pondelok 19. júna 2017

Kasie West: Frajer na záskok

Frajer na záskokAnotácia: Keď Giu Montgomeryovú na parkovisku tesne pred vstupom na školský ples opustí Bradley, musí konať. A rýchlo. Už niekoľko mesiacov o ňom totiž kamošom rozpráva a presne tento večer mal potvrdiť, že Bradley aj naozaj existuje. Opustená uvidí v jednom z áut chalana, ktorý čaká na sestru. Čo má robiť? Neváha a požiada ho, aby dve hodiny predstieral, že je Bradley. Problém však príde po tom, keď si uvedomí, že naňho nevie prestať myslieť. Podarí sa jej zmeniť frajera na záskok na skutočný vzťah bez toho, aby jej na to všetci prišli a ona tak prišla o všetkých kamošov?

Ako ste si mohli všimnúť, na blogu nie sme v poslednej dobe veľmi aktívni. Len sa chcem takto na začiatku tejto recenzie ospravedlniť, hlavne za to, že články neboli žiadne. Je to preto, lebo je koniec roka a aj ja, aj Milan sme toho mali naozaj veľa so známkami (myslím, že to poznáte), a  ešte k tomu v poslednej dobe môj notebook vôbec nespolupracuje - ak sa vôbec zapne, tak čakám asi hodinu aby mi otvorilo inernet. 

A teraz k tomu, prečo ste naozaj tu - samotná recenzia. Mala som aj dlhšiu pauzu od čítania a práve preto som si od Slovartu vybrala túto knihu. Už v ich maili, keď som si prečítala čo o knihe písali, niečo mi hovorilo, že ak ma niečo má vytrhnúť z môjho čítacieho bloku, malo by to byť práve toto. Pravdou je, že v kníhkupectve by som po knihe nesiahla ako po mojej prvej možnosti. Ale keby som  bola tak o 3-4 roky mladšia hneď by som si ju kúpila. Tým nechcem povedať, že je to kniha pre deti, práve naopak, ja som bola príjemne prekvapená. 
Súvisiaci obrázokHneď ako som sa pozrela na obálku, ešte keď som si googlila info o knihe na nete, povedala som si, že toto bude niečo roztomilé, romantické a možno aj presladené. Nakoniec som bola ale presvedčená, že aj young adult romantickou knižkou sa dá odoslať posolstvo svetu. Kto by bol čakal, že autorka bude tak priamo adresovať problémy našej generácie? 
Hlavnou postavou je Gia Motgomeryová, ktorá má perfektných kamošov, perfektnú rodinu a celkovo perfektný život. Ale je niečo také vôbec možné? Nič v dnešnom svete nie je dokonalé. Samotná Gia si to počas knihy postupne uvedomuje. Kniha je písaná z jej pohľadu, preto je samozrejme na začiatku vykreslená ako skvelá osoba. Najviac sa mi ale páčilo, ako ona sama opisovala svoju zmenu a ako dobre autorka zachytila premenu jej charakteru z vnútorného pohľadu. Zo začiatku sa Gia nezaujímala o nikoho, len o seba a záležalo jej len na tom, čo si o nej myslia ľudia. Po tom, čo ju však pred plesom opustil priateľ a bola presvedčená, že jej kamarátky by jej neverili, že nejaký vôbec existoval, rozhodla sa, že požiada náhodného chalana na parkovisku, aby sa zahral na "falošného Bradleyho". Cíti sa zle, že klamala svojim kamarátkam, ale stále sa viac a viac zamotáva do svojich lží. Z chlapca, ktorého chcela využiť na jednu noc, sa stáva chlapec, ktorý je milý, pozorný a zábavný.
Súvisiaci obrázokTáto zlatá kniha sleduje a zachytáva bežné problémy tínedžerov v dnešnej dobe. Od toho, kam pôjdeme na výšku, cez problémy s rodičmi a bolestivé rozchody až po klamstvá a potrebu niekam zapadnúť. Gia počas príbehu dospela a uvedomila si kým je, našla sama seba, tak ako sa my všetci snažíme zistiť kým sme. Tiež každý z nás pozná problémy s rodičmi a ani nehovorím o tom, ako sme všetci závislí na internete a sociálnych sieťach - ja sama práve sedím za počítačom a hneď druhé okno mám otvorený facebook a vedľa seba mám mobil so zapnutým instagramom. Aj Gia v knihe zverejňovala všetko na Twitter a jej brat bol sám prekvapený, keď niečo nezverejnila už celý deň. 

Postupne si našla novú kamarátku Bec, ktorú som si naozaj veľmi obľúbila. Bola iná, ako dievčatá, s ktorými sa Gia bavila od detstva - bola úprimná a priamočiara - dokonca sa zo začiatku vôbec nemali rady. Bec ju naučila neodsudzovať ľudí a pomohla jej vyrovnať sa s ostatnými bremenami, ktoré jej život hádzal pod nohy.

Knihu hodnotím na 4/5 hlavne preto, lebo ma príjemne prekvapila. Je to naozaj, tak ako všetci hovoria, ľahké čítanie na letné večery, pri ktorom si oddýchnete a môžete zrelaxovať. Za knihu naozaj veľmi ďakujem vydavateľstvu SLOVART, lebo práve vďaka nim som prekonala svoju krízu. 

2 komentáre:

  1. Akurát som aj ja písala recenziu a kniha ma milo prekvapilo, oveľa lepšie čítanie ako som dúfala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ever wanted to get free Facebook Followers & Likes?
    Did you know that you can get them AUTOMATICALLY & TOTALLY FOR FREE by using Add Me Fast?

    OdpovedaťOdstrániť