sobota 12. decembra 2015

Sarah J. Maas: Koruna z temnoty

Oficiálna anotácia: Boj o záchranu kráľovstva sa v románe Trón zo skla len začal. Koruna z temnoty je očakávané a napínavé pokračovanie jednej z najpopulárnejších fantasy sérii dneška! Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna - dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v nezmyselnom kráľovom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva. Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní. 

Celaena dostane za úlohu vznikajúcu revolúciu krvavo potlačiť. Ale ako môže bojovať proti vzbúrencom, keď s nimi súhlasí? Pridá sa k povstalcom za cenu životov svojich najbližších? Neľútostná nájomná vrahyňa sa nezastaví pred ničím - ale kráľ Adarlanu tiež nie...


Originálny názov: Crown of Midnight
Počet strán: 392
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2015
Vydavateľstvo: Slovart

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu SLOVART a knihu si môžete kúpiť TU.


Predtým bola smrteľne nebezpečná. Teraz je nezastaviteľná.

Po prečítaní Trónu zo skla som mal pocit že som ešte nič lepšie nečítal. Fakt som si myslel že prvý diel bude najlepší zo všetkých a že tie ďalšie už budú horšie. Veľa krát sa mi to tak stalo a konkrétne s druhými dielmi sérií. Ale Koruna z temnoty prekonala prvý diel o 100%!! Jedna z najlepšie napísaných a zaujímavých kníh tohto roka. Úžasná kniha. Recenziu na prvý diel TU. Ideme nato!!

Ako vždy začnem obálkou. Ja síce hovorím že nemám rád postavy na obálkach ale tieto obálky sú dokonalé. Prvé čo vás na tej knihe zaujme je už tá geniálna obálka. Jediné čo by som vytkol je taká ,,nálepka,, na knihe ktorá nakoniec ani nebola nálepka ako som si myslel. Je to tam tak vytlačené. To mi tam prekáža. 

Teraz sa budeme venovať trochu postavám. Hlavnou postavou, ktorú určite všetci poznáte, je Celaena Sardothien. Ako som už písal v recenzii na prvý diel tak Celaena je podľa mňa najlepšia knižná hrdinka ever. Ju nemôžete mať neradi. Je to konečne hrdinka ktorá nieje uplakaná, zbabelá, ale je naopak odvážna, múdra a hlavne krásna. :D No dobre tak som sa do nej zamiloval no čo? :D V tomto dieli bola ešte lepšia než v tom prvom. Ďalej by som vám predstavil postavu ktorú som v prvom dieli moc nemal rád ale teraz je pre mňa jedna z najlepších mužských postáv v tejto knihe. Chaol Westfall. On mi prišiel najprv veľmi divný a nesympatický no teraz je fakt super. Jeho si tiež určite zamilujete. Hlavne kvôli Celaene... Potom tu bol aj princ Dorian Havilliard. Presný opak ako Chaol. Jeho som mal v prvom dieli rád a teraz sa mi moc nepozdával. Veľmi sa zhoršil v správaní a to mi vadilo. A nakoniec by som ešte spomenul aj Nehemiu Ytger. Asi nepoznám človeka kto by ju nemal rád. Veľmi milá postava... Ach :( 
Tak toto by bolo k postavám všetko. Bolo to také krátke zhrnutie mojich obľúbených postáv. 

A teraz niečo k deju. Najskôr som si myslel po prečítaní anotácie že to nebude ono. Že jednotka bola a bude lepšia. No hneď ako som začal čítať tak som vedel že som sa mýlil. Kniha bola omnoho lepšie napísaná a prepracovaná. Autorka vie ako zaujať. Som rád že ani v tejto knihe sa vyskytovali chvíle napätia, bojov a aj lásky. Ja som bol zo začiatku za Celaena a Dorian no teraz som za to aby bola s Chaolom. Na knihe sa mi veľmi páčilo že som mal pri niektorých častiach aj strach a behal mi mráz po chrbte. 

Nakoniec sa mi dej tejto knihy páčil viac ako ten prvý a čakanie na tretí diel bude pre mňa utrpením. Povedzte mi ako mám vydržať čakať až do júna? To sa nedá. Viem, je dosť ťažké preložiť nejakú knihu a ešte k tomu keď je omnoho hrubšia ako predošlé dva dieli a vôbec nikomu nezazlievam že to nebude vydané hneď ale ja asi pri čakaní umriem. :D Toto je už asi závislosť na tejto sérií.

Moje hodnotenie: 5/5

Dúfam že sa vám moja nová recenzia na túto úžasnú knihu páčila. Ak ste ju už čítali tak napíšte ako sa páčila vám. 

Mildo

2 komentáre:

  1. Oooo na druhý diel sa už neviem dočkať :3. Konečne vyšiel a tak sa už musím iba dostať k čítaniu :3. Neviem sa už dočkať! A super recenzia :). Inak na prvom diely bolo také blbé písmo čo sa odlupovalo -_-. Je to aj na tomto :D?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To písmo ma strašne štvalo... Zatial to vyzerá tak že už to nejako upravili a neodlupuje sa. Dúfam že to tak vydrží. :D

      Odstrániť