piatok 24. júla 2015

Kerstin Gierová - Rudá jako rubín (Drahokamy #1)

Anotácia: Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.


Najprv by som sa chcela na chvíľu pozastaviť nad obálkov :3 Ja som strávila asi len pol hodinu pozeraním sa na obal a hladkala som tú knihu ako nejaký idiot. To nie je všetko, pod ružovým obalom je podtlačený ten istý motív, len ružový na bielom. Och gosh...

V poslednej dobe mi rukami prešlo kvantum kníh - či už YA, dystopických alebo fantasy... väčšina bola riadne prepracovaná, každá mala niečo do seba. Všetky mali kvantum postáv a nekonečne zamotaný príbeh. Preto som tak strašne ocenila túto knihu. Kerstin mala prepracovaný dej aj postavy ale napriek tomu bolo všetko ľahko spracovateľné a pochopiteľné. Taká oddychovečka. 



Celý dej - keď sa Vám stane niečo, čo sa stať nemalo  (Ako keď Gwendolyn skočí v čase) - nebol extra napínavý ale chytľavý. Postupne som sa do deju zažrala. Najprv ma ťahalo čítať to, že som čakala kedy sa prizná svojej mame a ako budú všetci reagovať. Potom ma ku knihe ťahali všetky scény s Gideonom <3
Kniha zachytáva iba pár dní, ktoré sú ale dosť dopodrobna opísané a by ste sa čudovali, čo všetko sa dá stihnúť za pár dní.
Ocenila som, že tá vec s cestovaním v čase nebola až také tajomstvo - že o ňom vedeli len vyvolený dajme tomu, ale bežne sa o tom bavili pri večery a Gwen sa o tom tiež rozprávala s Leslie ( k nej nižšie)

Nechýbali ani moje obľúbené humorné situácie. Veď kto nemá rád humor? A ešte k tomu sarkastický? Aj vo vážnych častiach! Nech sa páči! Aj keď sa bavíme napríklad o prebodávaní ľudí. Dobré hlášky proste patria k tomuto žánru.

Postava ako Gwendolyn vie vždy očariť. Hlavne preto, že sa s ňou mi, obyčajní smrteľníci, vieme stotožniť. Nebola to ďalšia slabá dievčinka ani totálny outsider ako radi autori opisujú hlavné hrdinky. Bola normálna študentka a mala rada svoj skoro normálny život. Cestovanie v čase nie je jej obľúbený koníček takže som si musela prečítať aj pár jej výlevov mrzutosti, proste tínedžeri.
Leslie, je kamoška bola topková, inak to neviem ani povedať. Ju som si zo všetkých postáv obľúbila najviac. Síce nebola do ničoho priamo zapojená, ale zdalo sa, že rozumie všetkému najviac a najlepšie. Bola vždy pripravená ale aj vtipná a všetkému dávala zmysel. To čo nám nikto iný nevysvetlil a Gwendolyn tomu tiež nechápala, to nám ozrejmila Leslie. Bola takým, akoby som to povedala, pevným bodom. Aj keď Gwen mala svoje problémy, Leslie jej pripomínala, že by sa mala báť aj o školu a o to s ktorým chalanom by mala ísť von.
Gideon - bol vtipný a arogantný, a nafúkaný. Napriek tomu, že mu ani nemám čo vytknúť, som si ho ani bohvieako neobľúbila. On znázorňoval všetko, čo má v knihách v dnešnej dobe hociktorý chalan. Ale páčilo sa mi ako postupne roztápal, ako ho Gwendolyn menila a dostávala sa mu pod kožu. Ja byť na Gweninom mieste, tak by som mu už pár krát vrazila...lebo keď už niekto nevie oceniť, že ste mu zachránili život...
Charlotte bola nejakým druhom (podľa mňa) zápornej postavy. Nie zlej, len takej aby držala veci zaujímavé a stále trochu neisté. Keď vezmem do úvahy jej situáciu: celý život vás pripravujú na to ako keď budete mať 16 skočíte v čase. Nemáte žiadny osobný život, kamarátov, len preto, že ste sa stále učili latinsky, francúzsky, ako šermovať alebo jazdiť na koni. A potom vám povedia, že to bolo zbytočné, pretože gén zdedila vaša sesternica. To by napálilo každého! Preto som jej ani nevyčítala, že bola odporná a lepila sa na Gideona.
Mimo toho, sa mi páčila aj celá Gwenina rodinka (hlavne teta Maddie), aj ten duch (už si nepamätám ako sa volal, ale bol príjemným osviežením) a tiež Paul a Lucy boli veľmi zaujímavou kapitolou - aj keď ja saom nejako od začiatku tušila, že to takto skončí.

Nedostatok akcie som mala akosi vykompenzovaný intrigami a tajomstvami, až som sama nevedela komu má veriť pri toľkom vymývaní mozgov.

Ja som knihu čítala v Češtine (keďže nie je slovenský preklad -,-), som sa aj bála, že ma nebude po Česky baviť ale mýlila som sa. Zhltla som ju za dva dni a medzi tým som si stihla pozrieť aj prvý film (Trailer TU) a aj druhú časť ( zúfalo v nemčine s anj titulkami - trailer TU).
Dala by som tak 4,5/5
Len si nechávam istú rezervu. Nechcem to hneď prechváliť. 

*Fotky sú moje, takže použiť iba s označením*











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára