utorok 23. augusta 2016

Cassandra Clare: Lady Midnight (The Dark Artifices #1)

Anotácia: It’s been five years since the events of City of Heavenly Fire that brought the Shadowhunters to the brink of oblivion. Emma Carstairs is no longer a child in mourning, but a young woman bent on discovering what killed her parents and avenging her losses. Together with her parabatai Julian Blackthorn, Emma must learn to trust her head and her heart as she investigates a demonic plot that stretches across Los Angeles, from the Sunset Strip to the enchanted sea that pounds the beaches of Santa Monica. If only her heart didn’t lead her in treacherous directions…
Making things even more complicated, Julian’s brother Mark — who was captured by the faeries five years ago — has been returned as a bargaining chip. The faeries are desperate to find out who is murdering their kind — and they need the Shadowhunters’ help to do it. But time works differently in faerie, so Mark has barely aged and doesn’t recognize his family. Can he ever truly return to them? Will the faeries really allow it? Glitz, glamours, and Shadowhunters abound in this heartrending opening to Cassandra Clare’s Dark Artifices series.

Ako mi mohlo trvať tak dlho kým  som sa k tejto knihe dostala? Konečne som sa na ňu vrhla až vtedy, keď mi už hodnú chvíľu ležala na poličke. Ako môže niekto nad touto knihou otáľať? Má nádhernú obálku - sama by som povedala, že jednu z najkrajších, aké som v poslednej (celkom dlhej) dobe videla. 
Lady Midnight bola naozaj očakávaná kniha. Všetci fanúšikovia tieňoloveckého sveta a Cassandry Clare sa tešili na nový príbeh z jej sveta. Doteraz som na knihu počúvala čítala samé pozitívne názory, ale sama som bola mierne skeptická. Predsa len, musí byť ťažké prekonať Pekelné stroje s tými skvelými postavami a úchvatným dejom.

