nedeľa 24. apríla 2016

Patrick Ness: My ostatní tu len tak žijeme

Anotácia: Čo ak nepatríš medzi vyvolených? Čo ak nemáš za úlohu bojovať s nemŕtvymi, alebo s duchmi požierajúcimi duše, alebo s čímkoľvek, čo má na svedomí neznáme modré svetlo a všetkých mŕtvych nezávislákov? 
Možno si aj ty presne ako Mikey, ktorý chce len zmaturovať, ísť na maturitný ples a konečne nabrať odvahu a pozvať dievča na rande, skôr ako niekomu zasa napadne vyhodiť ich školu do vzduchu.
Pretože niekedy sú proste aj dôležitejšie problémy ako tohtotýždňový koniec sveta. Dokonca aj vtedy, ak Mikeyho najlepšieho kamoša pokladajú všetky mačky z okolia za svojho boha.

Originálny názov: The rest of us just live here
Počet strán: 288
Rok vydania: 2016
Vydavateľstvo: Slovart






V deň, keď mi táto kniha prišla, som strávila nezvyčajne veľa času na wcku. Bohvie prečo... Samozrejme, že hneď ako som balíček odbalila, vyhnala som môjho brata z wcka a zamkla sa tam. Sedela som a zírala. Ona vážne svieti! Ak ste si niekedy mysleli, že keď vám povedia, že kniha bude svietiť tak to určite nebude pravda, pridajte sa do mojej skupiny. Ale tu to tak nie je. Presne preto som sedela zavretá na wcku 20 minút. Ešte som tam zavolala aj celú rodinu :D Myslím si, že to presne svedčí o mojom nadšení z tejto obálky. 

Fanúšikovia, ktorých si Patrick Ness získal na Slovensku, keď vyšla jeho kniha Sedem minút po polnoci, sa môžu opäť tešiť na jeho knihu my ostatný tu len tak žijeme. Aj keď niektorý vravia, že je toto jeho najslabšia kniha, ja som si ju naozaj obľúbila, ale môže to byť aj tým, že som vlastne nič iné od neho nečítala. Napriek všetkému sa ja, tak ako ostatný fanúšici môžem tešiť na knihu More than this, ktorú mnohí považujú za najlepšiu.

Pravdu povediac som najprv bola z anotácie mierne zmätená. Možno to bude tým, že som nečítala Sedem minút po polnoci, ale naozaj sa mi zdalo, že mi niečo vážne podstatné uniká. Predsa len som sa do knihy postupne začítala a hneď po prvých stranách som príbehu pochopila. To čo nasledovalo som vôbec nečakala.
Každý príbeh má svojho hrdinu. Veď o čom/kom by potom tie príbehy boli? Niekto kto zachráni svet, bojuje s mimozemšťanmi, zabíja upírov alebo nás chráni pred nadprirodzenými svetmi. Neraz vám muselo preblesknúť hlavou, čo ak vy nie ste jedným z týchto nezávisláckych detí? Čo ak vašim jediným poslaním je aby ste vyštudovali vysokú, našli si muža/ženu a založili rodinu? Čo sa deje s ľuďmi naokolo, keď nezávisláci zachraňujú svet?
Tento príbeh rozpráva Mikey, ktorý nemá určené zachrániť svet. Príbeh sa odohráva v mestečku, v ktorom všetci vedia o katastrofách, ktoré skoro zničili svet a vedia aj o ľuďoch, ktorý ich zachránili. Mikey má ale svoje problémy. Niekedy proste koniec sveta nemôže byť váš najväčší problém.
S Mikeym som sa ako s postavou neskutočne stotožňovala, síce sa z neho vôbec nestala najlepšia postava knihy.  Jeho príbeh, napriek tomu, že nie je o ďalšom akčnom nezávislákovi, je vtipný, pútavý, niekedy aj čarovný a miestami smutný.
"To všetko je minulosť. Obdobie človeka, keď nad ním prevládnu príbehy iných ľudí a on s tým nič nenarobí - zostáva mu iba pevne sa držať a dúfať, že na konci sa vynorí živý a znova sa chopí vlastného príbehu."
Súvisiaci obrázok Niekedy presne to, čo človek potrebuje, je pre zmenu si prečítať príbeh úplne nevýnimočného chlapca, ktorého trápia veci ako to, že ho nemiluje Henna - jeho láska, že jeho matka chce ísť do politiky, že za  chvíľu skončí školu a jeho najlepšieho kamaráta milujú všetky mačky v okolí.
Henna, Jared, Mel - Mikeyho kamaráti, sú ako on. Henna, dievča ktoré miluje. Super atraktívny Jared, a trošku panovačná Mel. Aby som povedala pravdu, ich som si obľúbila viac ako hlavnú postavu.





"Jaredovo šialenstvo je oveľa šialenejšie ako moje, hoci si nemyslím, že ho v noci núti bdieť a rozmýšľať, že všetko by bolo jednoduchšie, keby..."
Na knihy Patricka Nessa som počula len samú chválu, aj keď mňa táto kniha až tak nedostala.  Obľúbila som si jej originálny námet, jej skvelý príbeh a pútavosť. Patrick vie písať naozaj krásne a všetky tie žlté lepiace štítky polepené v mojej knihe to len dokazujú. Z knihy som ja odniesla naozaj neúrekom myšlienok. Veľa krát ma táto knihy donútila premýšľať a každý deň som sa tešila aby som si prečítala niečo nové zo života obyčajných ľudí.
Vec, ktorá ma veľmi zaujala sa nachádza na začiatku každej kapitoly, kde je v stručnosti zhrnuté, čo počas udalostí tej kapitoly robia nezávisláci - bežné veci ako pred kým zasa zachraňujú svet. Čiastočne to knihe dodávala trochu dobrodružstva a akcie, ale nie priveľmi aby to pokazilo celý zámer knihy.
Na konci, keď som premýšľala (čo sa mi vďaka tejto knihe stávalo často), že čo mi táto kniha dala do života som si uvedomila to, čo sa Patrick Ness pokúšal povedať celú dobu. (Je to aj napísanú v anotácii takže toto ani nie je spoiler) Bude to znieť ako klišé, ale mne to po dočítaní tejto knihy tak nepripadá, že každý je výnimočný a nemusíte na to zachrániť ľudstvo.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart a knihu si môžete kúpiť napríklad TU.

Rozhodla som sa knihe dať 4/5 hviezdičiek. Jednu som strhla len preto, že som na základe ohlasov mala trošku vyššie očakávania. Predsa len sa budem musieť pozrieť na Sedem minút po polnoci aby som zistila, s čím mám porovnávať jeho ďalšie knihy, na ktoré sa teším.  

4 komentáre:

  1. O knížce slyším nejspíš prvně, ale podle všeho to vypadá na celkem zajímavé čtení... možná se po ní taky někde porozhlédnu :)

    Lory Humble

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O knize vím už dlouho a chtěla bych si ji i přečíst, ale nevypadá to, že by vyšla i u nás :( Pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. n o to je škoda ... poprípade vyskúšaj v anj alebo v slovenčine :D naozaj stojí za to

      Odstrániť