nedeľa 9. augusta 2015

10 kníh, ktoré netreba súdiť podľa obalu

Ahojte :)
Toto je, ako by som to povedala... 2. článok zo série 10 vecí čo...
Tentokrát som to ale pobrala trošku inak. Zakiaľ prvý článok bol o situáciách v ktorých sa môžeme ocitnúť, tento bude naopak skôr ako zoznam.
Musím sa priznať, že som strašne zaťažená na obálky kníh a neraz som knihu podľa obalu súdila. Preto som sa rozhodla dať dokopy zoznam (podľa mňa) najkrajších obálok, ktoré nestáli za to alebo najškaredších, ktoré boli naopak výborné - či už paperbackov alebo pevných väzieb.

Rozhodovanie o knihe ( či už si ju idete kúpiť, alebo len požičať) len na základe jej "výzoru" je absolútna hlúposť. Napriek tomu, všetci raz podľahneme. Krásna obálka nás naláka na kúpu úplne zbytočnej knihy, v horšom prípade.  V lepšom prípade, si všimnete knihu s absolútne nezaujímavou obálkou, ktorá Vás ničím neláka, ale prečítate si aspoň anotáciu vzadu na obale. Ak v tom momente zistíte, že ste siahli po hotovom poklade tak ste šťastný človek.

Budem striedať dobrú knihu s nie až tak dobrou :)
A len malinká poznámočka: Tieto knihy som vyberala len na základe môjho názoru. Berte prosím do úvahy, že všetci majú iný vkus a nemôžeme mať vždy rovnaký názor. Ak som nejakú z uvedených kníh dostatočne neocenila, napíšte mi Váš názor do komentára. 

 Ako prvú, z časti knih, ktoré majú peknú obálku ale nie sú až také dobré ako vyzerajú, musím spomenúť Twilight od Stephenie Meyer.
Áno, viem, viem, všetci sme už o tejto knihe napočúvali. Až by som povedala, že v dnešnej dobe, sa delíme už len na dve skupiny. Tí čo Twilight milujú a tí čo ho nemusia. Ja seba neradím ani do jednej skupiny. V minulosti som sa Twilightu nemohla nabažiť a čítala som všetky knihy, videla všetky filmy. Lenže potom som vyrástla. A tak ako vyrastiete z obľúbeného oblečenia, ak som vyrástla z tejto knihy. Hlavne potom ako som objavila, že existujú aj iné knihy. Teraz mi už Twiligh nepríde aký úžasný ako kedysi, ale obálka je stále rovnako zaujímavá a pekná.






Naopak, by som spomenula Mesto Kostí od Cassandry Clare - pôvodnú obálku. Ja keby som žila v Amerike, asi by som sa k tejto knihe nedokopala. O koľko úžasnosti by som prišla? Naopak od amerického hororu sú Slovenské obálky také krásne. Ak si čo i len predstavím, že by som sa k tejto sérii nedostala len kvôli nesympatickej obálke, chce sa mi plakať. To má byť na tom obale ako Jace? Tie postavy mi tam nesedia. Dokonalé knihy ale americké obálky majú palec dole.
A pre pobavenie - najlepšia najhoršia obálka ever, je prvá česká od Mesta Kostí.




Ďalšia, ktorá má krásnu obálku ale vnútri to už nie je ono. Záblesk od Alexandry Adornettovej nesplnil moje kritéria. Kniha, ktorá bola presladená a naivná si ale zaslúži pochvalu za túto zaujímavú obálku. JE to presne ten prípad, keď som nerozmýšľala a knihu proste kúpila, ani som nečítala o čom je. Doma, keď som si prečítala  anotáciu, moje nadšenie neopadlo. V tomto prípade aj tá anotácia trošku zavádzala. 




Papierové mestá od Johna Greena (pevná väzba). Skvelá kniha - zlá obálka. Nie úplne hrozná, ale asi sa zhodneme, že všetky Greenovky majú z nejakého dôvodu lepšie paperbacky. Táto obálka mi príde dosť nezáživná a nudná. Ak však knihu otvoríte. BEAM! Vyskočí na Vás šialená a zábavná Margo spolu s Quentinom! :D
Tiež sa mi nepáči, že tam hore napísali " Od autora bestsellera NA VINE SÚ HVIEZDY"  Si zo mňa robíte srandu? Nemám rada ak sa snažia predať inú knihu od autora tým, že tam vycapia jedno z jeho slávnych diel - len aby to predali. Potom mám z toho pocit, že takúto reklamu á kniha potrebuje aby k sebe ľudí pritiahla a vyplýva mi z toho, že asi nebude taká dobrá. Toto Papierové mestá nepotrebujú!





Za Dcéru dymu a kosti od Laini Taylor by som niekoho zabila. Gosh, tá kniha ma tak sklamala. Celá preplácaná a pri tom tá obálka je tak pekne graficky spravená. Dkonca, naša obálka je podľa mňa krajšia ako originál.