Od udalostiach v Meste nebeského ohňa (Nástroje smrteľníkov #6) uplynulo 5 rokov.  Clary a Jace spolu s ostatnými zachránili svet pred Sebastianom v Temnej vojne (Dark war) a tieňolovci sa začali zotavovať. V Los Angelskom inštitúte, ktorý už od dávna viedla rodina Blackthornových, sa Julien snaží po smrti rodičov v temnej vojne stará o svojich mladších súrodencov. Jeho útočiskom je jeho parabatai Emma, pred ktorou sa nemusí pretvarovať. Medzi bežnými tréningami sa emma snaží vyriešiť vraždu svojich rodičov z pred piatich rokov aby získala svoju pomstu. Keď sa objavia nové mŕtve telá, pokryté takými istými znakmi aké boli na telách jej rodičov, ich pátranie naberá na obrátkach. na dvere inštitútu zaklopú férsky bojovníci, ktorý privedú Marka - dlhostrateného staršieho brata, aby im pomohol rozlúštiť záhadu. Je len málo ľudí, ktorým môžu veriť a Clave (vôbec si nepamätám, že by toto slovo malo aj slovenský preklad) medzi nimi určite nie je. 
Popri tom sa musia vyrovnávať so záležitosťami v rodine, vo vzťahoch, v láske a o nie je vždy jednoduché ak pri tom zabíjate démonov. Čakalo ich veľa volieb a rozhodnutí, ktoré neboli vôbec ľahké. 
"We are more than single actions we undertake, whether they be good or evil."
Casssandra Clare je jedna z mála vzácnych autoriek a autorov, ktorý vedia vyčariť ten pocit, ako by sa vám  chcelo plakať a smiať zároveň, vie vás prinúťiť sa stotožniť s postavami a vie vás pohltiť do príbehu tak, že sa nebudete môcť odtrhnúť. Píše pútavo a potom nemôžete knihu odložiť ani na moment.
Znovu som sa do tieňoloveckého sveta zamilovala. Kniha obsahovala všetky tie skvelé postavy, či už z Nástrojov smrteľníkov alebo Pekelných strojov, aj keď nie na hlavných pozíciách. 
Obávala som sa, že to nebude až tak originálne, ale Cassandra nesklamala a vymyslela úplne novú zápletku. Nechcela som aby to bolo niečo podobné ako Nástroje smrteľníkov alebo Pekelné stroje, chcela som novú sériu, ktorá by zobrala iný spád a ukázala niečo nové. Čakať na túto knihu sa vyplatilo, pretože splnila moje očakávania na sto percent a ja som ju prečítala v priebehu týždňa. Na konci som si želala aby som čítala pomalšie. 
Ak niečo v tejto knihe nechýba, tak je to akcia. Dobrodružstvo na každom kroku zarovno s nebezpečenstvom. Čítala som s napätím a niekedy skoro celú noc. Nechýbali bitky s démonmi, vrahmi, či inými monštrami. 
Po chvíli som si musela povedať, že by som túto knihu mala prestať porovnávať s ostatnými autorkinými sériami a plne som sa oddala deju. Uspela som k záveru, že toto je jedna z najlepší kníh, ktoré kedy napísala a prekonala by ju možno len jedna časť z Pekelných strojov, ak by som si dala re-reading. 
"There is nothing more important than love. And no law higher."
Po skončení Nástrojov smrteľníkov som naozaj chcela vedieť viac o Blackthornovcoch, ktorý sa vyskytli len pomenej v Meste nebeského ohňa. Zaujímalo ma, čo sa s nimi stalo, po tom, čo Julian zabil ich otca a aj kto sa o nich staral, keď vyhnali Helen a Mark bol uväznený vo Férskej ríši a patril Divokému lovu (Wild hunt). Ani ma neprekvapilo, že o všetko sa začal starať Julien a stal sa rodičom pre svojich mladších súrodencov Dru, Livvy, Tya a Taviho. 
Tiež som bola nedočkavá vedieť, čo sa stalo s ním a s Emmou. Aký bol ich vzťah po piatich rokoch. 
Emma sa zaradila medzi moje obľúbené ženské hrdinky a stala sa najlepšou ženskou hrdinkou, ktorú táto autorka vymyslela. Bola odvážna a vtipná a dala sa naozaj ľahko obľúbiť. Do všetkého sa vrhala po hlave, ale nechýbala jej tá štipka emocionálnosti. Po smrti jej rodičov to nemala ľahké, ale stále mala Juliana, svojho parabataia, ktorý stál pri nej. Navzájom si pomáhali, či už s deťmi, alebo pri tréningoch. 
Julian zo začiatku vyzeral ako starostlivý chalan, ktorý dodržoval pravidlá a robil všetko pre svojich súrodencov. Mne sa ale páčila jeho druhá stránka, ktorá sa objavila po polovici knihy. Mal veľa tajomstiev a nie všetky boli podľa pravidiel. Bol rozumný, ale aj odvážny. Mal skvelý vzťah so svojimi súrodencami a na pleciach veľké bremeno. Alebo viac tých bremien, ktoré postupne pribúdali. 
"You are walking the edge of a razor blade, Julian, with everything you hide. You get used to it, so used to it sometimes you forget that you are bleeding."
Spomedzi ostatných súrodencov som si najviac obľúbila Tya, ktorý tam bol vlastne najviac rozobraný spomedzi všetkých ostatných.  To, že bol utiahnutý a netypický na tieňolovca ho robilo sympatickým a jeho rozmýšľanie sa v mnohom líšilo. Každý z rodiny mal nejakú charakteristickú vlastnosť, alebo obľúbené hobby. Ale veľmi do hĺbky ich postavy zobrazené neboli. 
Autorka sa viac sústredila na Marka, ktorý svoju rodinu nevidel 5 rokov, ale napriek tomu sa nezmenil. Postupne si ich všetkých znovu obľúbil, ale stále nebolo isté, či s nimi zostane alebo sa vráti späť do Férskej ríše. Z jeho postavy sršala divokosť a nepokoj. 
Všetky postavy boli skvelé. Každá bola iná a výnimočná. K môjmu srdcu najviac prirástla Emma, Julian a Mark. 
Objavili sa tam však aj nové postavy, ktoré predtým neboli spomenuté v žiadnej sérii. Ak by v Lady Midnight bolo písané len o charakteroch, ktoré už poznáme, myslím, že by kniha bola o niečo nudnejšia. Preto bola Christina, Perfektný Diego, Diana či Kieran dobrým osviežením. 
Nemohla som byť šťastnejšia než keď sa objavili Clary s Jaceom, alebo Magnus. Rada som si spomenula na Jaceove samoľúbe poznámky, ktoré z neho nevyprchali. Alebo keď na scénu prišiel Jem a Tessa. Určite pochopíte, ako mi trhalo srdce keď Tessa povedala "I was Tessa Herondale once."
Keď som na konci objavila príbeh o postavách z Nástrojov smrteľníkov bola som nadšená. Presne ako keď v poslednom  Meste padlých anjelov bola časť s Tessou a Jemom. Mohla som sa uistiť, že sú všetci spolu a všetko je tak ako má byť. 

