štvrtok 30. júla 2015

Gayle Formanová - Ak zostanem (Zostaň so mnou)

[REREADING]

Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští – trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie – láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby? V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva?Ešte včera mala veľa možností, ako sa jej život mohol uberať ďalej. Nič z toho už neplatí a Mia stojí pred novou, oveľa osudovejšou otázkou: Zostanem? Sú tu členovia rodiny, oddaný Adam, super kamoška Kim, hudba. Ale aj jej dochrámané telo a duša s oveľa početnejšími ranami.

Vydavateľ:IKAR
Edícia:YOLi
Počet strán:176

Trailer na film nájdete TU!

If i stay som čítala už ale rok dozadu. Vtedy som bola zbláznená aj do knihy aj do filmu a horlivo som čakala na pokračovanie, ktoré je konečne tu! Už len očakávam, kedy u nás konečne zazvoní kuriér. Tak dlho som Where she went chcela, že už som si ani nepamätala aké bolo If I stay. Rozhodla som sa preto, že si to ešte raz prečítam, aby som si oživila spomienky.

*obálka je krajšia tá filmová, aspoň podľa mňa :3*


Tento krát už mi to ale také perfektné neprišlo. Uvedomovala som si, že s odstupom času už ma
kniha nebude až tak zaujímať - aj kvôli tomu, že už  viem o čom je a čo mám čakať. Aspoň som bola pripravená na scény, ktoré ma štvali (a pri ktorých som pri 1. čítaní aj uronila slzičku). Viackrát som videla, že knihu prirovnávajú k Na vine sú hviezdy - čo je podľa mňa dosť veľký nezmysel. Veď tie knihy sú úplne o inom. -,-

Narozdiel od TFIOS, tu sedemnásť ročná Mia má skvelý a v podstate ľahký život. Nemá žiadne problémy (iba tie normálne), má vtipnú najlepšiu kamošku a slávneho priateľa.
Všetci vieme, že život sa môže zvrtnúť v jednom momente. Ja si ešte teraz niekde v kútiku duše myslím, že to sa mne nestane. A to isté si myslela aj Mia. Ale stalo sa.

Táto tragédia slúži ako dobrá zápletka, ale postarala sa aj o to, že sa v deji neposúvame. Zachránil to spôsob písania, ktorý zobrazoval akoby flashbacky z minulosti a Miine spomienky s rodinou alebo Adamom, či Kim. Akurát to bolo niekedy pomiešané a bolo ťažké sa v tom orientovať.

Sama som rozmýšľala s kamarátkou či by som zostala alebo "odišla za rodinou". Chceli sme top pre a proti. Nakoniec sme ale nič nevyriešili lebo to bolo tvrdenie proti tvrdeniu. V podstate sme sa zhodli, že keby sme už boli "duchovia" tak by sme verili, že nejaký ten posmrtný život existuje. Z toho vyplýva, že ak pôjde za rodinou bude tam v nebi (napr.) s nimi a stretne tam Adama keď on zomrie, alebo bude s Adamom a potom po smrti stretne rodinu - complicated logic
rozriešiť postupom

Postavy v tejto knihe som mala rada všetky, cez Miiných rockerských rodičov a zlatého brata až po členov Adamovej skupiny.
Miu by som písala skôr ako samotárku, keďže som nepostrehla, že by sa bavila aj s niekým iným než s Kim. Myslím, že mala trošku komplexy z toho, že nezapadala (ale kto už v dnešnej dobe zapadá?).
Adam bol milý prototyp chalana z lásky na prvý pohľad. Našli si k sebe cestu cez hudbu a mala normálny vzťah, nič extra komplikované.

Ocenila som, že kniha bola jednoduchá dejovo aj na čítanie. Po všetkých tých upírskych fantasy veciach mi takáto pauza bodla a rereading neľutujem. Síce mi kniha nesadla tak moc ako pred rokom, nemám čo veľké vytknúť :)

Dávam 4/5 .





4 komentáre:

  1. Túto knihu a aj film som už videla a je to vážne krásne :3
    http://christinamajcikovaa.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. obal je opravdu krásný :)
    http://whimsiccal.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na knížky jsem nikdy moc nebyla, ale poslední dobou je začínám číst. Hlavně protože jsou prázdniny a já nemám, co dělat. Slyšela jsem o prvním dílu a chtěla jsem na něj jít do kina, ale prošvihla jsem to. Dlouhou dobu jsem se o to nezajímala, ale tahle recenze je skvělá a nejspíš se podívám nebo i přečtu první díl, abych mohla pokračovat v tom druhém. Moc pěkný článek! :) Chica loca♡

    OdpovedaťOdstrániť