Ja budem plakať! Džínsový denník od Zuzky Šulajovej je jedna z najlepších kníh od slovenských autorov vôbec. Príbeh je dobrý a aj postavy. Proste by som povedala že americká kvalita. Ale tá obálka, hlavne prvej časti. Ja sa na o ani nemôžem pozerať. Džínsový denník mal strašne veľa obálok - ktoré boli krajšie. Táto je tá najhoršia. Veď takú by spravil môj mladší brať cez picmonkey.com. 




Nočný tieň od Andrei Cremerovej ako ďalší spadá do kategórie s krásnou obálkou ale nie dobrým dejom. K tejto knihe nemám nijaký pádny dôvod ani vysvetlenie, prečo ju nemám rada. Iba toľko, že sa mi nepáčil dej a ani postavy som si neobľúbila - Calla mi po chvíli začala liezť na nervy. Ani som neocenila ten premyslený dej - lebo mi nedával zmysel. Ale ja som sa zamilovala do tej obálky. Je tak dokonalá. A tak lesklá. Inak by som si knihu ani nekúpila, alebo by som sa jej chcela čo najskôr zbaviť. Nedokážem sa však vzdať tej obálky. 



Taká dobrá horor kniha - Žihadlá od Guillerma del Tora a Chucka Hogana - a taká lacne vyzerajúca obálka. Nepáči sa mi tam tá kvapka krvi... alebo čo to je? Vyzerá to ako obrovský plaziaci sa červ.
No nie je o až také zlé, ale dobrovoľne by som si knihu asi nekúpila - už len pre to, že horory nie sú zrovna moje. Chvalabohu, že moja mama vie, že som zaťažená na upírske a fantasy knihy, takže keď ju zbadala, netrápila ju obálka, len si prečítala o čom je a potom mi ju podala, že by ma to mohlo baviť. Ďakujem mami!



A teraz ma všetci ukameňujte lebo som sem dala Päťdesiat odtieňov sivej od E L James. Mne tá kniha nepripadala taká dobrá, ako všetci hovorili. "Veď tam nejde o ten sex! Ide o to, že ona ho zmení..." hovoria všetci. Viete o čo ide? Že naša milá Anastasia je hlupaňa. Najhoršia ženská hrdinka aká len môže byť. Je závislá na chlapovi a myslí si, že bez neho nič neznamená. Tiež sa nevie  postaviť sama za seba a veľa ďalšieho. Na knihu som sa nenechala nalákať. Hneď som po nej chmatla. Vďaka krásne jednoduchej obálke som očakávala krásne jednoduchý dej. Chcela som aby bola Anastasia trochu nezávislá. Chcem tak veľa? Jedno sa ale musí nechať. Tie obálky (všekých častí) sú fakt dobré. Ak by o boli ľudia určite by boli riadne sexi xD





Nechápem ako mohli Malým klamárkam (PLL) dať takýto obal -,- V slovenčine je detský v čestine vyzerá ako obal erotického románu. Normálne sa hanbím si tú knihu kúpiť aby som nevyzerala ako decko. Pr tom je príbeh totálne YA: To nie je fér. Nezaslúžili si to ani ony a ani my.






Týmto by som zakončila mojich 10 obalov ktoré ma zmiatli a boli klamlivé. 
Nikdy nesúď knihu podľa obalu! 
Už sa Vám niekedy stalo, že ste knihu podľa obalu súdili? Ako to dopadlo? Aké knihy nie sú vôbec také ako vyzerá ich obal?

7 komentárov:

