piatok 5. januára 2018

E. Lockhartová: Klamári

Klamári
Autor: E. Lockhart
Originálny názov: We Were Liars
Vydavateľstvo: Yoli 2015
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 240
Žáner:  contemporary, YA

[not so spoiler free]

AnotáciaVýznamná rodina Sinclairovcov prichádza každé leto na svoj súkromný ostrov pri Massachusetts, aby tam trávila prázdniny. Rok čo rok sa tak stretávajú aj štyri spriaznené duše, sesternice Cadence a Mirren, bratranec Johnny a Gat. Ten celkom nepatrí do rodiny, čo mu hrdí Sinclairovci dávajú pocítiť. Rodina ich nazýva Klamári. Sú v rovnakom veku, a keď sa stretnú, robia len zlobu. 
Počas pätnásteho leta sa na ostrove stane nehoda. Cadence nájdu na pláži takmer bez života. Keď sa po čase preberie v nemocnici, na nič si nepamätá. Nikto z rodiny jej nechce prezradiť, čo sa vlastne stalo, a nasledujúci rok jej zakážu vrátiť sa na ostrov. Cadence trpí príšernými migrénami, jej najvernejšími priateľmi sú lieky proti bolesti. Píše Klamárom e-maily, posiela pohľadnice, no ani od jedného nedostáva odpoveď. Dokonca ani od Gata, s ktorým sa do seba zaľúbili. Čo im spravila, že na ňu zanevreli? 
Na sedemnáste leto sa dostáva na ostrov opäť a Klamári ju privítajú s úsmevom, akoby sa nič nestalo. No ani zďaleka to nie je pravda...



Mala som ju síce na poličke už nejakú tú dobu a ja nerada píšem recenzie na knihy, ktoré vyšli už dávnejšie, ale rozhodla som sa, že ak náhodou túto knihu niekto nečítal tak ho presvedčím/odradím. 
Keďže ja som vždy uprednostňovala tie novšie knihy a nikdy si nevedela nájsť čas na túto, tak sa do nej vrhla moja mamina. Ja som vždy rada, keď sa jej páčia knihy, ktoré čítam aj ja - no neoceňujem je spoilery aj napriek tomu, že som taká istá. Nakoniec som aj ja sama prišla na to, že napísať túto recenziu bude celkom obtiažne. Je ťažké rozlíšiť koľko toho môžem odhaliť, pretože táto kniha bola plná tajomstiev a záhad. 
"Kde bolo, tam bolo, žil raz jeden kráľ, ktorý mal tri nádherné dcéry."
Príbeh sa točí okolo mladej Cadence, jej rodiny a kamarátov. Každé leto sa stretnú na ostrove, kde kráľ (alebo len starý, bohatý a významný človek - Cadencin starý otec) postavil každej z jeho dcér prekrásny dom. Navštevovali ostrov každý rok aj so svojimi rodinami. Kráľ mal aj tri krásne vnúčatá. Typicky Sinclairovské - krásne s blond vlasmi. Táto rodina naoko pôsobila dokonalá. Nikto však nehovoril o tom, ako sa tri dcéry išli zabiť pre dedičstvo, ich životy ovládali peniaze. Bojovali proti sebe aj cez svoje deti, každá sa snažila presvedčiť kráľa, že zrovna jej dieťa je ten najvhodnejší dedič. Museli si predsa udržať jeho priazeň a zverenecký fond hlavne po tom, čo zomrela kráľovná (stará mama). 
Cadence, Mirren, Johny a Gat - taktiež prezývaní ako Klamári. 3 vnúčatá a Gat, ktorý nie je súčasťou rodiny a hrdí Sinclairovci mu to dávajú značne pocítiť. Najlepší kamaráti na život a na smrť. 
Rodina je plná škriepok a všetkým záleží len na majetku. Medzitým všetkým je Candence, ktorá trpí stratou pamäti a snaží sa vyriešiť čo sa stalo v pätnáste leto, to čo jej všetci tak odhodlane taja. Trpí bolesťami a ani samotní klamári jej nechcú povedať, čo sa stalo, prečo jej nedopisovali na maily a vyhýbajú sa jej otázkam. 
"Nie len ona. Žili sme z neho obe. Bolo mi jasné, že to nepotrvá večne. Takže keď starký vyhlásil, že zanechá peniaze univerzite a pýtal sa nás na názor, nemal v úmysle zapojiť nás do svojich plánov. V skutočnosti sa nám vyhrážal."
Keď sa Cadence vráti na ostrov,  veľa vecí sa zmenilo. Jeden z domov je prestavaný od základov. Klamári majú dovolené bývať spolu v jednom dome, nechodiť na večere a sú v podstate bez dohľadu. Z jej mami a tiet sa sali alkoholičky, jedna z nich prehnane upratuje, druhá sa v noci prechádza po ostrove a jej mama ju kontroluje ako strážny pes.
"Nechcel som to zničiť. Nechcel som veriť, že to tu nie je dokonalé." 
Samozrejme, keďže je to YA kniha nemohla chýbať romantika. Cadence a Gat boli do seba zaľúbený, ale ona si stále nebola istá na čom s ním je a či sú vlastne spolu. Po tom, čo jej po pätnástom lete neodpisoval a vrátila sa na ostrov sa znovu začali rozprávať o ich vzťahu. Boli z úplne odlišných svetov a rodiny s tým tiež nesúhlasili. Inak sa tam romantika a vzťahy veľmi neriešili, lebo Cadence sa sústredila hlavne na rozpamätávanie.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt we were liars"Konečne bol slobodný - mohol sa vydať na sever a vydobyť si vo svete vlastné miesto. A možno, možno sa jedného dňa vráti a spáli ten odporný palác do tla."
 Na začiatku ma kniha veľmi nebavila, prvé kapitoly boli celé o tom, čo sa v podstate dozvedáme už  v anotácii. Postupne v strede sa autorka rozbehla a ku koncu som už len hltala strany.
Nepáčil sa mi asi len autorkin štýl písania. Vyznelo to  akoby sa veľmi snažila odlíšiť až to vyzeralo neprirodzene. Veľakrát rozdeľovala vety po slovách do samostatných riadkov. Niekedy to vyzeralo super, pretože tá veta bola naozaj dôležitá, ale väčšinou to boli úplne obyčajné vety. Bolo tú písané tak, akoby autorka chcela byť iná ale bolo to rušivé a neprirodzené.
Ale celkovo sa kniha veľmi ľahko čítala a príbeh bol zaujímavý aj napriek divnému písaniu, ktoré ma sem-tam odrádzalo.
Knihe dávam hodnotenie 3/5.

