utorok 23. februára 2016

George R.R. Martin: Hra o Tróny (Pieseň ľadu a ohňa)

O knihe: V dávno zabudnutých časoch rozvrátila podivná udalosť kolobeh ročných období. V krajine, kde leto trvá desaťročia a zima celý ľudský život, to pod povrchom vrie. Mráz sa vracia a na ľadových planinách na sever od Zimovresu sa za obranným Múrom kráľovstva začali zhromažďovať temné sily. Na juhu kráľova moc ochabuje – jeho najdôvernejší radca zomrel za záhadných okolností a jeho nepriatelia začínajú vystupovať z tieňa. V centre konfliktu stojí rod Starkovcov zo Zimovresu, ktorý je rázny a neústupný ako zamrznutá krajina, z ktorej pochádza. Kráľ povolá lorda Eddarda Starka, aby sa stal jeho pobočníkom, čo je úloha, ktorá neohrozuje len jeho rod, ale celé kráľovstvo.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu TATRAN. A knihu si môžete kúpiť TU.




Je tu človek ktorý by ešte nepočul o knihe Hra o tróny? Ak aj nie určite poznáte seriál ktorý sa vysiela. Po tejto knihe som už pokukával veľmi dlho a keď sa mi konečne naskytla príležitosť prečítať si ju tak som neváhal a tešil som sa na moment keď mi ju Tatran zašle. Hneď ako prišla som sa do nej pustil. A teraz sa pozrime ako to dopadlo. Páčila sa mi alebo nie? 


Ako vždy začnem obálkou knihy. Obálka je pekná no zahraničné sú krajšie. Ale ako sa hovorí, nesúď knihu podľa obalu. 

Teraz trochu k postavám. Keď píšem trochu tak myslím skôr veľa kedže je tu neskutočne veľa postáv. Geroge R.R. Martin dokázal že vie písať excelentne aj z viacerých pohľadov čo veľa autorov nezvládne ale on to fakt dokázal. 
Bran bol super ale bolo mi ho ľúto pre to čo sa mu stalo. Nechcem tu vravieť čo ale nebolo to pekné. A keď za to mohol ešte jeden z hlavných postáv tak som si tú postavu hneď zapísal do zoznamu musí umrieť.
Catelyn. Prečo som ju nemal tak rád. No asi preto lebo bola odporná k človeku ktorý sa snažil byť milí a pomáhal jej. 
Eddard. On bol z tej staršej generácie postáv jediný ktorého som mal rád. Mal rád aj svojho nemanželského syna ktorého Catelyn nenávidela. On bol proste super.
Jon je náš spomínaný nemanželský syn Eddarda. Jon bol asi najlepšia postava v celej knihe. Trochu mi ho bolo ľúto preto aký bol vyradený zo spoločnosti lebo bol ľavoboček. Bol asi jeden z mála kto tam mal rozum. :D
Arya bola malé neposlušné dievča ktoré som si celkom obľúbil. Možno som si ju obľúbil aj kvôli tomu že mala rada Jona. :D 
Daenerys bola tiež jedna z postáv ktoré mali aspoň trochu rozumu. Zo začiatku to tak ale nevyzeralo. Najprv mi jej bolo ľúto. Jej brat bol strašný chuj no a potom tak aj dopadol. 
Tyrion bol pre mňa niečo ako Jon. Bol super a patril to mojej TOP 3 obľúbené postavy. Kto by nemal rád Tyriona? 

TOP 3: Jon, Daenerys, Tyrion  :DDD


Teraz trochu k deju knihy. George R.R. Martin vytvoril dokonalý svet ktorý som si obľúbil od prvej stránky. Síce to bol krutý svet plný násilia, vrážd a sexu ale to tajomno ohľadne MÚRU vás nútilo čítať knihu ďalej a ďalej. Múr bolo moje obľúbené miesto. Prečo? Lebo tam bol Jon Snow. :D Potom som si veľmi obľúbil aj Zimovres kde bol Bran. Zimovres bolo veľmi zaujímavé miesto. 
Dej knihy sa mi veľmi páčil už len z toho dôvodu že to bolo niečo nové a hlavne to bolo aj napínavé. Síce politické veci v tejto knihe som moc nemusel a nudili ma tak to bolo vážne super. Toto bola jedna z mála kníh pri ktorých mi behal mráz po chrbte. Pri niektorých častiach som sa aj bál a dám vám jednu radu. Ak chcete čítať túto knihu aj večer tak si zapnite všetky svetlá v izbe. Táto kniha mrazí. :D A veľmi sa mi páčilo ako tam Martin pridal aj pravlkov. Boli k svojim pánom verný tak ako asi nikto. 

Nakoniec by som ešte povedal že knihu odporúčam úplne všetkým. Je to kniha plná napätia a zvratov. Veľa postáv si tú obľúbite ale budete ich aj veľa nenávidieť. Hlavne sa nenechajte odradiť hrúbkou knihy. Stránky vám budú utekať pred očami. 
Ako som už hovoril tak kniha sa mi veľmi páčila a určite sa budem tešiť aj na druhý diel. Martin je majster v ukončovaní knihy s otvoreným koncom. 

Moje Hodnotenie: 5/5 (a to zaslúžene) 

6 komentárov:

  1. Myslím, že tady asi vážně není nikdo, kdo by dneska Hru o trůny neznal. Knihy jsem nečetla, nějak mě to neláká, ale seriál jsem zkoukla asi až do třetí řady a nebylo to špatné. Obsah tedy hodnotit nemůžu, ale obálka se mi moc nelíbí. Každopádně věřím, že se asi jedná o dobré počtení :)
    Lory Humble

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to naozaj dobrá kniha a aj keď si videla seriál tak ti určite odporúčam aj knihu. :)

      Odstrániť
  2. Milujem hru o tróny :D. Jediné čo mi na prvej knihe vadí je to čo sa stalo s jedným nemenovaným pravlkom. A potom aj s tým druhým :(. K postavám - Jaime patrí k postavám, ktoré buď zbožňujete (ale väčšinou až v druhej-tretej časti) alebo neznášate. Ja ho zbožňujem a neznášam sa za to :D. A Danny k ním patrí tiež, pridávam sa k menšine - mám ju rada. A ešte mám rada Aryu, Brana, Jona, Neda a samozrejme Tyriona :D. A teraz som si celkom obľúbila aj Sansu.
    Pekná recenzia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a počul som že Jamie je neskôr celkom dobrý ale ja si stále stojím za tím že je to hajzel. :D

      Odstrániť
  3. Hra o Trůny je naprosto skvělá. Zatím jsem četla jen první knihu ságy, ale chystám se na přečtení celé série, takže to vezmu znovu i s prvním dílem a střihnu si celou Píseň ledu a ohně. Nebo teda alespoň to, co už nám Martin napsal :) Jinak jsem ze seriálu poučená a k postavám se snažím nevytvářet příliš citová pouta, vše je totiž jinak, než se na první pohled může zdát :( :D
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Perfektná kniha, sledujem aj seriál vážne dobré. Taktiež pochvaľujem aj dizajn jednoduch je bezchýb (už ho nikdy nemeň).

    OdpovedaťOdstrániť