štvrtok 2. apríla 2015

Rezistencia... Film alebo kniha?


Ak ste Insurgent ešte nevideli, TU si čeknite treiler.

Keď som sa zamyslela nad otázkou, či sa mi viacej páčil film alebo kniha, veľmi ťažko som sa rozhodovala. Keďže film bol nehorázne očakávaný a po minuloročnej Divergencii sme všetci (aj tí čo nečítali knihu) podľahli čaru sveta od autorky tejto dystopicekej série Veronici Roth a od režiséra Roberta Schwentke, boli aj moje očakávania na Rezistenciu dosť vysoké. A knihu som milovala tak som myslela že budem aj film.





Z väčšej časti som mala pravdu. Kniha bola úžasná, plná napätia a oveľa dobrodružnejšia a odvážnejšia ako Divergencia. Film sa mi fakt páčil. Efekty boli vážne waú a v 3D ešte viac mega. A keď začal aj príbeh naberať na obrátkach, myslela som si, že nič lepšie už ani nemôžem čakať. Ale potom mi celý zážitok trolilinku kazilo to, že niektoré fakt dobré scény z knihy nedali aj do film, čo ale fanúšikom ktorí nečítali knihu vadiť nebude (nebudú vedieť o čo prichádzajú). A taktiež ma dostávala nelogickosť momentu kde si naša, už trošku viac dospelá, Tris strihala vlasy. Ako si len môže ostrihať vlasy tak pekne, alebo skôr prepracovane s takými tupými nožničkami?! A to sa ešte nevyjadrujem k tomu, že sa mi je "new haircut" nepáčil, vyzerala o dosť mladšie, čo jej moc nepomohlo k presviedčaniu ma o tom, že už dospela. Ale tak, film nie je o tom ako vyzerajú ale o tom čo z toho filmu máme. 

Koniec filmu bol doslova "rozprávkový". Ale to ma moc nepotešilo, ako následok toho že, sa od polky filmu dej rozvíjal odlišne od knihy. Od tej polovice, to bolo ako príbeh ktorý sme nepoznali, ale dosť nás aj tak zaujal. Aj keď podľa tohoto konca si neviem predstaviť pokračovanie Experiment, ale to už nie je môj problém. Plne verím tvorcom tejto verzie a veľmi rada sa nechám prekvapiť.

Aby som to zhrnula, ja, ako správny book lover, dávam palec hore knižnej verzii. Aj keď tento súboj bol pre mňa veľmi tesný a rozhodovala som len na základe toho, že knihy čítam radšej... A to ani nemôžete brať vážne, lebo je to čisto subjektívne. Ale zo všeobecného hľadiska to bolo tak 1:1 .

LITTLE spoiler: Vo filme sme konečne dostali to čoho sme sa nedočkali ani v Experimente. 

-Nataly


2 komentáre:

  1. Podla mňa v knihe bolo toho dost viac a vo filme to podľa mňa pokašlali tým koncom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nemyslím si, že to úplne pokašlali ale určite to nebolo také ako som očakávala a zo začiatku som z toho bola aj sklamaná :)

      Odstrániť