14 komentárov:

  1. O tejto knihe počujem prvýkrát a veľmi ma zaujala. Keď dočítam všetky, ktoré mi ležia momentálne na poličkách, tak ju určite pohľadám v miestnom kníhkupectve alebo v knižnici.
    Ináč to s tým, že to vyznelo akoby sa autorka chcela odlíšiť sa stáva pri mnohých knihách, niekedy to výjde, inokedy to vyznie (rovnako ako ty hovoríš) neprirodzene a silene. Teším sa však, keď dostanem túto knihu do rúk. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja ju naozaj odporúčam, bola témou odlišná a dobre sa čítala :)

      Odstrániť
  2. Bohužel, mě osobně tato kniha absolutně neoslovila. Musela jsem se dost přemáhat, abych ji vůbec dočetla. Přišlo mi, že to bylo celé takové zdlouhavé, nudné a stejně jako ty jsem měla problém s autorčiným stylem psaní.
    Jinak recenze je moc pěkná! :)

    http://ohnempolibena.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mě takhle knížka teda zaujala. Zajímá mě, jak to dopadlo, na co si vzpomněla :) Podle mě se nemusí psát recenze pouze na nejnovější knížky ;)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Me ta knizka docela zklamala. Bylo kolem ni dost haló a uznávám konec nečekaný a bylo to zajímavý ale na tohle už jsem asi moc stará

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som sa k tejto knihe dostala tiež pomerne neskoro, čítala som ju toto leto. A bolo to zaujímavé, odlišné od iných kníh a koniec bol prekvapivý, ale nebolo to až tak dobré ako sa to tvárilo byť :D Ale riadne ma to ťahalo dopredu, lebo som potrebovala vedieť čo sa stalo :D Jedna vec, ktorú som nepochopila je, prečo sa vôbec volali Klamári, keď nejak extra ani neklamali...

