nedeľa 31. júla 2016

Eoin Colfer - P.A.S.C.A (Nesmelý zabijak)

O knihe: Londýn, štvrť Bloomsbury v roku 1898. Riley je mladý učeň u vychýreného nájomného zabijaka Garricka. Riley má práve vykonať svoju prvú vraždu, keď sa obeť preberie a prenesie Rileyho v čase do súčasnosti. O sto rokov neskôr má sedemnásťročná špeciálna agentka Chevie Savanová jedinú úlohu: strážiť zvláštnu kapsulu v suteréne. Za trest. Niekoľko mesiacov je to najnudnejší džob pod slnkom, keď zrazu vypadne elektrický prúd v polovici Londýna a mestom otriasa zemetrasenie, ktorého epicentrum sa nachádza v Chevienej pivnici. Niekto aktivoval časostroj a z jeho útrob vylieza nič netušiaci Riley, ktorý prosí o pomoc. Garrick však nezaháľa, musí zistiť, ako časostroj funguje a aké tajomstvo a moc skrývajú ostatné dimenzie. A keď sa ho zmocní, konečne sa stane všemocným a jediným pánom času i priestoru na Zemi!

Myslím že keby na túto knihu nebola zľava v kníhkupectve tak sa k nej asi nikdy nedostanem. Ale kedže bola za 6 eur tak som neodolal. 

Obálka knihy je úplne mega. Veľmi sa mi páči. Ta zelená a lesklé čiarky.  Nedá sa to ani opísať aká je. Treba ju vidieť naživo. 

Teraz k postavám. V príbehu sú hlavné dokopy tri postavy. Nájomný vrah Albert Garrick, jeho učeň Riley a nakoniec agentka Chevie Savanová. 
Najradšej som mal asi Chevie. Jej humor bol úžasný v každej situácií. Myslel som si že keď je agentka tak bude nudná a bude sa držať pravidiel. Ona je presný opak a to sa mi na nej veľmi páčilo. 
Rileyho som si zo začiatku veľmi neobľúbil. Prišiel mi taký nevýrazný a nudný. Ale ako sa príbeh menil, menil sa aj môj pohľad naňho. Musel som ho len viac spoznať. 
Albert Garrick. Môže byť niekto ešte horší ako on? Od začiatku som mal chuť ho rozštvrtiť a hodiť levom. Bol to odporný, zakomplexovaný, primitívny a znova odporný ,,človek,,. Aj vám sa stáva že sa vám niekedy zapáči aj záporná postava v príbehu? Tu sa to nestane! Ešte teraz ma serie. Ale skončil ako si zaslúžil.

Od knihy som veľa nečakal. Prišlo mi to také neoriginálne ohľadne toho cestovania v čase. Ale táto kniha bola pre mňa milým prekvapením. Od začiatku po koniec som sa nenudil a užíval som si každú stránku. Bolo to akčné, vtipné a proste úžasné. Nakoniec mi aj trochu chýbalo že tak málo cestovali časom. Bolo by to ešte viac cool. Londýn v 19. storočí sa mi páčil viac ako v 21. Aj keď v Londýne v 19. storočí by som nechcel bývať. A určite ani vy. Bolo to tam dosť nechutné. Smrad, špina a kopa zlých ľudí. 
Táto kniha sa veľmi ľahko čítala. Mal som ju prečítanú za 2 dni a aj to som stále niekam chodil. Táto kniha vás proste pohltí a nebudete ju chcieť pustiť. Takto má vyzerať dobrá sci-fi kniha.  
Ako sa tak zdá tak mi nezostáva nič iné, ako dať knihe hodnotenie. Nemôžem dať inak ako 5 bodov z 5! Aké prekvapivé však? :D 

Čítali ste už túto knihu? Aký máte na ňu názor? Poradte mi ešte nejakú dobrú sci-fi knihu pre inšpiráciu.  

2 komentáre:

  1. Colferovi jsem nikdy nepřišla na chuť, ale dost mě zaujal ten Londýn v 19. století... prima recenze :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť