sobota 9. júla 2016

Sabaa Tahirová: Iskra v popole

Originálny názov: An Ember In The Ashes
Anotácia: V ríši vojakov sa odpor trestá smrťou. Tí, čo nezaprisahajú svoju krv a telo cisárovi, riskujú popravu svojich blízkych a skazu všetkého, čo im je drahé.V tomto krutom svete sa životom ťažko prebíja otrokyňa Laia, ktorá žije so starými rodičmi a starším bratom Darinom v pokútnej štvrti. Rodina živorí a vedie biednu existenciu. Nikto z nich sa nestavia na odpor proti ríši, lebo videli, ako dopadli tí, čo tak urobili. Jedného dňa k nim však vtrhnú vojaci, zabijú starkých a Lainho brata zatknú za zradu. Laii sa podarí utiecť a vyhľadá pomoc rebelov, ktorí jej prisľúbia, že zachránia jej brata, zato však bude musieť pre nich robiť špiónku v najväčšej vojenskej akadémii v ríši. Laia sa tam stretne so synom krutej veliteľky Eliášom – najlepším vojakom školy, ktorý však v kútiku duše celú ríšu i armádu hlboko nenávidí. Túži iba po tom, aby sa oslobodil spod tyranie, ktorou si ríša vynucuje poslušnosť. On aj Laia čoskoro zistia, že ich osudy sú prepletené a že ich činy môžu zmeniť osud celej ríše.
Iskra v popole ponúka miestami temný a príliš drsný príbeh, ktorý sa vzdialene inšpiruje životom v starovekom Ríme. Osudy hlavných hrdinov a neustále gradované napätie vás vtiahnu do rozprávkovo-fantazijného sveta, v ktorom sa zvádza večný boj medzi dobrom a zlom, kde však dobro často ťahá za kratší koniec.

Ako je možné, že som o tejto knihe doteraz nevedela? Keď som sa prvýkrát pozrela na obálku bola som nadšená, pretože sa mi naozaj veľmi páčila. Musím ale priznať, že po tom, čo som si omrkla tú originálnu, by som skôr prijala tú. No ale obálka hneď nemusí svedčiť o obsahu knihy, že? Ak by zostala pôvodná obálka, asi by som si knihu všimla sama od seba a skôr by som si ju kúpila. 

Kniha je písaná z dvoch pohľadov aby čitateľom náhodou nič neušlo. Jeden pohľad patrí Laie, ktorej Maska - vojak vycvičený na zabíjanie, vyvraždil celú rodinu. Zostal jej jedine brat Darin, ktorého uveznili a ona sa rozhodla spojiť s jedinými ľuďmi, ktorí by jej mohli pomôcť.  Skupina rebelov si ale za záchranu brata nárokuje niečo na oplátku. Laiu vyšlú na druhé najnebezpečnejšie miesto v Ríši, na vojenskú akadémiu špehovať ešte nebezpečnejšiu veliteľku. Druhý pohľad je očami mladého vojaka Eliáša, ktorý sa práve stal maskou ale so svojim osudom nie je stotožnený. 
Ich osudy sa prepletú, keď Laile povedia aby zistila informácie o skúškach medzi štyrmi najlepšími absolventmi aby zvolili nového cisára, ktorých sa účastní aj Eliáš. 
"... iba ja som civel na mláku krvi na mieste, kde predtým stál chlapec. Zamrazilo ma, keď som si uvedomil, že ak nebudem dávať pozor, skončím presne ako on."
Zo začiatku som do knihy nevkladala priveľké nádeje, pretože mi pripadala ako nejaká ďalšia tuctová kniha o vzbure. Presviedčalo ma o tom aj to, že autorka hneď na začiatku chcela využiť všetko násilie čo mohla. Preto ma začiatok bavil menej. Tiež bol chaotický a kým som vôbec pochopila kto je Maska, ktorá ich tam všetkých zabíja bola som už za hodným množstvom strán. 
Pohľady z ktorých bola kniha písaná, ale ozvláštnili celý dej a pomohlo to knihe udržať si moju pozornosť. Nemohlo sa stať, že by mi Laia začala liezť na nervy, alebo že by Eliáš začal byť neznesiteľný. Nie že by sa k tomu čo i len  jeden z nich blížil. 
Ak som si pri prvých stranách myslela, že je táto kniha tuctová tak som sa mýlila, hneď ako som odhalila, že Laia bude pracovať ako otrokyňa a že Eliáš chcel vlastne deň po jeho promócii utiecť, kniha si získala moje srdce. Postavy postupne získavali odvahu a dej sa rozbiehal. Skúšky z Eliášovho pohľadu a blíženie sa za rebelmi v Lainom prípade ma držali v napätí. 
Príbeh nebol vôbec predvídateľný a ja som sa potom od knihy neohla odtrhnúť a keď som sa odtrhla, nemohla som sa dočkať kedy sa k nej vrátim. 
Obávala som sa, že sa kniha zvrtne na niečo ako Trón zo skla, ale našťastie sa tak nestalo. Jediné, čo sa stalo som bola ja - fangirlingujúca o pol noci v obývačke. 
príbeh sa netýka len hlavných hrdinov, ale poukazuje na ľudské hodnoty a vlastnosti. Ľudia (väčšina) v tejto knihe s nechá ľahko ovládať systémom a sú ochotný spraviť všetko slepo pre Ríšu. Na Laie a Eliášovi je výnimočné, že s a každý z nich snaží vzoprieť a vytvoriť si vlastnú cestu. 
" Sú dva druhy viny. Taká čo ťa ťaží ako bremeno, a taká, ktorá ti dá účel. Nech ťa tvoja  vina poháňa vpred, Nech ti pripomína, kým chceš byť."
Postavy v knihe sú rozmanité, i už hlavné alebo tie vedľajšie. 
Laia je len obyčajné dievča, ktoré je zo začiatku zbabelé - čož je úplne normálne pre obyčajné dievča z učeneckej rodiny. Postupne ale začína bojovať a sama sa rozhodne zachrániť svojho brata, ktorý je jediný zostal. Nezáleží jej na tom, čo ju to bude stáť. Veliteľka je krutá a bezcitná a všetci ju varujú, že u nej viac ako týždeň neprežije. Ona sa však nemieni vzdať. 
Eliáša som si hneď obľúbila. Keď boli v knihe predstavené všetky ohavné skutočnosti a názory spoločnosti, úplne som chápala jeho túžbu utiecť. Jeho ostatný spolužiaci sa poddali maskám a zabíjanie brali ako formalitu, on však nie, chcel dosiahnuť viac. 
Keď sa ich osudy preplietli nemohla som si pomôcť ale obľúbiť si ich spolu. Niekedy proste funguje chémia. Ale taká chémia nie je možná medzi veliteľkynou otrokyňou a veliteľkiným synom. Ich vzťah, ale nebol ani treťoradá vec čo som na knihe mala rada. 
Prvenstvo má celý svet, ktorý autorka vytvorila, ktorý je zvrátený ale skvelý v tom istom monete. Druhé miesto zastávajú príbehy o nadprirodzených bytostiach, ktorým už niekto neverí, ale napriek tomu je na nich niečo pravdy. A v neposlednom rade je to skvelá hlavná hrdinka spolu s celou vzburou.
Ostatné postavy v knihe hrali tiež dôležitú úlohu. Jednou z nich bola aj pomocnica v kuchyni Izzy, ktorá síce vyzerala nenápadne, ale nebola taká tichá a bezcenná ako vyzerala. Tiež Keenan, ktorý bol príslušníkom hnutia sa mi páčil od začiatku. Síce nasledoval vodcu hnutia, ale nedal sa ním oblafnúť. Nedá mi nespomenúť Eliášovu najlepšiu priateľku od detstva a jedinú ženu spomedzi všetkých študentov Helenu, ktorá bola pre mňa viac nez neznesiteľnou. Mala v knihe dôležitú úlohu, ale autorka vyjadrila jej názory jasne a preto si ju neobľúbim asi nikdy. Dôležitá bola aj veliteľka, ktorá spolu s Markusom tvorila duo záporných postáv. 