  1. Ahooj, skvelý článok! V prvom rade musím súhlasiť s Twilightom, sama som sa kedysi zažrala do tejto série a milovala ju, no potom som dospela a zrazu "nah". Netvrdím, že sú to zlé knihy a neradím sa do kategórie "neznášačov" no ani do milovníkov. Proste už neriešim :D
    TMI obálky v originále sa mi nepáčia, slovenské sú absolútne fab. Netuším, prečo niektorí tak nadávajú a frfľú, i samotný pracovník/majiteľ (idek) vydavateľstva povedal, že autor si za práva na cover pýtal také prachy, že by si za ne dovolili kúpiť práva na ďalšie knihy. Aspoň keby boli tie obálky pekné ugh :D naše sú waaaay better. O tej českej škoda hovoriť :D
    Záblesk som v rukách ešte nedržala ani som o tom nepočula, no obálku má fakt peknú :D s Greenovkami súhlasím. Akože Aljaška aj Hviezdy majú pekný hardback tiež, no Paper towns sa mi vôbec nepáčia, originál v tomto prípade u mňa vyhráva. Dcéru dymu a kostí som nečítala, no moja spoluadminka (hi there Lotte) je jej veľký fanúšik. Čo ja viem, mne sa ten obal nejak nepáči :D Džínsový denník má hroznú obálku v prvom vydaní, to musím súhlasiť - a to ich mám doma všetky, preto ma to štve o to viac. Teraz sa mi k sebe tie covery nehodia, no na druhej strane som rada, že zvyšné diely sú krajšie.
    Čo sa týka 50SOG, musím súhlasiť. Čo sa knihy týka, čítala som jej časť a potom som sa znechutila natoľko, že som to radšej vrátila spolužiačke. Literally najblbšia hlavná hrdinka v dejinách. Autorka to mala radšej nechať ako fanfiction na Twilight a nevydávať to.
    No a čo sa týka Malých klamárok, tak mne sa práveže tie slovenské aj celkom páčia, sama mám doma prvých pár dielov a rada sa na ne na poličke dívam.
    (Fay)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem (aj za taký dlhý komentár) :) Konečne niekto kto so mnou ohľadom 50sog súhlasí. Už ma nebavilo sa o tom hádať a počúvať aká je to úžasná kniha. Dcéra dymu a kosti? Mňa na to nahovorila kamarátka, že aké je to skvelé ale mňa to nejako nechytilo - trošku moc vymýšlancov na mňa :D A ako vidím čítaš Nádherné Tvory - to je skvelá kniha :)

      Odstrániť
    2. Rado sa stalo, ani som si neuvedomila koľko som toho napísala! :D Prepáč! Každopádne polovica (ak nie veľká väčšina) spolužiačok sa zaľúbilo do 50SOG a bola to hádam prvá kniha, ktorú som ich videla čítať. Ale omg, taká blbosť! :D
      Nádherné tvory sú skvelá knižka, hneď po prvých pár stranách ma oslovila! :) Už sa teším na pokračovanie, ktoré mám našťastie doma :D
      (Fay)

      Odstrániť
    3. pokračovanie Nádherných tvorov som nikde nemohla zohnať , zo zúfalstva som to čítala v pdf a v anj :D

      Odstrániť
  2. Ten pocit, keď chcem okomentovať článok a Fay ma predbehne. :(
    No nič, bude to síce vyzerať debilne - dva komentáre z rovnakého blogu, ale tentoraz sa hlási o slovo Charlotte. Twilight je príjemné čítanie aj keď je pravda, že to už nie je nič moc pre mňa - zrejme sa hlásim k tejto malej skupinke ľudí, ktorá z Twilightu vyrástla. Musím však podotknúť, že Twilight je jediná kniha, pri ktorej som pociťovala potrebu písať v momente, kedy sa mi do toho absolútne nechcelo. K Smrteľným nástrojom som sa nedostala, ale mám to vo svojom Wishliste - veľmi málo peňazí a tak veľa kníh, ktoré by som chcela prečítať. Ach.
    Papierové mestá sú super! Viem, že existuje hrozne veľa coverov, ale mne sa do ruky dostal Paperback v angličtine a úplne to zbožňujem! Keď si budem PT kupovať, určite len v tom Paperbacku. A to naozaj nie som fanúšik paperbackov. :D
    Čo sa týka Greena - Hviezdy nám nepriali majú krásnu obálku na hardback v slovenčine a obálka Aljašky v angličtine ma až tak nezaujala.
    Dcéra dymu a kostí? 100 ľudí, 100 chutí, ja tú sériu zbožňujem! Ten svet je úplne geniálny a autorka to nepokakala tým, že tam dala len román o láske medzi anjelom a chimérou. Druhá kniha je síce trochu sklamanie, ale prvú úplne zbožňujem. :3 A obálky na DDK v angličtine sú hrozné.
    50SOG bol bullshit, to som ani nemala knihu, len som si to zdarma stiahla v PDF. Zbytočné plytvanie papierom na plytký "román". Absolútne zle napísané, nereálne a... fuj. :D
    Charlotte, http://faylotte.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Twiligh bol v podstate prvá kniha ktorú som vážne čítala :D čiže k nej budem mať vždy istý citový vzťah napriek všetkému :)
      Tak veľa kníh a tak málo peňazí alebo aj času! Moja reč :D Ja som TMI mala najskôr požičané ale potom som sa rozhodla, že ich musím mať doma :3
      Ako tak rozmýšľam, to že mi DDK až tak nesadlo môže byť aj tým že anjeli nie sú zrovna moje :)
      My by sme si mohli založiť skupinu "NEfanúšikovia 5Osog!" :D

      Odstrániť
  3. Túto obálku Džínsového denníka namaľovala nejaká kamarátka Zuzky Šulajovej, ktorá sa venuje výtvarnému umeniu. Rovnako ako aj pôvodnú obálku knihy Dievča z minulosti. Čítala som to v akomsi interview so Zuzkou Šulajovou. :)

    OdpovedaťOdstrániť