nedeľa 20. marca 2016

1O vecí čo... | Shadowhunters vs TMI

Ahojte,
a som tu zasa (po dlhšej dobe... ) s niečím čo nie je recenzia! Jéééj :D
Napadlo mi, že by nebolo od veci vrátiť sa k sérii 10 vecí čo... Momentálne mi na myseľ prišiel seriál Shadowhunters, na ktorý som sa ja osobne tešila strašne veľa.  Sama si  nie som istá, či som sklamaná alebo nadšená. Jediné čo môžem s určitosťou povedať je, že tento seriál sa úplne vymkol kontrole a napriek tomu, že najnovšia časť sa už vôbec nepodobá na knihu City of  Bones, má jednu z najvyšších sledovaností medzi novými seriálmi.
ShadowhuntersRozhodla som sa zhrnúť môj neurčitý názor na tento seriál, tým že zvýrazním 10 rozdielov medzi Shadowhunters a The Mortal Instruments.
Dobrý názov by bol aj 10 rozdielov medzi seriálom a knihou (nein?)


Aby som nezabudla - tento článok obsahuje spoilery, či už k seriálu alebo ku knihám. Ak teda nie ste zvedavý na to čo sa stane a chcete sa nechať prekvapiť radšej nepokračujte. 

1.  Clary a iné postavy
Jednou z hlavných (aspoň podľa mňa) zmien je Claryn vek. Zatiaľ čo v knihe bola Clary len 16 ročná stredoškoláčka, v seriáli je z nej 18 ročné dievča, ktoré práve prijali na Brooklynskú akadémiu. Ja považujem toto zajednu z tých dobrých zmien.
Okrem zmeny v Clary, zmenili aj Dorotheu - pôvodne stará nezaujatá susedka sa v seriáli zmenila na Clarynu kamarátku -a pribudla Maureen, ktorá sa objavila až v Meste padlých anjelov a bola Simonova posadnutá faninka.

clary fray, gif, and katherine mcnamara image

2. Inštitút
V knihe opustená budova v ktorej prebývalo pár tieňolovcov sa zmenila na  super moderný úkryt celej armády. Používanie modernej technológie bolo v knihe pasé - veď ani nevedeli čo je mobil! Samozrejme, že na lov démonov a boj proti Valentinovi budú tú technológiu potrebovať...

the institute, gif, and shadowhunters image

3. Valentine
Jediná postava, na ktorú som si nedokázala zvyknúť do teraz je Valentine. Podľa knihy ho nevystihli ani vo filme a už vôbec nie v seriáli. V seriáli považujem za veľké (super mega veľké) mínus, že Valentine má základňu v Černobyle!Prečo??

 serie, the mortal instruments, and valentine morgenstern image

4. Lydia Branwell
Teší ma, že zahrnuli aj potomka Charlotte a Henryho Branwellovcov ale musela to byť práve Lydia? Ktorý si len nakráčala do Inštitútu a zničila život všetkým Malec shipperom? Toto sa predsa nerobí. Jedna z mála vecí vďaka, ktorým som seriál stále pozerala bola šanca, že Magnus a Alec sa jedného dňa dajú do kopy... no asi aj nie...
Skoro som sa roztopila keď ju Alec žiadal o ruku - až na to že na tom mieste nemala byť ona! Takto to v knihe predsa nebolo!



5.  Chairman Meow a Church
Už som si myslela, že na nich zabudli... a predsa len sa objavili v epizóde v alternatívnej dimenzii. Síce len na jednu časť ale aspoň niečo. Takto nehanebne vynechať dve najlepšie zvieratá ever?! 

cat, chairman meow, and gif image

6. Alternate Dimension

Myslím, že táto časť by v knihe veľmi zmysel nedávala, ale oficiálne sa stala mojou obľúbenou časťou z celého Shadowhunters. V knihe súce do inej dimenzie cestovali, ale až v poslednej časti aby zachránili svet pred Sebastianom. Určite mi dáte za pravdu, že bolo naozaj vtipné vidieť Jacea báť sa démonov, Izzy ako ide po Valentinovi alebo Aleca ako je úplne sebaistý ohľadom celej tej „gay thing



7. Michael Wayland
Toto som naozaj nečakala! Michael Wayland? Teraz som si sitá, že neplánujú spraviť twist s tým, že Clary a Jace budú súrodenci s tám všetkým, že sa tam z ničoho nič objavil Jaceov otec... 
On mal byť predsa mŕtvy... to je také mätúce.


7.  Runy
Zatiaľ čo v knihe sú runy akoby len atramentové tetovania, ktoré časom vyblednú, v seriály sa vrývajú do kože a nemiznú - dajú sa obnovovať. 
Tiež sa objavili nové runy, napríklad tie čo majú bývalý (aj nebývalí členovia kruhu) - kruh na krku. 


8. Náhrdeľník
sa v knihe vôbec nenachádzal, Clary nemala žiadne spojenie so svojou mamou. Ja to považujem za plus, proste potrebovali ukázať príbeh aj z Valentinovej strany, čo by nebolo až tak možné keby sa Clary nemala ako spojiť so svojou mamou.


9. Clace
Keď si vezmeme, že v prvej knihe sa medzi Clary a Jaceom skoro vôbec nič nestalo, seriál je o dosť popredu. Nechýbajú žiadne romantické scény. #ProudClaceShipper

the mortal instruments, clary fray, and clace image

10. Upírik
Simon sa na upíra v seriáli zmenil podstatne skôr. Tiež ho v knihe nepremenila Camille ale Raphael úplnou náhodou. A nebol z toho ani taký zničený, myslím že to naňho doľahlo neskôr. Clary sa ani nerozhodovala medi Simonovou smrťou alebo zmenou na upíra. 



Samozrejme rozdielov je ešte veľa a samotní herci povedali, že sa nevydali na cestu knihy, alebo filmu ale na vlastnú cestu a preto sú aj zmenené osudy niektorých postáv. 
Dúfam, že sa vám článok páčil a komentujte či sa vám seriál páči alebo naopak nie a čo by ste zmenili vy :)

2 komentáre:

  1. Přestala jsem se koukat asi po 6. díle (neměla jsem čas) a vidím, že mi toho vážně hodně uniklo. Když tohle čtu tak si říkám jestli na to mám vůbec ještě koukat :D :D. Ten Valentýn mi taky nesedí. Blázen co pobíhá po Černobylu s injekční stříkačkou řekla bych (navíc si ho pamatuju z jiného seriálu, kde byl doopravdy blázen :D). Super článek.
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ... ja by som povedala len toľko, že ten seriál sa dá pozerať jedine keď sa odosobním od knihy. Ak by som to ako v tomto článku neustále porovnávala s knihou tak by som to asi zabalila už po prvej časti :)

      Odstrániť