Čo by bola kniha tohto druhu bez epického finále? Toto finále ale nie len, že bolo epické, ono vyústilo do skvelých rozmerov  a naozaj prekvapilo. Predvídateľné konce sú najhoršie, tu však ani jediná bunka v mojom tele nevedela čo čakať. Celá kniha bola plná akcie a napätia a adrenalínu. Po tých prvých pár nudnejších stranách, ktoré sa dajú ľahko prekusnúť už nenastal ani moment nudy. 

Myslím, že táto séria má ešte veľa čo ukázať a prekvapiť vo veľa smeroch. Mám totiž to pocit, že v prvej časti autorka neukázala všetko a čaká nás ešte veľa skvelého čítania. Táto kniha bola naozaj dobrá, nič jej nechýbalo. A ešte teraz čakať na ďalšie dve časti, na ktoré sa nesmierne teším už teraz.

Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu YOLI.

S čistým svedomím môžem povedať, že sa kniha vyrovná rôznym skvelým sériám. Preto jej strhávam len pol bod z hodnotenia. Finálne hodnotenie 4,5/5.

NATALIE

6 komentárov:

  1. Hezká recenze! :) Já jsem knihu taky četla, a souhlasím... byla hodně dobrá, jsem zvědavá na druhý díl! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už len 58 dní do vydania druhého dielu. Už teraz sa neviem dočkať a to som dnes knihu dočítala.

      Odstrániť
  2. Toto je už druhá recenzia v poradí, ktorú čítam, a opäť sa jedna iba o samú chválu. :) Tak to vyzerá, že budem mať čo dobiehať, keďže som ešte nezačala ani so sériou Trón zo skla a už tu máme ďalšiu, ktorá je podľa Tvojej recenzie niečim, čo by malo byť povinnou jazdou pre každého pravého knihomoľa. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no tak hneď na Trón zo skla :D Hneď na toto :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. nezapomen se zapojit do knizniho battlu od nakladatelstvi host, soutezi tam ted jiskra proti odinovu diteti. sice jsem zastancem druheho tymu, ale i tak, da se tam vyhrat dost knizek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Po tej tvojej recenzii som ešte radšej že si ma donútila si ju kúpiť :D a dnes mi ju vyeexpedovali čiže do dvoch týždňov je u mňa :3

    OdpovedaťOdstrániť