utorok 26. mája 2015

Cassandra Clare - Mesto Popola (Nástroje Smrteľníkov #2)

Oficiálna anotácia: Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. Ale čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi Simonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať – hlavne jej nádherne neznesiteľný brat Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec. 
V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov – Meč smrteľníkov – prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?
(Viac o pripravovanom seriály TU)



V prvej časti Nástrojov Smrteľníkov si Cassandra položila latku riade vysoko. Tým, že skĺbila tieňolovcov, upírov, vlkolakov a démonov (sem tam anjelov dalo by sa povedať) vytvorila nový svet, ktorý sa ďalej nekontrolovateľne rozrastá. Napriek tomu som ale mala pocit akoby sa Cassie v písaní brzdila - nechcela odhaliť až tak veľa a dej sa na rozdiel od Mesta kostí až tak nevyvíjal. Pravdepodobne si všetko zlízneme v Meste skla. Môžem vyhlásiť, že všetky moje očakávania boli splnené. 

Brat a sestra? no... trošku "incestu" nezaškodí. Ale nie, nič sa nestalo (nič čo by sa nemalo). Vzťah Clary a Jacea asi nemôže byť divnejší. To majú byť ako fakt súrodenci? Čokolvek sa ale deje, Jace sa ako si nemieni Clary vzdať. Ani ona sama necíti, že by chcela mať s Jaceom len súrodenecký vzťah. Svojim pocitom očividne nemohli zabrániť a hej, niektoré scény boli fakt zaujímavé hlavne pre nás Clace shippers. Aj keď by niekomu mohli prekážať scény kde sa Simon a Clary celkom zbližujú. 

Napriek všetkému som si Simona počas knihy obľúbila ešte viac než v jednotke. Držal sa svojich vtipných hlášok (ale nemôžem nespomenúť Jaceove poznámky a Magnusove pripomienky pri ktorých som sa nezdržala) ale už nebol tá skutočná časť knihy ktorá ma ťahala do reality. Povahovo sa nezmenil.Aj keď po tom čo sa mu stalo v upírom hotely nie je až tak OK ako sa môže na prvý pohľad zdať. Dokonca miestami sa z neho stal nehorázne talentovaný kazič romantiky. xD Mohli sme aj sledovať to obrovské dusno medzi postavami (hlavne hlavnými).

Zasa som sa stretla s úžasným množstvom postáv. Dosť by ma to domotalo ak by to ak by sa autorka s (mostly) vedľajšími postavami nevyhrala a nevyšperkovala ich príbehy do posledného detailu. Bolo to ako by som bola obklopená mnohými ďalšími príbehmi, síce vedľajšími ale rovnako zaujímavými. A tým, že sa Clary stále viac a viac zamotáva v Tieňoloveckom svete,postupne zisťuje, že ľudia ktorých poznala naozaj neboli kým sa zdali a že už nevie ani kto je ona sama. (Ale neskôr to zistí) 


Jace je stále perfektne krásny, ale už vieme že jeho narcizmus je len pretvárka.  Alec a Izzy sú skvelou oporou a Magnus je najlepší - vtipný gej ktorý je najmocnejší bosorák (už neviem kde) Inkvizítorka ma náramne štvala! Miestami mi jej bolo trošinku ľúto ale potom to zas pokašlala. Mala som pocit, že Valentine ako by ťahal celý príbeh - najlepší najhorší zloduch.



Nemáte sa čoho báť. Neustále napätie, zvraty, tajomstvá a akcia ( v pods.) vás budú stále ťahať k deju a nenechá vás na pokoji.

 Najviac akcie sa samozrejme nachádzalo na konci. Maxi battle! Tam tieňolovci! Tam démoni! Ach... a samotný koniec ako celok? Na samovražu! Prvé miesto za najblbší koniec! Beriem to tak, že nás chcela nalákať na trojku.

Nemením názor na túto sériu a to znamená, že znovu 5/5 hviezdičiek!





+ Bacha strašný SPOILER OBRÁZOK!