štvrtok 25. februára 2016

John Green, David Levithan: Will Grayson, Will Grayson

Anotácia: V jeden studený večer sa na najnepravdepodobnejšom mieste v Chicagu stretnú dvaja neznámi chlapci s rovnakým menom. Od tej chvíle sa ich životy prepletajú.
Hoci žijú na rozličných predmestiach jedného mesta, akoby žili na rozličných planétach. Keď ich osud zaveje na prekvapujúcu križovatku, životy Willov Graysonov sa uberú nečakaným smerom. S pomocou nových aj starých priateľov vrátane obrovského Drobca Coopera, futbalového útočníka a nevšedne nadaného autora muzikálu, Will a Will začnú smerovať k romantickému rozuzleniu, ktoré vyvrcholí najúžasnejším stredoškolským muzikálom v dejinách.
Moja recenzia bude na anglickú knihu, ale môžete si ju kúpiť už v slovenskom preklade :)

Ja mám anglickú obálku (tá fialová), ktorá je úplne úžasnej farby. Ale ani slovenský nie je na zahodenie. Až na to, že sa mi tam vôbec nepáčia tie hlavy, ani neviem prečo, ale  je to tak :D  Čím to bude, že John Green vždy má tie najkrajšie obálky?

Všetci poznáme Greenov štýl písania, ale nie každá jeho kniha mi príde úplne zaujímavá a pútavá. Napriek tomu sa mu skoro vždy podarí zaujať a pritiahnuť čitateľa k deju.  Za skvelého autora od teraz považujem aj Davida Levithana, ktorý bránil tomu aby ma kniha začala nudiť čo i len na moment.

Najlepšie sú príbehy, ktoré vás dokážu rozosiať aj rozplakať v priebehu pár strán. a takou je aj táto kniha. Na jednej strane som sa smiala na hláškach Druhého Will Graysona a potom sa mi chcelo plakať z Prvého, alebo naopak.
Vôbec som nečakala, že ma táto kniha až tak ovplyvní. Nakoniec som sa ale úplne vžila do postáv a prežívala ich život a problémy s nimi.


Prvý Will Grayson (tak som si ho len ja pomenovala), ktorým sa to všetko začalo mi zo začiatku liezol na nervy a stále som len čakala na časť z pohľadu druhého Willa Graysona, ale nakoniec (po pár kapitolách) som si naňho naozaj zvykla, až som ho začala mať rada. Zo začiatku bol len poslušný a robil všetko čo mu Tiny (Drobec Cooper - v anj Tiny - sa mi vôbec nepáči tak budem používať Tiny Cooper). Mal len dve pravidlá:
  • Don´t care too much.
  • Shut up.
Tým, že sa snažil o nič nestarať strácal svoju šancu u Jane a jeho celý život bol len nudným robením poskoka. Aspoň keď sa spamätal a začal za seba bojovať, stal sa znesiteľným.
Druhý Will Grayson, ktorý trpel depresiami, jeho život stál za nič, mal len jednu kamarátku, ktorá tie stála za veľké prd. Napriek tomu som si ho obľúbila skorej.
"I´m constantly torn between killing myself and killing everyone around me."
Títo dvaja sa spoznali u Frenchyho (v pornstore - prekladové skills), Prvý Will sa tam bol flákať aby prvýkrát  použil svoj falošný občiansky, lebo sa naňho Jane s Tinym vykašlali a išli na koncert bez neho. Druhý Will sa tam išiel stretnúť s Isaacom, jeho internetovým priateľom a jediným človekom, s ktorým si rozumel a veril mu. Dvaja Willovia, na ktorých sa vykašlali ich kamoši sa stretnú vo vnútri obchodu a ich životy už nikdy nie sú ako predtým. Ich osudy sa postupne prepletú.