Nebudem klamať, množstvo ľudí sa najviac tešilo na Emmu a Juliana a ich zakázanú lásku. Ale to, čo som očakávala so líšilo od toho, čo som dostala. Ich parabatai puto bolo naozaj silné a boli skvelý priatelia. Postavy počas tejto knihy dospievali a ich city sa menili. Emma a Julian už neboli tie deti, ktoré si v Meste Kostí dávali parabatai sľuby. Dospeli a tým, že dospievali spolu, ich city rástli. 
Ale oni neboli jediný pár, ktorý sa staral o romantiku. 
Najväčším lámačom srdcí sa stal Mark  radšej nepoviem komu srdce zlomil. Keď som sa ja totiž dozvedela pre koho bol ochotný sa vrátiť do Férskej ríše, kde ho niekoľkokrát mučili, musela som to predýchať a nechcem vás obrať o to zistenie. 
A ešte netreba zabudnúť na Christinu, ktorá tiež odišla z Mexica pre nejaký dôvod, ktorý jej zlomil srdce. 
"You know the wishes of my heart. And you tun them against me, like knives"
Všetko sa to zakončilo epickým súbojom, tak ako má byť. Napätie naozaj nechýbalo a ja som až zdržiavala dych do poslednej chvíle. 
Nenašla som jedinú vec, čo by som vedela vytknúť. Naozaj Lady Midnight patrí medzi najlepšie knihy aké som čítala a neviem sa dočkať pokračovania. Obľúbila som si postavy, nadchol ma dej a sama netuším, prečo som čakala tak dlho aby som si ju prečítala. Na dvojku budem prvá v rade. 
Nemôžem dať inak než knihu ohodnotiť na 5/5 hviezdičiek. Dokým vydajú pokračovanie určite si dám ešte re-reading, aby som si zopakovala túto neskutočnú jazdu a pripomenula si úžasný príbeh. 

4 komentáre:

  1. Aaaa, spoilery xD Moje chyba, já jsem prostě neodolala :( Musím se přiznat, že jsem ještě nečetla ani Město z kostí, ale četla jsem Mechanického anděla a Prince. Doma mám pak alespoň to Město - ale samozřejmě mě to táhne i k Lady Midnight, kterou si taky chci jednoho krásného dne přečíst :D Tvoje recenze mě jen utvrzuje v tom, že bych s tou sérií měla začít dřív :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. najprv by bolo asi dobré začať s Nástrojmi smrteľníkov :) ale jednoznačne sa máš na čo tešiť :)

      Odstrániť
  2. S tvojou recenziou úplne súhlasím. Táto kniha si ma získala od začiatku a nepustila ma až do konca. Asi dva týždne som mala po dočítaní depku, že nemám pokračovanie. Emma a Julian boli tak peckovo napísané postavy, že ja vlastne ani nechápem, kam sa na nich hrabe Clary a Jace. Mám ich veľmi rada, aj TMI, ale tuto si autorka dala poriadne záležať na rodinných vzťahoch a to puto medzi protagonistami opísala tak perfektne, že mám stále chuť sa ku knižke vracať.
    Vidno, že nám ešte má čo povedať. Príbeh ma emočne totálne vyžmýkal :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som neočakávala, že to bude až také dobré... skôr som sa bála, že už to nebude nič nové... ale všetky moje pochybnosti boli vyvrátené

      Odstrániť