streda 5. augusta 2015

10 vecí čo... vedia naštvať všetkých Book lovers.

Ahojte :)
Rozhodla som sa, aby tu neboli len recenzie, že napíšem článok motivovaný mojou súčasnou náladou.
 Tento článok sa bude skladať z 10 bodov - vecí - ktoré vedia vytočiť všetkých čitateľov a milovníkov kníh. Ktoré z nich práve prežívam ja sa dozviete na konci :D Neviem či by som z tohto chcela spraviť niečo ako dlhšiu sériu, to už bude záležať na Vás a Vašich komentároch. Bolo by to niečo ako 10 vecí... (resp. 10 kníh... napr. čo Vás zaručene rozplačú10 vecí... čo by ste o knihách mali vedieť a tak)

Všetci ich poznáme a zažívame ich dennodenne. Tieto veci nás vedia naštvať tak, že aj tí, čo si mysleli, že book loveri sú mierumilovné a neškodné stvorenia zmenia svoj názor.
Je o 10 bodov obsahujúcich činnosti, udalosti alebo situácie, ktoré nedokážeme prekusnúť a vedia nás riadne naštvať.
Toto je moja osobná edícia vecí, za ktoré by som najradšej niekoho nakopala.

1. Vety typu "Na čo ti je ďalšia kniha? Veď ich už máš veľa."
K tomuto sa vzťahujú aj vety ako "Načo toľko čítaš?" ktoré počúvam hlavne od môjho brata. Keby len vedel ako ma tým štve.
Keď si ľudia myslia, že my, čo radi čítame nemáme žiadny živo a kamarátov najradšej by som ich vykričala, že do nich nikto nerýpe keď stále hrajú futbal alebo tak. A pri tom my žijeme spolu s našimi knihami 1000-ky životov.



2. Požičiate kamarátovi knihu a on ju nevráti (vráti poškodenú)
Nie je nič horšie, ako keď si niekto neváži Vaše knihy tak ako Vy. Je pri nich a potom sú celé zašpinené, roztrhne ich alebo (nedajbože) úmyselne zahne roh aby si zapamätal na ktorej strane skončil. Ako to niekto môže spraviť? Trhá mi to oči už len keď to spraví na svojej knihe nie to ešte na mojej - to mám chuť vraždiť.
Čo je horšie, môže sa stať, že Vašu knihu stratí. Myslím, že je tu priveľké riziko pri požičiavaní kníh.Preto ich ja požičiam vždy iba vierohodným ľuďom. 
Ak mi niekto vráti poškodenú ( alebo nevráti) knihu, automaticky stráca moju dôveru a už sa k mojim knihám nepriblíži :D zniem ako fanatik, ale my sa chápeme, že?


3. Film sa vôbec nepodobá na Vašu obľúbenú knižnú predlohu
To dopáli každého. Čakáte rok aj viac na filmové spracovanie Vašej obľúbenej knihy, sledujete všetky novinky, nehorázne sa tešíte a potom? Prídete do kina, celí natešení a zistíte, že film je úplne o inom. Niektoré scény sú zmenené, sú vynechané alebo sa postavy vôbec nepodobajú. 
Všetka radosť opadne a film sklame Vaše očakávania.


4. Klišé 
Už ste sa niekedy tešili na knihu, ktorá vyzerala originálne s premysleným dejom? Pravdepodobne áno. Tak si viete predstaviť aký je to pocit, keď kniha nenaplní vaše očakávania o originalite. Práve naopak, je to totálne klišé. Jedna hrozná vec za druhou.
Napríklad Vás môže postihnúť, že kniha obsahuje milostný trojuholník. Tie som v minulosti mala strašne rada, ale ako som vyrástla môj vkus sa zmenil - k lepšiemu. Typická zápletka v štýle Zlý chlapec - nerozhodné dievča - dobrý chlapec. Tiež nikoho nepoteší ak kniha obsahuje premenu zlého chlapca na dobrého len kvôli dievčaťu.


5. Otravný/á hlavný/á hrdina/hrdinka 
Skvelý príbeh, skvelá obálka, skvelá kniha. Ale predsa len to niečo (niekto) dokáže pokaziť. Zlé postavy so zlým charakterom, ktoré sú Vám už od začiatku nesympatické vedia pokaziť celý zážitok z čítania. O to horšie, ak sa jedná o hlavnú hrdinku alebo hrdinu. Nafúkaní, otravní, nerozhodní, hlúpi alebo tak... vlastnosti, ktoré by ste určite u správnej hlavnej postavy nečakali.
Potom sa niekto čuduje, že mám chuť šmariť knihu o stenu. XD



6. Keď neplánujú preložiť pokračovanie (alebo naň musíme dlho čakať)
Môže sa stať ešte niečo horšie ako keď musíme dlho čakať v napätí na naše vysnívané pokračovanie knihy? Áno môže, preklad alebo aj  samotné vydanie v anglickom jazyku môže byť v nedohľadne.  Po napínavom, zdrvujúcom alebo otvorenom konci prvej časti nám nezostáva nič iné, len prekusnúť zlosť a v pokoji vyčkať na ďalšiu časť. Alebo môžeme spraviť protest a zaútočiť...