Tiny Cooper je moja najobľúbenejšia postava z celej knihy. na to, že ho prezývajú Drobec je obrovský a neskutočne vtipný. Samozrejme, ani on nemá len svoje svetlé stránky.
"Dear world,  I am not hot for Will Grayson. But world, there´s something else you should know about Will Grayson. I can´t live without him!"
Jeho charakter bol naozaj prepracovaný. Navonok sa tváril ako sebaistý a trochu nafúkaný super-gay. A ani by ma nenapadla za jeho postavou hľadať niečo viac. Ale ono to tam bolo! City a sklamania v láske, neistota... Jeho vývoj som naozaj ocenila. Bola som rada, že on bol vlastne tým, kto všetkým pomohol.

Vedľajšie postavy sa neobjavovali často ale postupne pribúdalo pár ľudí. Zo začiatku Jane, ktorú som mala rada a mala by som ju ešte radšej ak by sa objavovala častejšie. Maura mi zato bola nesympatická už od začiatku.

Táto kniha obsahovala veľa skvelých precitnutí a uvedomení. Tiež zvýrazňovala veci, ktoré by mne osobne samej nenapadli.  Naozaj bežné veci, ktoré si neuvedomujeme.
" i do not say 'good-bye'. i believe that´s one of the bullshittiest words ever invented. it´s not like you are given a choice to say 'bad-bye' or 'awful-bye' or    'couldn´t-care-less-about-you-bye'."
Will Grayson, Will Grayson ma neskutočne veľakrát rozosmialo, ale aj sa mi chcelo plakať. Obsahuje množstvo emócii , ktoré vo vás prebudí a nebudete sa jej chcieť vzdať. Kniha ako táto obsahuje všetko: lásku, hnev, nenávisť, odpustenie, ale nie v tom gýčovom klišé tínedžerskom štýle. všetko sa prekrýva a tým sa vytvára úplne perfektné množstvo pocitov, ktoré kniha vyvodzuje.
"i fell for you. i know what happens at the end of falling - landing"
Koniec bol (ako je sľubované na obálke vzadu) veľkolepý. Dojímavé finále nie je nikdy zlé a tot jedno bolo neskutočne vydarené, aj keď trochu predvídateľné ale nesklamalo.

Ja som si knihu vychutnala do poslednej vety a vybojovala si u mňa poctivú pozíciu hneď po Looking for Alaska rovno pred TFIOS a Paper Towns. Preto nemôžem dať inak ako 5/5, pretože ak by som dala čo by aj 4,5/5 bola by to urážka. 

7 komentárov:

  1. moja obľúbená kniha od greena! dobrá recenzia , inak naozaj odporúčam pozrieť sa aj po iných knihách od davida levithana (okrem iného totiž vydal knižne aj muzikál spomínaný v WGx2)

    osamelý jednorožec

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Asi som jediná, ktorá nad knihu Na vine sú hviezdy nespomína s láskou v srdci. :D Preto aj nad kúpou hocijakej ďalšej knihy z dielne Greena veľmi dlho uvažujem. A táto mi teda nedá pokoj už ozaj dlho. :D Z tvojho pohľadu vyzerá naozaj zaujímavo, takže sa možno predsa len odhodlám a dám mu šancu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. naozaj je čo povedať, keď to predbehlo TFIOS :D naozaj by si sa na ňu mala vrhnúť

      Odstrániť
  3. Asi som jediná, ktorá nad knihu Na vine sú hviezdy nespomína s láskou v srdci. :D Preto aj nad kúpou hocijakej ďalšej knihy z dielne Greena veľmi dlho uvažujem. A táto mi teda nedá pokoj už ozaj dlho. :D Z tvojho pohľadu vyzerá naozaj zaujímavo, takže sa možno predsa len odhodlám a dám mu šancu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hanka Bartošíková28. februára 2016 o 9:54

    tiež som sa na ňu tešila a teraz ke´d už je aj v sj už ma od nej nič nedelí, pekná recenzia

    OdpovedaťOdstrániť