utorok 5. apríla 2016

Interview | Samantha Shannon

Dnes som tu s pre nás veľmi špeciálnym článkom! Po prvýkrát je tu na našom blogu interview a je to so skvelou autorkou úspešnej série The Bone Season alebo u nás známej ako Zber Kostí - Samanthou Shannon.  Už dlho sme uvažovali nad prípravou niečoho takéhoto a konečne sa nám naskytla príležitosť. Keďže my si na Étický rád (The Mime Order) počkáme do decembra 2016, myslíme, že bude príjemné si aspoň týmito otázočkami, na ktoré sme sa spýtali, si skrátiť čas.

Tiež sme sa zhodli, že sa tento rozhovor skvelo hodí k vydaniu jej e-knihy On the Merits of Unnaturalness, ktorá predstavuje niečo ako dodatok k The Bone Season. Je to vlastne v knihe spomínaný pamflet napísaný Jaxonom Hallom a prvýkrát anonymne vydaný v roku 2031.
Taká malá anotácia na knihu: The most important piece of clairvoyant literature written in the twenty-first century, On the Merits of Unnaturalness is a pamphlet first published anonymously in 2031 by Jaxon Hall, the voyant who would later become the mime-lord known as the White Binder.
Hall was the first to index both known and supposed forms of Unnaturalness, resulting in the classification of the Seven Orders. This controversial piece of literature spread across the voyant underworld like a plague, revolutionising the syndicate but also creating discord in the form of brutal gang wars between the newly-divided categories, the scars of which can still be seen today.
Revelatory and subversive, On the Merits of Unnaturalness is a must-read for any reader with a desire to further immerse themselves in the incredible world of Samantha Shannon's The Bone Season.

1Stotožňujete sa s hlavnou hrdinkou Paige Mahoney v The Bone Season?
 Jednoznačne sa stotožňujem s tým, že je to mladá žena bojujúca za to čo chce a v čo verí, aj napriek tomu že nie sme rovnaké. Ona je oveľa odvážnejšia a aj sa dostáva do väčších problémov než ja. V niektorých veciach sme si my, ale aj naše životy naozaj podobné a prepojené. 
2. Máte obľúbeného spisovateľa, ktorého obdivujete? 
Margaret Atwood. Je autorkou mojej obľúbenej knihy  The Handmaid's Tale. mala som to šťastie ju stretnúť v Edinburgu na krste jej knihy, čo bol skvelý zážitok.
3. Máte nejaké obľúbené miesto na písanie (alebo čítanie)?
Zvyčajne píšem doma, ale obľubujem aj kaviarne,  hlavne v centre Londýna, kde som po prvé začala písať The Bone Season. Londýn je ako môj zdroj sily: dokážem písať celé hodiny a úplne sa do toho vložiť. Je to tiež ľahká cesta ku kofeínu, čo je veľké plus. 
4. Spomínali ste, že ste začali písať keď ste mali 13. Máte nejaké príbehy z tej doby? O čom ste písali?
 Pravdu povediac, písala som už trošku skorej. Svoju prvú "knihu" som do Penguinu (anglické vydavateľstvo) poslala keď som mala 8 alebo 9. Moja babička mi pomohla vložiť ju do obálky a poslať ju, ale zabudla napísať spätnú adresu... nazvala som ju Daughter of the Moon a napriek tomu, že si presne nepamätám o čom bola, viem, že to bol fantasy príbeh a bola v ňom princezná. 
5. Radšej by ste len písali alebo len čítali?
Iba písala. Ale je to naozaj ťažké rozhodnutie. Milujem totiž čítanie. 
6.  Boli by ste radšej keby sa z The Bone Season stal seriál alebo film?
Bola by som nadšená pre obidve, ale vyzerá to, že The Bone Season smeruje k tomu aby to bol film, z čoho som nadšená.
7. Už ste aj rozmýšľali nad koncom celej The Bone Season série?
 Ano, už viem ako to končí. Nechala som si zadné vrátka, keby som si to rozmyslela, ale keď uplynie nejaký čas a ja budem skúsenejšia než som teraz, napíšem koniec. Je možné, že keď sa dostanem ku koncu aby som ho napísala budem to už vnímať inak ako teraz.

8. Chcete niečo odkázať vašim slovenským a českým fanúšikom?
Veľmi vám ďakujem za to, že čítate moje knihy a že ste taký skvelý fanúšici. Dúfam, že jedného dňa budem môcť navštíviť Slovensko a Česko. 

4 komentáre:

  1. Skvělý článek! Už asi rok se odhodlávám také někomu napsat, ale bojím se, že bych se ztrapnila! :D Zajímalo by mě, po jaké době Samantha odpověděla a jestli jsi neměla nějaké potíže v té konverzaci. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práve že som bola sama prekvapená, tak do dvoch týždňov som už mala odpovede... ale muselo to ísť cez jej agentku a tak... ale inak v komunikácii nebol problém :)

      Odstrániť
  2. Rozhovor je super, táto séria je výborná, i keď sa mi do rúk dostal zatiaľ iba prvý diel :-) Každopádne autorka pôsobí veľmi milo a ani som nevedela, že sa pripravuje aj film :-) Inak tretiu otázku nemáte preloženú - osobne mi to neprekáža, ale trošku to narúša celistvosť článku :-)

    OdpovedaťOdstrániť