7. Autor rozíde Váš obľúbený pár. 
Niektoré dve postavy sú spolu proste aké úžasné, že ich shipujete až za hrob. Vyzerajú spolu dobre, sú vtipný a zamilovaný. Vy ste zamilovaný do spôsobu, ktorým sú oni do seba zamilovaný. Tak prečo nezničiť ich vzťah a tým aj naše romantické predstavy?! Obľúbený ťah autorov, ktorý si myslia, že týmto vytvoria zápletku a pri tom si len poštvú čitateľov. 
Veď boli spolu taký skvelí. 




8. Smrť obľúbenej postavy
Toto sa môže podariť len vážne úžasným alebo krutým autorom. Donútia Vás zamilovať sa do charakteru, obľúbiť si ho, stotožniť sa s ním. Avšak... potom príde tá zlá časť. Keď sa rozhodne spomínanej postavy zbaviť. Zastrelenie, otrávenie alebo len nezmyselná nehoda? Na tom nezáleží. Ak sa o to pokúsi iný   Rozlúčiť sa s Vaším vzorom nebude nikdy ľahké. Zostáva len dúfať, že prekonáme fázu hnevu nad nezmyselnoťou tohto celého.


9. Cliff hangery
Chcem odpovede! A kto nie? Na nešťastie nie všetky otázky môžu / sú zodpovedané. Ak book loveri nedostanú svoje odpovede bude zle. 
Čo sa stalo s Štyrim po Experimente (no spoil) ? Ako to skončilo s Potterovou mačkou? 
*Chavlabohu,ž e na toto som vycvičená z pozerania PLL :D *



10. Niekto sa tvári ako znalec Vašej obľúbenej knihy
... a pri tom videl len film. Ako sa  opovažuješ? Ja som najväčší fanúšik a znalec tej knihy! Ty nemáš ani tušenia!
Tiež neznášam, keď čítam knihu a poviem niekomu aká je skvelá, on si ju ani neprečíta a potom, keď natočia film, zrazu je tá kniha úžasná a je to jeho najnovší objav. -,-



Toto by bolo mojich 10 vecí, ktoré vedia naštvať. Nejako som to nezoraďovala, len som písala tak ako ma napadli :) Komentujte, či by ste z tohoto chceli spraviť sériu, alebo viac článkov :) Moje problémy z týchto sú asi všetky, keďže som písala podla seba. Tiež píšte komentáre s tým, ktoré veci vedia naštvať Vás.

13 komentárov:

  1. ahoj nominovala som ťa do Tag liebster award. :) Môžeš a nemusíš ho vyplniť :) Blog: www.zosvetaslavy.blog.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. 3 neznasam Absolutne najviac , co ma najviac stve tak je ten parik rozideny potom mam talu nechut to citat dalej s takym odporo citam a potom dumem ako by to bolo keby bola s nim vlastny dej si vytvaram v hlave :D
    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne, je to tak zlé až si musím predstavovať, že nikde in alternative universe sú tí dvaja spolu :)

      Odstrániť
  3. Nemůžu si pomoci, ale z těch všech je mi nejnepříjemnější desítka! :D Já to tak nesnáším, když někdo viděl třeba dejme tomu Hvězdy nám nepřály a začne to vychvalovat, jak je to dokonalý autor a podobné blbost, když to vůbec nečetl! Aby bylo jasné, já nejsem fanoušek Johna Greena, ale tohle mě jednou spolehlivě naštvalo. To samé s Hobbitem, když se mi dotyčný snažil namluvit, že v četl všechny TŘI (!) díly Hobbita a přitom Hobbit má pouze knižní verzi jenom jednu.. :'D No nebrečte pak nad tím...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už sa mi pár krát stalo, že sa niekto týmto vychvaloval, tak som len tak naschvál začala hovoriť o ej knihe (ale zle - celé som to vymenila a zmenila mená) a on len prikvoval že "áno, presne..." a ja som si myslela, že tak určite si to čítal -,-"áno, presne..." a ja

      Odstrániť
  4. Já upřímně moc nečtu, ale když už si něco rozečtu, tak jsem do toho zažraná , ale i tak se mi víc jak polovina věcí stala a vážně je to hrozné. Asi nejhorší je smrt oblíbené postavy a nebo když vám někdo nevrátí knížku. Jednu knížku jsem asi před rokem půjčila mojí kamošce a když jsem se ji zeptala, kdy mě ji vrátí, tak dělala, že jsem jí žádnou knihu nepůjčovala. To mě tak naštvalo, myslela jsem, že prasknu vzteky! Jinak moc pěkný článek. Chica loca♡

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) ja som si zo zúfalstva musela začať zapisovať komu som akú knihu požičala :)

      Odstrániť
  5. úplne super post a tie obrázky, proste top!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Beriem to tak, že sa vám budú páčiť aj ďalšie takéto príspevky :)

      Odstrániť
  6. Síce nie som nejaký extra book lover, ale stejne neznášam požičavanie kníh! Sama si nedovolím od niekoho pýtať knihu - je mi to blbé, ale väčšinou knihy čítam strašne dlho, pretože na nich skrátka musím mať náladu a kým sa naštartujem, tak to niekedy trvá aj mesiac (ak nie viac) :-D

    OdpovedaťOdstrániť