pondelok 18. júla 2016

Veronica Roth: Štyri (Zbierka poviedok k sérii Divergencia)

Roth Veronica: Štyri (Zbierka poviedok k sérii Divergencia)Exkluzívna zbierka poviedok k megaúspešnej dystopickej sérii kníh od Veronicy Roth - Divergencia, Rezistencia a Experiment.Zbierka príbehov približuje život Tobiasa Eatona, neskôr známeho ako Štyri. Zistite, čo sa premieľalo hlavou Tobiasovi pred jeho rozhodovacou ceremóniou, čo ho donútilo opustiť rady Sebazaprenia, ako si poradil s iniciačnou skúškou v Neohrozenosti, prečo si vybral postavenie, v ktorom napokon stretol Tris, ktorá navždy zmenila jeho život. Veronica Roth nám v poviedkach Utečenec, Kandidát, Syn a Zradca predstaví Tobiasa Eatona-Štyriho, ako sme ho doteraz nepoznali. Súčasťou knihy sú aj tri exkluzívne scény z knihy Divergencia vyrozprávané z Tobiasovho pohľadu.
K obálkam sa netreba priveľmi vyjadrovať. Jednoducho, či už v slovenskom hardbacku (ktorý môžete vidieť na obrázku) alebo v anglickom paperbacku, ktorý ladí so slovenskými paperbackmi. 

Po dlhom čase som konečne obnovila svoju lásku k tejto dystopickej sérii. Do série som sa zamilovala od prvých strán a nezmenilo sa to ani počas ostatných častí. A nie som jediná. Divergencia od mladej autorky Veronici Roth si podmanila svet a svedčia o tom aj tri existujúce filmy. Obľúbenými sa stali postavy aj samotný príbeh, ktorý sleduje hlavnú hrdinku Tris. Okolo Divergencie vypukol ošiaľ a o toľko viac ľudí bolo smutných na konci Experimentu. Jasným bodom sa stalo pokračovanie série Štyri, o jednej z postáv Tobiasovi. Zbierka kratších poviedok vyšla síce už pred akým takým časom, ale ja neľutujem, že som sa k nej dostala - síce oneskorene. Ale táto kniha svoj účel definitívne splnila. Pripomenula mi, prečo som si zamilovala autorkin štýl písania a jej predstavivosť.

"Nikdy mi nenapadlo, že by som mohol zatajiť svoje meno alebo povedať falošné a vytvoriť si novú identitu. Tu som slobodný. Môžem na ľudí vrčať a nevyhovieť im. Môžem im dokonca klamať."
Narozdiel od predchádzajúcich troch častí, je Štyri napísaná len z pohľadu Tobiasa - Štyriho. Je to príjemná zmena, hlavne ak zvážim, že Niekedy Tris nebola moja vysnená hlavná hrdinka. Štyri patrí k postavám, ktorých psychiku predošlé knihy až tak nerozvíjali - mám pocit, že vždy ho trochu zatienila Tris. A preto si myslím, že tento doplnok k sérii je skvelý, nie je nudný a ani zbytočný a vôbec len neopakuje čo sa stalo v predchádzajúcich častiach. 
Dozvedáme sa o rôznych udalostiach zo života Štyriho ešte predtým než spoznal Tris. Jeho prvé dni v neohrozenosti, jeho skúšky, jeho podozrievanie frakcií až po moment kedy Tris skočila do siete. Nenašla som žiadne nezrovnalosti, čo by nesedeli v príbehu, aj keď osm sa ich trochu obávala, ale Veronica to zvládla bravúrne. 


Knižka prichádza so štyrmi poviedkami: 
Utečenec
Kandidát
Zradca
v ktorých sa spomínajú rôzne udalosti z Tobiasovho života, či už týkajúce sa jeho otca, alebo novej či starej frakcie. Potom zbierka pokračuje ďalšími (aj keď na nešťastie sú kratšie) a ani som si neuvedomila ako rýchlo som sa dostala na koniec. 
Napriek tomu, že poviedky z dejovej stránky neprinášajú nič nové, prinášajú veľa nového o Tobiasovi, o jeho názoroch a osobnosti, ktorá sa veľmi nerozoberá v Divergencii. 
"Nech si vyberieš čokoľvek, všetci ostatní sa s tým časom zmieria. Len ty nie."
Jednoznačne je toto jedna z kníh, ktoré by si mal prečítať každý fanúšik. Je to jednoznačne povinná jazda a skvelé zakončenie celej série. Príbehy autorka neprehnala. Ak aj boli krátke, tak nie príliš. Ak aj boli dlhšie, tak nie nudné. Bolo jednoznačne zaujímavé sa na veci pozrieť z Tobiasovho pohľadu, ale aj znovu sa stretnúť s Tris, ktorá mi pravdu povediac chýbala a ani som o tom nevedela - dobrých sérií sa ťažko vzdáva. 

Napriek tomu, že bola obsahovo skvelá, našla som jednu vec s ktorou som nespokojná. Čakala by som skôr iné príbehy, mala som totiž pocit, že sa udalosti akoby opakovali, aj keď boli odlišné a veľakrát sa tam riešilo stále to isté. Niekedy som mala naozaj pocit, že by bolo zaujímavejšie čítať o iných momentoch Tobiasovho života. 


Knihu hodnotím na 4/5, keď započítam aj jedinú vytknutú chybu.
NATALIE

2 komentáre:

  1. Zdravím!
    Páni, teď se celkem stydím... :O
    Jsem velkým fanouškem Divergence, ale že něco takového je.
    Děkuji ti moc za tento článek, jsem ti vděčná.
    P.S.
    S blogem teď zažíváme nový začátek a byli bysme moc rádi, kdyby jsi si udělala čas a přišla blog navštívit, pokud budeš chtít + tam zanechat nějaký support.
    Hezký zbytek dne
    Luci
    http://mujzivotvpismenech.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som naozaj rada, že som pomohla :) šup šup treba to ísť prečítať a určite sana blog mrknem..

      Odstrániť