piatok 4. marca 2016

Andrea Cremerová: Nočný tieň

Oficiálna anotácia: Keď sedemnásťročná stredoškoláčka Calla nájde v horách ťažko zraneného chlapca, ešte netuší, ako dramaticky sa zmení jej doterajší život, odohrávajúci sa vo dvoch podobách – zvieracej a ľudskej. Mladého dobrodruha Shaya zachráni pred istou smrťou a poruší tak zákony vlastného spoločenstva. Shay je nielen výzvou pre jej srdce zadané nádejnému budúcemu vodcovi spriatelenej svorky vlkolakov, ale aj veľkou záhadou. Ako jediný človek sa z neznámych dôvodov teší privilegovanému postaveniu a ochrane oboch svoriek, čo sa majú v krátkom čase spojiť sobášom Cally a Rena. Iba najbližšia priateľka Bryn a brat Ansel aj vďaka vzájomne sa rozvíjajúcemu ľúbostnému vzťahu šípia, čo sa odohráva v Callinom vnútri a prečo sa jej postoj k prísnym zásadám Ochrancov a Strážcov začína meniť. Callina napínavá výprava do zakázanej jaskyne, kde sa skrýva jeden z kľúčov poznania jej vlastnej minulosti, a krvavý rituál ako súčasť nadchádzajúceho sobášneho obradu prinášajú rozuzlenie, čo odstráni všetky pochybnosti. Calla si musí vybrať...

Rozhodne sa počúvnuť hlas svojho srdca a riskovať, že stratí všetko? Obetuje hoci aj život pre zakázanú lásku, alebo sa radšej podriadi predurčenému osudu?

,,Vždy som vítala vojnu, ale v boji ma zaplavovala nespútaná vášeň. ,, 

Začnem obálkou. Na obálke knihy je tvár a to asi viete že sa mi také veci nepáčia. Ale táto obálka tak úžasne spracovaná že mi to vôbec nevadí a obálka sa mi veľmi páči. Tie oči... zamiloval som sa do nich. :D Všetko spolu pekne ladí a tá fialová je tam úplne úžasná. A to fialovú farbu moc nemám rád. 


Shay zovrel operadlo stoličky. ,,Myslel som, že práve stopári sa usilujú zničiť svet. Nemajú byť oni tí zlý?,, 

Teraz k postavám. Calla je naša hlavná postava okolo ktorej sa celý tento príbeh točí. Je to Strážca. Strážcovia sú výnimočný tým že sa dokážu premeniť na vlka. Je to úplne úžasné. :D Calla mi zo začiatku prišla strašne trápna, no neskôr som si ju obľúbil ale nie až na toľko aby bola mojou obľúbenou postavou v príbehu. 
Renier. Ale skôr Ren ako sa mu tam celú dobu hovorí. Tak toto je tá najlepšia postava z celého príbehu. Bol strašne vtipný a niektoré tie jeho reakcie. :D No mal som dosť. Renier si mal vziať Callu no do toho sa zaplietol...
Shay!! Je možné aby som mohol niekoho nenávidieť viac ako jeho? On bol dôvodom prečo som si Callu až tak moc neobľúbil. Ona sa tak trochu doňho zabuchla. Bože!!! On bol strašne urevaný a Calla ho musela stále zachraňovať lebo on je chudáčik malinky iba človek. Osina v zadku... :D Toto autorka prepískla. 

V príbehu bolo aj celkom dosť vedľajších postáv. Ansel. Bol to bra Cally a už jeho som mal radšej ako ju. Miestami bol tiež vtipný a sem tam aj trochu podpichoval Callu. :D Ako správny brat. Aj keď bol od nej mladší tak som mal pocit že má viac rozumu ako ona. 
Bryn bola Callyna najlepšia kamarátka. Ona mi prišla v pohode a dala sa dokopy s Callyním bratom a tých som shipoval asi najviac. (Samozrejme aj Callu a Rena :D)
Potom tu bol aj Mason. On bol taktiež jedna z tých postáv ktoré som mal strašne rád. Zasa človek ktorý bol vtipný a nebál sa nič povedať a preto som si ho obľúbil. Bol to síce gay ale nevadilo mi to. On bol s Nevillom. To som trochu nechápal. On bol samozrejme tiež gay ale bol totálne odlišný. Tichý a hamblivý. 


V príbehu boli dve svorky. Svorka Banovcov kde bol Renier alfa samec. Svorka Nightshadeovcov kde bola zasa Calla alfa samica. Ochrancovia rozhodli že spoja mladú generáciu oboch svoriek a spravia z nich jednu ktorá bude chrániť jaskyňu. Spoja ich svadbou Rena a Cally. Tento nápad sa mi veľmi páčil a podla môjho názoru bol aj veľmi dobre využitý. Myslím si že aj napriek vlkom autorka napísala niečo originálne a úžasné. Vlci boli tzv. Strážcovia. Boli to niečo ako ľudia obdarený čarom ktoré ich dokáže premeniť na vlkov. Týmto darom boli obdarený od Ochrancov. Boli to čarodejníci ktorý velili Strážcom a tí ich mali chrániť. Teda skôr chrániť územie v ktorom sa nachádza jaskyňa. (Ktorej meno som zabudol. :D) 
Boli tam aj Stopári. To boli niečo ako hlavné záporné bytosti. Postupne budete zisťovať že to tak možno nebude. :D :D
Kniha sa mi veľmi páčila. V poslednej dobe som strašne zaťažený na vlkov. Kedysi to boli skôr upíri no teraz sa to mení. Vlkolaciiiiii :3 

Kniha mala svoje plusy ale aj svoje mínusy. Kniha mala vlastne len jedno mínus. Shay!! :D :D 

Moje hodnotenie: 4/5

5 komentárov:

  1. Pekná recenzia :) V prvej části som ešte neshipovala Callu a Rena ,ale Shaya A Callu,ale v Krvavej ruži som zmenila názor.Tiež mi to pripadalo,akoby bol Shay strachopúť,ktorý nič nevie urobiť sám :D.Nakoniec sa mi kniha páčila,aj keď mala svoje vyhrady,7/10(4/5).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) A som rád že máme podobný názor. :D

      Odstrániť
  2. Moc pěkná recenze, knížka vypadá dost zajímavě. Jinak máte hrozně pěkný blog :3
    Ady z blogu http://bloggersistters.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Je veľmi dobrá odporúčam a ďakujeme! :3

      Odstrániť
  3. S recenziou úplne súhlasím. Pri scénach so Shayom som si musela zarývať nechty to dlaní a držať stisknuté zuby... Vážne bol ako malé dieťa, čo nevie čo so sebou a čo žiarli na ostatných: 'Ja chcem Callu! Chcem a chcem a CHCEEEEM! Pretože ju má Ren!'Keď som sa ale dozvedela z jedného komentáru že Ren zomrie... Plakala som, pretože Calla si zaslúži viac ako malé usmrkané decko. Minimálne si Ren zaslúži niečo viac ako smrť. Prečo nemohol zomrieť ten kretén Shay? Chjo...

    OdpovedaťOdstrániť