utorok 14. júna 2016

25 rokov so Slovartom



Určite ste už postrehli, že všade sa oslavuje krásnych 25 rokov, za ktoré nám Slovart prinášal úžasné knihy. Zaregistrovali ste rôzne súťaže, znovu vydané najlepšie knihy alebo originálne knižné tašky? No dnes tu nie som pre to aby som hovorila, čo nám priniesla oslava tohto výročia. Som tu, aby som vám porozprávala, čo Slovart priniesol mne a ostatným bookloverom za toto štvrťstoročie.
Naozaj obdivujem všetkých ľudí, ktorý pod vydavateľstvom pracujú. Keď si totiž to predstavím, o koľko kníh by sme bez tohto vydavateľstva prišli je to naozaj smutná predstava. (moje básnické črevo sa prebúdza :D )
Milióny príbehov, odvážnych postáv, zaujímavých miest - jednoducho veľa skvelých kníh pod jednou strechou.
Dlho som premýšľala o čom by tento článok mohol byť. Naozaj dlho, napadalo ma veľa skvelých vecí, ale rozhodla som sa ich spojiť dokopy. Preto vznikol tento článok, kde nájdete (pre mňa)pár10 najlepších vecí na Slovarte.

KNIHY
Každému je hádam jasné, že toto bude môj prvý bod. Veď o tomto to celé je. Pre mňa sú to samozrejme moje obľúbené série, ako Pekelné stroje od Cassandry Clare, Trón zo skla od Sarah J. Maas alebo Upírska Akadémia od Richelle Mead. Moje najobľúbenejšie série vyšli na Slovensku pod Slovartom, ale to nie je všetko. Tiež sú tu samostatné knihy ako My ostatní tu len tak žijeme - ktorá bola prvá kniha od Patrica Nessa (ktorého som si naozaj obľúbila), ktorú som čítala.


SÚŤAŽE
Vždy máme príležitosť, si zasúťažiť. Či už je to v originál Slovart súťaži alebo na niekoho blogu, pre ktorý Slovart knihy poskytol. Vďaka tomuto blogu sa aj vy môžete už čoskoro (ak sa podarí dnes) zapojiť do súťaže na našom blogu o knihy Magnus Bane: Zápisky veľkobosoráka. 

RÝCHLI PREKLAD
Pre Slovensko je typické, že na preklad knihy si počkáme dlho. Napriek tomu sa tretí trón zo skla - Zrodená z ohňa, preložil super rýchlo a do kníhkupectiev sa dostane už v júli 2016. Jedna z vecí, čo dokáže booklovera naštvať je, keď preložia vydanie knihy a prekladajú ho stále ďalej a ďalej. To sa prekvapivo v Slovarte stáva málokedy a zriedka.

OBÁLKY
Musím len spomenúť niektoré nádherné obálky ako tá k Tanec pre Luciu Frey od Danielly Ferkovej. Alebo čistý príklad, kedy zmenili škaredú anglickú obálku na krásnu slovenskú k Upírskej akadémii.

ZNOVU VYDANIE
Tento bod sa viaže s oslavou 20. narodenín.
Real life situation: Alicu v krajine zázrakov som nikde nemohla zohnať už roky... teda nie takú, ktorá by nebola úzko spätá s Disney rozprávkou, alebo nebola pre deti v predškolskom veku, ktoré ešte nevedia čítať. A tak veľmi ma potešila správa, že ju vydajú znovu. Nemohla som si pomôcť, ja som ju jednoducho potrebovala. Alica je moja láska z detstva a nehanbím sa za to.  Ale predsa len by som sa cítila hlúpo si ju kúpiť v jednej z vyššie spomínaných variánt. A to aj tak nie je pravá Alica v krajine zázrakov, taká aká by mala  byť. A takto vydávajú mnoho ďalších skvelých kníh. Takže ak náhodou pátrate po knihe, ktorá nieje nikde k zohnaniu - možno budete mať šťastie a bude aj ona medzi týmito novými.

RÔZNE AKCIE
Napríklad som zaregistrovala, že  sa konal už 9. ročník detského čitateľského maratónu. 
Môžete sa zúčastniť rôznych stretnutí s autormi nie len zo Slovenska. 

KAŽDOROČNÝ VÝPREDAJ
Čo už je len lepšie než výpredaj pre booklovera? :D Tento rok vo februári som sa znovu napakovala knihami za super ceny... ach moje obľúbené obdobie v roku. 



A aby  som nezabudla spomenúť moje naozaj najobľúbenejšie  knihy od Slovartu :) 
Napríklad  z tých, čo som ešte nespomenula Sabriel (alebo teda Lirael) - ktorú ak ste nečítali tak šup-šup. Tieto sú úplne skvelé a celý svet je dokonale premyslený. 
Čo sa stalo Mare Dyerovej som síce čítala dávnejšie - ale čo my pamäť slúži, nemohla som od knihy odtrhnúť oči. 
Samozrejme, keď už som  na začiatku spomenula Pekelné stroje od Cassandry Clare, nedá mi a musím spomenúť aj jej ďalšiu úžasnú sériu Nástroje Smrteľníkov.
Vtipný fakt (alebo nie tak vtipný, ale tak mohol by byť zaujímavý) je, že moja prvá hrubšia kniha - ktorá sa dá považovať za ozajstnú bookloverish knihu (lebo každá druhá strana nebola obrázok) je práve od Slovartu a je to kniha Najlepšie kamarátky od Jacqueline Wilsonovej. Tu vidíte začiatky mojej čítacej kariéry :D



Aké sú vaše obľúbené knihy od Slovartu? 

4 komentáre:

  1. Veľmi pekný článok, jednoducho a stručne si zhrnula všetko to, čo Slovart vystihuje najlepšie. :) Naozaj sa môžu pýšiť vydaním tých najlepších sérií pod slnkom, ako napríklad série od Cassie, ktoré si už uviedla vyššie. :) A každým rokom je to čoraz lepšie a lepšie. Sériu Trón zo skla som zatiaľ nečítala aj napriek tomu, že sa na ňu chystám odkedy bol vyhlásený preklad, rovnako tak aj knihy Lirael a Sabriel. Bohu vďaka za tie zľavy, pretože pri všetkých tých knihách, ktoré mám ešte len v pláne zakúpiť, by som skrachovala len tak - mávnutím prsta. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne :D ani nechcem vedieť ako by som sa k tým sériám dostala keby ich nevydali :D

      Odstrániť
  2. Slovart je asi moje najobľúbenejšie vydavateľstvo... mám od nich najviac kníh :) najobľúbenejšia je Upírska Akadémia jednoznačne :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je tiež aj jedna z mojich obľúbených sérií :) len keby už niekto preložil aj Bloodlines - nie že by mi to vadilo čítať v anj ale tak napríklat Mildo by to ocenil určite :D potom by si to už musel prečítať

      Odstrániť