utorok 19. septembra 2017

Čítanie v angličtine | tips and tricks

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt reading in englishAngličtina je v dnešnej dobe v každodennom živote neodlúčiteľnou súčasťou komunikácie.  Vyžadujú ju od vás či v škole, či v práci. Na každom roku je niečo napísané po anglicky. Nebudeme si klamať, kto dnes nehovorí anglicky (nemecky, rusky, francúzsky... alebo aspoň jedným iným cudzím jazykom) je vo svete stratený. Každý do vás bude hučať, že angličtinu jednoducho musíte vedieť, ale realita je iná. na základnej škole vás z angličtiny nenaučia nič (česť výnimkám) - jednoducho sa to od základnej školy ani neočakáva. Hodinu denne sedem dní v týždni si po deväť rokov opakujete "My name is Jožko. I am 10 years old.", Jednou z výhod tejto doby je, že angličtina je všade na internete, takže deti pochytia všelijakú pasívnu slovnú zásobu. Týmto som chcela povedať, že ak nejdete na bilingválnu strednú, tak vás k anglickému čítaniu dokope málokto. A už určite nepomôže, ak vám učiteľka nakáže si objednať anglickú knihu z nejakej jej stránky, kde majú Annu Kareninu, alebo knihy od Shakespeara. Síce sú zjednodušené a na B1 úrovni, v skutočnosti sa k týmto knihám nikdy nedostanete.
Tak som sa rozhodla, že vám trošku popíšem ako som sa k čítaniu kníh aj po anglicky dostala aj ja a hodím sem pár výhod a tipov ako začať a neunudiť sa.

Výhody: 

Obohatí vám to slovnú zásobu, pomôže na maturitu z angliny, alebo vám to angličtinu celkovo vylepší. Zapamätáte si mnoho nových slovíčok a tak isto sa vám aj slovosled dostane do očí.
Je jednoznačne širší výber a máte viac možností. Niektoré knihy, ktoré ešte ani do slovenčiny neboli preložené na vás čakajú v angličtine. Spomeňte si na tú sériu, z ktorej vydali len dve časti z troch...


Rady:

a) začnite s tým, čo vás baví
Ako som už spomínala hore v mojom výleve, musíte siahnuť po knihe, ktorej žáner je blízky vašemu srdcu a ste si istý, že vás bude baviť. Tú knihu, ktorú sme si objednávali v škole mám doteraz neprečítanú na poličke. Ak vás baví fantasy choďte do toho! Aj keď veľa ľudí hovorí, že fantasy je na čítanie náročnejšia ja si myslím, že ak vás to baví tak sa to za trochu snahy navyše oplatí. Romantika? Žiadny problém! Vyberajte knihy, po ktorých by ste siahli aj v slovenčine.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt reading in english
b) snažte sa pochopiť kontext a nie jednotlivé slová
Ak sa budete príliš snažiť a prekladať si každé jedno slovo v google translatory, tak verte mi, prestane vás to baviť veľmi skoro. Been there, done that. Zo začiatku pri mojej prvej anglickej knihe som si prekladala každé slovo a písala si to nad text v knihe... po kapitole som  knihu odložila a doteraz neotvorila.

c) YA knihy
Možno skôr ako nejakú fantasy by som skúsila niečo Young-Adult ak vás tento žáner baví. Tieto knihy majú väčšinou ľahšiu (akoby detskejšiu) slovnú zásobu. Samozrejme nie John Green - tam som sa zapotila aj ja. Môžete siahnuť po niečom od Rainbow Rowellovej  alebo Gayle Formanovej.


d) 400 strán maximum
Pri slovenských knihách sa mi toto nestávalo nikdy, ale v začiatkoch som v angličtine celkom rýchlo strácala sústredenie a preto by som neodporúčala siahnuť po nejakej 1000 stranovej knihe. Potom by vás odrádzalo, že vám čítanie nejde tak rýchlo. A určite vám spraví veľkú radosť keď čím skôr dočítate svoju prvú anglickú knihu.












1 komentár:

  1. Po 5 rokoch manželstva s manželom s dvoma deťmi začal môj manžel čudne konať a chodiť s ostatnými dámami a ukázal mi chladnú lásku, pri viacerých príležitostiach mi hrozí, že sa s mnou rozvediem, ak sa ho opovažím opýtať na jeho vzťah s inými dámami. bol úplne zdevastovaný a zmätený, až kým mi môj starý priateľ nepovedal o kúzelníkovi na internete s názvom Dr.Wealthy, ktorý pomáha ľuďom s problémami vzťahu a manželstva pomocou mocností kúziel lásky, najprv som pochyboval, či taká vec niekedy existuje, ale rozhodol som sa skúsiť to, keď som sa s ním spojil, pomohol mi vrhnúť milostné kúzlo a do 48 hodín sa môj manžel vrátil ku mne a začal sa ospravedlňovať, teraz prestal chodiť s ostatnými dámami as ním so mnou navždy a reálne , Ak chcete tento problém so vzťahom alebo sňatkom vyriešiť dnes, kontaktujte túto skvelú láskavosť pomocou adresy: wealthylovespell@gmail.com alebo priamo WhatsApp: +2348105150446.

    OdpovedaťOdstrániť