streda 29. apríla 2015

Cassandra Clare - Mesto kostí (Nástroje Smrteľníkov #1)



Originálny názov: City of Bones (The Mortal Instruments #1)
(viac o pripravovanom seriály TU)
Oficiálna anotácia: Pätnásťročná Clary Freyová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy – vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?


"No jasné, nemohla si mi predsa zavolať a povedať, že paktuješ za dajakým na blond odfarbeným pozérom, ktorého si spoznala v pandemóniu..."

Niektoré knihy vás zaujmú, potom vás hodia o stenu, zlomia vám srdce a znovu pomôžu nájsť lásku už v prvých kapitolách. Z toho vyplýva, že sa dej v takýchto dial rýchlo vyčerpá. Preto všetko zlé a zároveň úžasné, čo si Cassandra Clare našetrila za celý svoj život vložila do tejto série. A to ju robí originalnou v spojení s tým, že nám odhaľuje  nový a skrytý svet. Ja osobne nemôžem uveriť ako dokázala niečo také vymyslieť. 

Ako už viete, hlavná hrdinka je Clarissa Frayová. Zo začiatku vyzerala trochu vyšinuto, veď keď všade kreslila runy... Ale postupne ako sa príbeh rozvíjal aj Clary začínala mať podozrenie, že niečo nie je v poriadku. Chvíľkami mi pripadal otravná (#noHate), keďže najprv jej všetko dosť pomaly dopínalo. Ale neskôr sme u nej mohli vidieť 3 O - odhodlanie, obetavosť a odvahu. 

Clary, ktorá vidí runy,ktoré nikto iný nevidí, sa so svojim naj kamošom Simonom (ktorý btw má skvelé hlášky) vyberú do klubu oslavovať Claryne narodeniny. Prečo nerisknúť klub plný ľudí oblečených v pods. v sado-maso kostýmoch? Ani sami netušia ako ich tam vlastne pustili. A tu prichádza moja obľúbená časť zvaná JACE!  To musí byť karma, zbadáš úžasného chalana...akože láska na prvý pohľad... a on potom zabije najbližšieho chlapa. Asi by ma porazilo. A znovu nastáva ten obrovský problém. Vidíš vraždu, ale vidíš ju len ty a nik ostatný... 
"Tam dole je všetko také isté.... iba ty si iná."

Jace bol sám o sebe skvelá postava. Každé dievča sa do neho určite zamiluje. Je nebojácny, zlatý ale za to sa tvári akoby nemal záujem a nehanbí sa za svoje obrovské ego. Samozrejme s Clary sú spriaznené duše! Jace sa doteraz o nikoho nezaujímal, bavil sa len so svojou "rodinou" v inštitúte - Alecom, ktorý si drží odstup, Isabelle - ktorá jevšetkým či by Clary chcela byť. Zrazu Jaceovi postupom času začína záležať aj na Clary, ktorá, aj keď si myslí že je len obyčajná, má veľký potenciál. 

Dej sa postupne komplikuje. Od polovice som mala problém rozoznať kto je zlý a kto dobrý. Vyšlo z toho, na moje prekvapenie, že predsa len tí najhorší boli vždy ľudia aj keď prvotnými nepriateľmi boli démoni. Na konci Cassie nezabudla príbeh poriadne rozvíriť a napáchať v životoch postáv obrovský zmätok. Diabolský Valentine chce konečne zavŕšiť svoj plán, pri čom nezabudne prezradiť (doslova šplechnúť do tváre) pár pikantných tajomstiev. 

Aj keď to tak možno vyznieva, Mesto kostí nerovná sa "Príbeh Clary Frayovej". Ukázaných je viacero dejových línii. Najprv sa spoznávame s príbehom Clarynej mami, neskôr sa dozvedáme aj o Lukovi (rodinnom priateľovi), postupne sa pridáva bosorák Magnus Bane a zakončenie priniesol Valentine so svojím zničujúcim objasnením. Z čoho vyplýva, že Simon (kt. najprv vyzerá ako čudák) je jediná normálna osoba, čo ma držala v realite. Jeho fóry a poznámky si určite zamilujete. 
Dokonca, musím priznať, že boli chvíle, keď mi Clace (Clary+ Jace) story nepripadalo až tak podstatné a zaoberala som sa skôr tým ako Simon visí na Isabelle a Magnus ide po (stop spoiling)

Aby som to zakončila, táto kniha je dokonalá. 
Odporúčam ju všetkým. 
Neviem posúdiť, či film bol lepší alebo kniha bola lepšia. Ale vadilo mi, že vo filme veľa vecí vystrihli, inak proti nemu nemám nič a teším sa na seriál. 

Tejto knihe dávam 5/5 <3




-Nataly




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára