nedeľa 10. apríla 2016

1O vecí, ktoré pochopia len BookLoveri

Ahojte :)
Keďže moje čítanie je teraz trochu zaseknuté a recenzia bude asi najbližšie za týždeň, tak som sa rozhodla znovu priniesť článok 10 vecí, čo... a dnes ma napadlo vybrať 10 vecí, ktorým budú rozumieť len praví milovníci kníh.
Ja si knihy vláčim so sebou všade, či už do školy alebo aby som mala čo robiť po ceste v autobuse. Počas čítania sa vžívam do životov postáv a stáva sa zo mňa veľmi posadnutá osoba. Ak sa toto stáva aj vám tak sa definitívne stotožníte s mojim nasledujúcimi bodmi.

1. Žiadna obľúbená kniha
 Pravdepodobne si teraz hovoríte, že "Toto nie je pravda, moja obľúbená kniha je *****!" Ale spomeňte si aká bola vaša obľúbená kniha pred mesiacom. My, bookloveri, čítame toľko skvelých kníh, že nie je možné si vybrať jednu najlepšiu.

There are numerous books and magazines on your window sill next to your pot in the loo. Reading a book when taking a dump is the best thing ever, every morning. Right?

2. Čítanie kníh schovaných za učebnicami
Stopercentne ste to aspoň raz skúsili. Schovať knihu do učebnice, či už cez školu, alebo doma, keď ste sa mali učiť a čítať si!

Reading your novels, hidden behind your school books happened daily during styudy hours.

3. Prežívanie smrti postáv
Keď v knihe zomrie postava a vy to prežívate ako smrť reálneho človeka... neraz som si poplakala. 


4. Veta Už len jednu kapitolu
Poznáme to, hovoríme si to každý večer o pol noci, keď už by sme mali ísť spať. Nakoniec si to ale uvedomíme o dvoch ráno, keď sme už na konci knihy. 


5. Tá vôňa
Či už je to nová kniha, alebo staršia z knižnice, obidve majú svoje čaro a svoju skvelú vôňu, ktorá vám nejakým čudným spôsobom pripomína domov. 

 People are addicted to cigarettes and coffee but you are addicted to books and the smell of them.
6. Záložky
Každý booklover má spolu so svojou zbierkou kníh aj riadnu zbierku záložiek. Ostatný ľudia v tom nevidia zmysel, ale ten úžasný pocit, keď nájdete tú pravú záložku, ktorá vyslovene patrí k vašej knihe. Ladí farbou, alebo má niečo s knihou spoločné. Nieto ešte keď je podpísaná autorom...
7. Spoilery
Sama to neznášam, ale nie nič lepšie ako keď niekomu môžete povedať dobrý spoiler. 


8. PBD
Post. Book. Depression. 
Keď po dočítaní knihy ste tak emocionálne vyčerpaní a máte book hangover. Nie ste schopní sa posunúť na ďalšiu knihu kým nespracujete túto.


9. Najlepšie priateľstvá
Pravdou je, že vrana k vrane sadá a booklover booklavera si hľadá :D Ak spoznáte šloveka a zrazu zistíte, že číta rovnaké knihy ako vy a zrazu ste najlepší kamoši na celý život (hm hm Megí)


10. Zamilovávanie sa do postáv
Už sa vám niekedy stalo, že postava v knihe bola taká úžasná, že ste chceli aby sa zjavila pred vašimi dverami a povedala vám, že vás miluje? (ehm ehm... Will... Jace... Adrian... Chaol...Four...)


Stotožňujete sa s niečím? :) Alebo aké sú pre vás znaky pravého booklovera? A čo práve čítate? (nech sa môžeme inšpirovať)


.

12 komentárov:

  1. Skoro so všetkým sa stotožňujem :D Práve čítam Pád od Lauren Kate a zatiaľ je to celkom dobrá kniha :) a super článok,pobavil :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) to som čítala a bavili ma len prvé dve časti...potom (aspoň ja si myslím) to išlo dolu vodou.

      Odstrániť
  2. Veru, všetky tie situácie dôverne poznám. Niet nad vôňu kníh a zháňanie záložiek :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelý článok :D Vidím sa takmer vo všetkom, výnimkou je to schovávanie kníh za učebnice, teraz už čítam v škole normálne cez hodinu a neobťažujem sa to skrývať a kedysi som si ju položila na kolená pod lavicu :D Ale obvykle som skôr drzo čítala aj cez vyučovanie :D Horšie bolo, keď mi na základke raz knihu chcela učiteľka vziať, to bol krutý boj, ktorý som vyhrala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D učitelia proste nechápu našu potrebu vzdelávať sa... prostredníctvom naších vlastných kníh

      Odstrániť
  4. Já i kupodivu ještě pořád oblíbené knihy držím, ale je jich asi okolo deseti... no, možná dvaceti - fajn, vzdávám to xD
    Je pravda, že knihy už jsem schovala všude možně, ale do učebnice možná ještě ne - díky za tip. Osmý bod je naprosto přesný... poslední dobou na konci většiny knih brečím :')
    Lory Humble

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. také knihy sú najlepšie aj najhoršie :D ja sa už dlho chystám na Me before you na čo ma nahovára kamarátka... ale stále sa nejako bojím, že sa naplačem

      Odstrániť
  5. Tak to je naprosto přesný! :D Docela jsem byla překvapená, jak to na mě všechno sedí. Já zrovna čtu (heh, jsem na první stránce) 1984 od George Orwella a včera jsem dočetla Kafe a cigárko :)

    http://foreverlittlem.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. snažila som sa vybrať tie najpresnejšie aby som z toho nevyznela ako totálny weirdo :D

      Odstrániť
  6. Ano! "Jen dočtu tuhle stránku, kapitolu..." a nakonec je z toho pročtená celá noc :D Spoilerům se snažím vyhýbat a vždycky mě hrozně mrzí, když někomu něco naspoileruju úplně omylem :-/
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja sa pri spoileroch vždy prekecnem :D nechcene... ale minule sme sa bavili o konci divergencie (to kto zomrie a tak) a len kamarátka zozadu z ničoho nič "Vy určite nehovoríte o Divergencie, povedzte, že nehovoríte o Divergencii!"

      Odstrániť