utorok 16. augusta 2016

Kerstin Gier: Zelená jako smaragd (Drahokamy #3)

AnotáciaGwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Ji i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… (pozn. Xemerius se velmi obává, že nikoliv.)

Originálny názov: Smaragdgrün
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Recenzie na predchádzajúce časti: 

Po roku som sa znovu cez leto vrátila k tejto sérii, ktorú som si obľúbila. Obálky k tejto sérii sú naozaj krásne a ja, aj keby sa mi dej kníh nepáčil, by som ich chcela mať doma len kvôli tomu skvelému dizajnu. Naozaj som si obľúbila ich prepracovanosť pri každom diely trilógie. 

Posledná časť trilógie predstavuje vyriešenie Gwendolyniných problémov a rozlúštenie hádaniek. Už od začiatku pátra hlavná hrdinka po odpovediach aj keď to nie je zrovna jednoduché popri plesoch a večierkoch v minulosti a niekoľko hodinovom elapsovaní každý deň. 
Odkedy Gwendolyn zistila, že bola namiesto jej sesternice Charlotte predurčená stať sa rubínom, že ona zdedila ten gén, a cestovať v čase spolu s diamantom Gideonom, jej život nebol vôbec med lízať. Práve naopak sa v jej živote objavujú prekážky, ktoré ju zdržujú od normálnej tínedžerskej existencie a záhady jej vlastného narodenia. Nič už nie je ako predtým a desivý gróf St. Germain, ktorý založil rád, ktorý má ochrániť cestovateľov v čase, sa stal ich najväčším nepriateľom. Popri škole nie je ľahké vládať aj svoj tajný život a ešte a svojho priateľa, ktorý ju podrazil - ešte že pri nej stále stojí jej najlepšia priateľka Leslie a jej priateľ (duch) Xemerius, ktorý ju vo všetkom podporujú. 

Zostala som prekvapená, keď som si uvedomila, že udalosti tejto trilógie sa odohrávajú v rozmedzí dvoch-troch týždňov, čo sa mi zdá celkom málo, keď vezmeme do úvahy všetko čo sa stalo. Po konci  druhej časti, som sa nevedela dočkať pokračovania, ale na všetkých internetových kníhkupectvách bola Zelená ako smaragd vypredaná. Kúpila som si ju až prednedávnom v Prahe a clá nadšená som sa ešte v ten večer vrhla na čítanie. 
Po tom, čo sa Gideon priznal, že Gwendolyn namotával, preto že mu to St. Germain prikázal, aby ju mohli ľahšie kontrolovať, som sa nemohla dočkať na to, ako sa vyvinie ich vzťah. Samozrejme, ja a tak isto aj Gwendolyn sme očakávali, že sa do nej počas predstierania naozaj zamiloval, takže keď vyrukoval s tým, že chce aby boli priatelia, skoro som sa rozplakala. 
V tejto knihe naozaj nie je núdza a strhujúce zvraty. Predošlé dve časti nás držali v napätí a podstatne bez informácií a to len preto, že autorka si všetky veľké odhalenia schovávala na koniec. Akcie v knihe ale veľa nebolo, až na pár scén, kde sa ich inkvizícia pokúšala zabiť a posledné stránky. Na konci knihy som sa začínala báť preto, že som bola 20 strán pred koncom a oni dokopy ešte skoro nič nevyriešili - bála som sa, že koniec bude odfláknutý a mala som pravdu. Bola som sklamaná. Séria ako táto by mala mať veľký záver, ktorý by všetkým vymyl mozog. Tu však na to tých 20 strán nestačilo ani náhodou. 
Vec, ktorá vám v tejto knihe nebude niekdy chýbať je humor. Každý sem tam strelí niečo trefne vtipné. Zasmiala som sa skoro na každej stránke. Ale hlavný kredit dostáva Xemerius, ktorý skvele ozvláštnil svojím humorom celú knihu. Rád Gwendolyn podpichoval a robil si srandu hlavne z postáv, ktoré ho nevideli. 
"Oba nedočkavě očekávaní pohádkoví princové zanechali dnes ráno vyjimečně své bílé oře ve stáji a dorazili metrem."
S postavami sa mi lúči ťažko. Gwendolyn nemôžem vytknúť nič, aj keď sa chovala ako decko, bol tu Xemerius, ktorý z toho spravil srandu a sám ju zosmiešnil, že to už nebolo také detinské. Gideon bol síce miestami odporný zmrd, ale aj tak bol postavou, ktorú si obľúbi každé dievčenské srdiečko. 
Chýbala mi ale Charlotte, okrem jednej či dvoch scén (z toho jedna sa stala asi najobľúbenejšou časťou celej série a Charlotte si získala moje srdce)  sa v knihe veľmi nevyskytovala, čo považujem za veľkú škodu.  
Bolo tam aj viac z Jamesa (duch na chodbe v škole), ktorý je podla mňa skvelý a nedal mi na výber len si ho zamilovať. Bola som naozaj rada, že Gwendolyn zaujímal aj jeho osud, keďže sa z neho stal jej priateľ. 
Chýbali mi aj nejaké nové postavy, ktoré by poprípade príbeh ozvláštnili. Z časti to ale vynahradil St. Germain, ktorý sa ukazoval častejšie a dozvedeli sme sa aj zaujímavé veci o ňom. Prepracovanosť príbehu a postáv autorke vyčítať nemôžem. 

Autorka má dar písať pútavo a sviežo. Od prvej strany som sa od knihy nemohla odtrhnúť a prečítala som ju na jeden dych. Kerstin Gier píše ľahko a preto sa z celej tejto série stala oddychovka aspoň pre mňa). Ale netreba sa strachovať, kniha si svojimi odhaleniami, týkajúcimi sa Gwen, alebo ostatných postáv. zabezpečí vašu pozornosť. Celú sériu som si obľúbila a napriek slabšiemu konci my bude celá séria nemenej chýbať. 

Rozhodla som sa knihe dať 3,5/5. Nemyslím si, že kniha si zaslúži také zlé hodnotenie ako 3 hviezdičky, ale zase 4 mi pripadá veľa, na to, že aj iné lepšie knihy som ohodnotila na 4. 

1 komentár:

  1. Ahoj, zapojíš se do téhle věci? http://www.cbdb.cz/spoluprace-pro-blogery

    OdpovedaťOdstrániť