchosti je krása, a preto je táto kniha ozdobou mojej knihovničky. 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt libby and jack holding up the universe

Libby Strout je dievča, ktoré v minulosti označili za najtučnejšiu americkú tínedžerku. Ale za týmto nechceným titulom sa skrýva oveľa viac, než ľudia vidia. Po rokoch je Libby znovu pripravená sa s čistým štítom vrátiť do školy. Je odhodlaná bojovať proti akejkoľvek šikane a  motivovaná prežiť svoj život naplno. To jej však hneď v prvý deň sťaží Jack Masselin, ktorého priatelia prišli na "fat girl rodeo", ktorého podstatou je chytiť tučné dievča a udržať sa čo najdlhšie. Jack nie je ale v hĺbke zlý človek. Jeho a Libbyna cesta sa skrížia a zrazu je Libby jediným človekom, ktorý Jacka naozaj pozná. Vie o milostnom pomere jeho otca, dokonca aj o tom, že Jack trpí prosopagnóziou - nedokáže rozoznávať a pamätať si tváre. Každý deň sa pretvaruje, svoju rodinu a priateľov pozná len podľa toho, že si naspamäť zapamätal ich rozlišujúce znaky. Problém s ródeom ich oboch dostane do riaditeľne a následne ku školskému poradcovi na skupinové sedenia. Postupom času, ale zisťujú, že sa im stále viac páči tváriť čas spoločne. 
"People can be gret, but they can also be lousy. I am often lousy. But not completely lousy. You, Libby Strout, are great."

V skratke som vám teda zrekapitulovala, čo sa v knihe deje. Dej je v základoch jednoduchý - dievča, ktorým všetci opovrhujú a populárny chlapec. Autorka si však získala moje srdce výberom postáv. Vo veľa knihách sa stretávame s tým, že postavy v knihách sú až nerealisticky perfektné. Krásne štíhle dievčatá, chlapci s perfektným životom. Donedávna som si myslela, že knihy tohto typu mi už nemajú čo ponúknuť a že som si týmto obdobím prešla keď som mala 12.  Jennifer Niven ma však presvedčila o opaku. Postavy v tejto knihe si úplne zamilujete. Sú vtipné, utrápené a dá sa s nimi vžiť. 
Každý z nás sa niekedy musel zapodievať s problémami, ktoré nás ovplyvnili. To isté sa deje aj v tejto knihe. Niekedy nemôžete veriť nikomu, niekedy sa môžete spoliehať len sám sa seba a niekedy, nie ste úplne opustení. 
V knihe autorka poukazuje na to, ako stále v našej spoločnosti existujú predsudky. Zahŕňa pohľad Libby, ktorá sa so šikanou a smrťou svojej matky musí vyrovnať a druhý pohľad Jacka, ktorý je ten čo šikanuje (aj keď sa mu to nepáči). 
"Do whatever it takes. Be lord of the douche. Anything to keep from being the prey. Always better to hunt than being hunted."
Kniha je písaná z pohľadu Libby aj Jacka, takže dostaneme obidva uhly pohľadu na situáciu. Čo je zaujímavé, ale keď autorka takto stále skákala, plytvala miestom v knihe. Niekedy mi priebeh deja prišiel pomalý a zdĺhavý. Okrem pár výnimočných momentov sa scenéria  vôbec nemenila a ku koncu ma už veľmi nemalo čo prekvapiť.  Napriek tomu, že postavy boli zaujímavé a mali veľa vrstiev a pocitov, stále mi chýbalo niečo zaujímavejšie v deji.
Postavy to ale niekedy oživili svojím humorom, či už to bolo keď si Libby z Jacka robila srandu, alebo samotné situácie, keď Libby zablokovala chodbu.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt holding up the universe"I'm told that I don't process faces like normal people.  For instance, I avoid the eyes. But I don't seem to have any problems looking into yours. In fact, I like looking into them. A lot."
Určite musíte počítať s tým, že táto kniha vám kvalitne zahrá na city. Tým, že som sa dokázala tak vcítiť do postáv som nakoniec prežívala ich emócie a poviem vám... och, moje srdce...
Libby som si naozaj obľúbila - je to skvelá postava a ak by niekto taký existoval, chcela by som sa s ňou kamarátiť. Nebojí sa a je ochotná si život užívať naplno. Nezáleží jej na tom, či začne tancovať v parku a všetci sa prizerajú. Jednoducho prežíva každú minútu ako tú poslednú a je až cítiť, ako si život váži. Nejde len o jej vzťah s Jackom, ale aj to, ako si nájde kamarátky a popasuje sa s nejakou tou mrchou, ktorá kazí príbeh.

Knihu hodnotím na 4/5. 


5 komentárov:

  1. To vypadá dobře, jakože jsem nechtěla číst All the Bright Places, tohle vypadá o dost lépe. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som aj chcela Všetky skvelé miesta čítať, ale momentálne to nie je v mojom to-read ani v tom 20-tke, ale toto ma trošku viac navnadilo, autorka píše naozaj zaujímavo

      Odstrániť
  2. Ach jo, zní to fakt hodně dobře. Všechny malé zázraky zbožňuji, ale na tohle si asi netroufnu kvůli té angličtině :(

    Ohněm Políbená

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no je naozaj škoda, že zatial sa ani na Slovensku ani V Česku žiadne vydavateľstvo nerozhodlo túto knihu preložiť :(

      Odstrániť
  3. vsechny male zazraky mam rozectene, uz teda nejakou dobu, ale mam v planu to docist (zkouskovy a tak), ale o tehle knizce jsem vubec neslysela, asi hlavne proto, ze na cteni v ajine si nejak neverim, i kdyz anglicky umim, ale nevim no, takze budu muset pockat na preklad, pokud dorazi :-D

    OdpovedaťOdstrániť