piatok 17. apríla 2015

Lauren DeStefano - Pasca (Záhrada večnosti #1)

Čo keby ste presne vedeli, kedy zomriete?

Originálny názov:  Wither

O knihe:   Muži sa dožívajú dvadsaťpäť, ženy len dvadsať rokov. V tomto pochmúrnom prostredí zberači unášajú mladučké dievčatá, ktoré sú prinútené vstupovať do polygamných manželstiev, aby ľudstvo nevymrelo.
Zberači jedného dňa odvlečú  Rhine Elleryovú, čím sa jej otvoria dvere do luxusného sveta najvyššej spoločenskej vrstvy. Hoci ju jej manžel Linden naozaj ľúbi, Rhine má jediný cieľ – utiecť, nájsť svojho brata a ísť domov. Rhine však nebojuje len so stratou slobody. Lindenov otec naháňa strach a je posadnutý hľadaním protilátky na genetický vírus, ktorý má už o štyri roky zabiť jeho syna, a je pre to ochotný urobiť čokoľvek – aj zbierať mŕtvoly. S pomocou Gabriela, sluhu, ktorý ju čoraz väčšmi priťahuje, sa pokúsi utiecť, aby tú trochu času, čo jej ostáva medzi živými, strávila na slobode.

Pascu som si kúpila na základe zadnej strany obalu. (ktorý má BTW úžasný dizajn a je  fantasticky vymyslený) A na tom čo tam je napísané som si zakladala najviac. Mala som fakt veľké očakávania a to či sa splnili rozoberiem (nižšie) podľa zadného obalu :)

"Večierok je na pätnástom poschodí vysokánskeho mrakodrapu. Je tam tanečný parket, na ktorom svietia a zhasínajú neonové stopy. Podlaha je hologram zasneženej krajiny. Deidre mala pravdu - všetky manželky majú oblečené buď modré alebo biele šaty... "

Kedy musím umrieť? 
Fakt , ktorý som si ani moc neuvedomila bol, že zomierajú strašne mladý. Áno, dodalo to knihe istú dramatickosť, ale nebolo to to najmegapodstatnejšie. Bol to ako keby len vedľajší efekt, ktorý bol síce zaujímavý ale z môjho pohľadu nie veľmi dôležitý a na ktorý by ste sa mali zamerať. Aj postavy, naopak od toho akoby  ste predpokladali, tento problém moc netrápi možno práve preto, že tých problémov majú oveľa viac a oveľa horších.

Ľudstvo sa stalo časovanou genetickou bombou.
Toto bol narozdiel od času smrti veľmi pods. fakt. Keďže ale nebol dostatočne rozvinutý a ani presnejšie určený, mala som pocit že mi tam niečo vážnejšie chýba. Neskôr som si uvedomila, že táto kniha sa ani tak neviaže na postapokalyptický svet ale skôr na ten zložitý vzťah ľudí žijúcich pod jednou strechou a určité osobnosti.

Táto knižka vás vydesí, a zároveň dojme k slzám.
Vydesená som bola len pri častiach obsahujúcich Lindenovho otca a "suterén"- autorka skevohrozostrašne opísala jeho charakter. A sĺz ani tak nebolo, akurát mi na začiatku bolo ľúto Rose (Lindenova prvá žena) keď zomrela, ale že by ma to nejako moc dostalo to nie.

Napínavé, šokujúce a romantické čítanie, ktoré prináša nečakané rozuzlenie.
Aj keď Rhinine pokusy utiecť boli dosť nebezpečné a napínavé, v knihe sa nič šokujúce ale neudialo. Všetko sa dalo ľahko predvídať ak už máte tento typ knižiek načítaný, ale to nemení nič na tom, že bol originálny. Keď som chcela Rhine vidieť šťastná, bola šťastná. Keď smutnú, bola smutná. Romantika nechýbala - najväčším trhákom pre mňa bolo keď si sama Rhine uvedomila, že utiecť od Lindena síce chce, ale jeho samotného opustiť nie a pritom niečo cítila aj k sluhovi Gabrielovi, ktorý bol samozrejme... zakázaný.

 Či už bol koniec nečakaný alebo nie... (ako pre koho) kniha bola vtipná, romantická, dobrodružná... a všetko dokopy. Spĺňala všetky kategórie, ktoré by mala.  Jedno mínus ale je, že ma nejako neprinútila tešiť sa na pokračovanie alebo ho nutne potrebovať.
PS: menšia podoba so selekciou by tu bola.

3,5 z 5 hviezdičiek. 
- Nataly

3 komentáre:

  1. Ahoj máš krásny blog :) Rada by som ti ukázala ten môj volá sa http://nase-pribehy.blogspot.sk/ a budem tam pridávať svoj príbeh. Bola by som veľmi rada keby si sa tam párkrát pozrela a pomohla mi to tam rozbehnúť. Vopred ti ďakujem a prepáč mi ak ti vadí môj komentár.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi dobrá recenzia a knihu som si kúpila a veľmi sa na nu teším :)

    OdpovedaťOdstrániť