    http://book--hoarders.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog! Good Friday Prayer Message

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog! Mothers Day Wishes For Friend

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Po 5 rokoch manželstva s manželom s dvoma deťmi začal môj manžel čudne konať a chodiť s ostatnými dámami a ukázal mi chladnú lásku, pri viacerých príležitostiach mi hrozí, že sa s mnou rozvediem, ak sa ho opovažím opýtať na jeho vzťah s inými dámami. bol úplne zdevastovaný a zmätený, až kým mi môj starý priateľ nepovedal o kúzelníkovi na internete s názvom Dr.Wealthy, ktorý pomáha ľuďom s problémami vzťahu a manželstva pomocou mocností kúziel lásky, najprv som pochyboval, či taká vec niekedy existuje, ale rozhodol som sa skúsiť to, keď som sa s ním spojil, pomohol mi vrhnúť milostné kúzlo a do 48 hodín sa môj manžel vrátil ku mne a začal sa ospravedlňovať, teraz prestal chodiť s ostatnými dámami as ním so mnou navždy a reálne , Ak chcete tento problém so vzťahom alebo sňatkom vyriešiť dnes, kontaktujte túto skvelú láskavosť pomocou adresy: wealthylovespell@gmail.com alebo priamo WhatsApp: +2348105150446.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potomAk potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.
    , čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. SOM PANI. LINDA A CHCEME SVEDECTVO O TOM, AKO MI DR AYO POMOHOL ZÍSKAŤ SPÄŤ MÔJHO BÝVALÉHO MANŽELA, KTORÝ MŇA A MOJE DETI OPUSTILI PRE INÚ ŽENU A DNES SOM VEĽMI NAPLNENÁ, PRETOŽE MÔJ MANŽEL JE SPÄŤ PO KONTAKTE S IDR Som teraz veľmi spokojný s mojou rodinou, fungovalo to pre mňa a verím, že to bude fungovať aj pre vás, len mu to skúste a sledujte toto je jasná pravda od svedka. Ešte raz ďakujem Dr AYO, ak ho chcete kontaktovať prostredníctvom e-mailu: drayospell@gmail.com alebo zavolajte / whatsapp: alebo cez viber +2347055691377

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Volám sa CLARA JAMES. Chcela by som poďakovať doktorke Ayo za to, že mi priviedla späť môjho bývalého manžela. Nikto ma nikdy nedokázal presvedčiť, že list, ktorý sa chystám napísať, bude jedného dňa skutočne napísaný. Bol som najväčší skeptik na svete. Nikdy som neveril na kúzla alebo niečo podobné, ale spoľahlivý zdroj (veľmi blízky spolupracovník) mi povedal, že Trust je veľmi oddaný, nadaný a talentovaný človek, bola to jedna z najlepších vecí, aké som kedy zažil. hotový. Môj milostný život bol v troskách; Mal som za sebou dva rozvody a bol som na pokraji tretieho. Jednoducho som nedokázala čeliť ďalšiemu rozvodu a chcela som sa viac snažiť, aby náš vzťah fungoval, no môjmu manželovi to zrejme nevadilo. a znova sa so mnou rozišiel. Bol som zmätený a nevedel som, čo mám robiť, skôr sa dostali do kontaktu s Dr Ayo. Urobil kúzlo lásky, vďaka ktorému sa môj manžel vrátil ku mne. Teraz sme so sebou veľmi spokojní. Dr Ayo ho prinúti uvedomiť si, ako veľmi sa milujeme a potrebujeme. Tento muž je SKUTOČNÝ a pre dobro. Môže vám tiež pomôcť napraviť váš nefunkčný vzťah. Mám späť svojho manžela! Bolo to ako zázrak! Zrazu chcel ísť do manželskej poradne a v milostnom živote sa nám darí veľmi, veľmi dobre. kontaktujte e-mail drayospell.com alebo pošlite SMS alebo si ho pridajte na WhatsApp na: +2347055691377 alebo jeho viber

    OdpovedaťOdstrániť