utorok 21. júna 2016

Lewis Carroll: Alica v krajine zázrakov

Anotácia: Príbehy o Alici v krajine zázrakov a za zrkadlom, ktoré povymýšľal a spísal ešte v 19. storočí anglický matematik a lektor univerzity v Oxforde Lewis Carroll, sa stali obľúbenými prakticky na celom svete a Alicu poznajú deti a dospelí rovnako ako Pipi Dlhú Pančuchu, Pinocchia alebo Medvedíka Pu. Je známa vec, že matematici majú už z titulu svojho zamestnania neraz veľkú tvorivú fantáziu a zmysel pre obdivuhodné kombinácie, paradoxy a nezmysly. Zmysel pre krásne a bláznivé nezmysly mal aj Lewis Carroll – a jeho Alica sa v tom fantastickom nezmyselnom svete pohybuje s detskou samozrejmosťou a bezstarostnosťou, až dospelí nevychádzajú z údivu. A občas si pritom aj zaveršuje a zaspieva. Jej bláznivé príbehy by mali pobaviť nielen deti, ale aj rodičov, či už starých alebo mladých. 
Popredný slovenský ilustrátor Dušan Kállay dostal za ilustrovanie knihy prestížnu cenu H. Ch. Andersena.


Kniha, ktorá je plná dobrodružstiev malého dievčatka vyšla v Slovarte znovu pri príležitosti oslavy 25 rokov tohto vydavateľstva a ja by som nemohla byť nadšenejšia.
Je tu niekto kto o tejto knihe ešte nepočul?
Alica v Krajine zázrakov je moja srdcovka už od detstva. jedna z mojich najobľúbenejších detských rozprávok. Ale to neznamená, že som si aj teraz neužila rovnako.

Alica jedného dňa prepadne králičou norou a ocitne sa v krajine, v ktorej nič nie je tak ako by malo byť. Zažíva rôzne dobrodružstvá a spoznáva rôzne charaktery.
Kniha si naozaj zaslúži všetku tú pozornosť, ktorú dostáva. Je pútavo napísaná a množstvo nových a zaujímavých postáv stále narastá. Celá krajina zázrakov je očarujúca a čarovná.
“Ak nevieš, kam chceš ísť, je úplne jedno, akú cestu si vyberieš.”
Povedala by som, že táto kniha nie je len pre deti, ale zamiluje si ju každý - nezáleží na veku. Pokiaľ máte dostatok predstavivosti práve ako Alica si knihu obľúbite. Ja som sa k nej vrátila už po n-tý raz.
Alica v krajine zázrakov a za zrkadlom je jedna z najobľúbenejších rozprávok na svete a nie len preto, že ju majú radi deti.
Šialené postavy sú na každom kroku a sami sebou popierajú realitu.
Alica prežíva rôzne dobrodružstvá a stretáva nových priateľov aj nepriateľov. Ale táto kniha nie je len zmes chaosu ale z každej situácie vyplýva ponaučenie alebo nejaká múdrosť.


Mojou obľúbenou postavou prekvapivo nie je Alica - pretože keď Alica je rozprávačkou príbehu veľmi sa nezameriava na svoje vlastnosti a povahu - ale napríklad Mačka Škľabka, ktorá sa tam síce tak často nevyskytuje ale ja ju považujem za najzaujímavejšiu. Vždy sa snažila Alici poradiť a byť nápomocná.
Ďalej som si obľúbila Klobučníka, ale najlepšia je podľa mňa Červená kráľovná - dobre možno som trochu zvrátená, ale je to tak.
Väčšina postáv mala typické vlastnosti, ktoré sa dali ľahko nájsť. Myslím, že Lewis Carroll sa nesnažil ozajstnú Alicu len zabaviť ale ju aj niečo naučiť prostredníctvo príbehov, v ktorých sama vystupuje.
Jej výpoveď tak nahnevala srdcovú kráľovnú, že bez váhania rozkázala: „Odseknite jej hlavu!“ Traja kráľovskí vojaci ju naháňali, aby vykonali príkaz. „Ale veď oni nie sú nič viac ako hracie karty!“ premýšľala Alica. „Sú to len karty!“
Nemôžem zabudnúť spomenúť ilustrácie v tejto knihe, ktoré sa mi zo začiatku síce až tak veľmi nepáčili, ale nakoniec som prišla k záveru, že sú zaujímavé a k celému príbehu sa celkom hodia.

Viem, že táto recenzia je neprimerane krátka, ale nedá sa veľa rozprávať o Alici v krajine zázrakov keď ju už všetci dobre poznajú. Ja túto knihu naozaj zbožňujem a nikdy ma neomrzí. Či už ona samotná, alebo akýkoľvek re-telling.

*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.*

Moje posledné slová môžu byť jedine: Kto túto knihu ešte nečítal, nech si ju okamžite zoženie, lebo asi nevie o čo prichádza. A knihe (samozrejme trochu zaujato, lebo táto recenzia je dosť emočná) musím dať 5/5.




2 komentáre:

  1. Previnilo sa priznávam, Alicu som nečítala, len som videla film. Neviem ako je to možné, ale v detstve ma to obišlo, hoci som čítala naozaj veľa. Každopádne by som si tú knihu rada prečítala, no nie som si istá, kedy by som si na toto vydanie našetrila. Ale tak mám aspoň tú kratšiu verziu od Collins Classics v angličtine, takže si užijem aspoň tú. Fajn recenzia len škoda, že trošku krátka, nám, čo nás Alica (žiaľ) obišla, by sa hodil podrobnejší popis, ale celkom chápem, že nie vždy sa dá napísať recenzia dlhá až po aleluju, a tiež dlhá recenzia neznamená kvalitný obsah, no. :)
    Charlotte, http://faylotte.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nabudúce sa to teda nebudem snažiť skrátiť :) o Alici sa nedá veľmi písať pretože je skvelá, ale aj preto, že je to kniha pre deti a ľudia ju poznajú. Treba t rýchlo napraviť. Alica je moja srdcovka od detstva a nikdy sa jej už nevzdám, dúfam, že budeš spokojná, lebo by to bola priveľká škoda. ja na nej naozaj najviac zbožňujem všetku tu fantáziu a podľa mňa jednoducho patrí medzi must read.

      Odstrániť