štvrtok 20. augusta 2015

Obdobie RE-TELLINGOV

Spomínate si ešte na detské rozprávky? 

Pamätáte ako popoluška stratila črievičku? Ako vlk zjedol Červenú Čiapočku? Ako sa kráska zamilovala do zvieraťa?
Som si na 99% istá, že väčšina z Vás si na toto obdobie spomína. A hádajte čo? Staré dobré časy sa vracajú! Pravdepodobne ste už počuli o re-tellingoch. Hrnú sa na nás teraz z každej strany. Obľúbené rozprávky prerozprávané v úplne inom štýle, odohrávajúce sa v budúcnosti alebo vyobrazené z iného uhlu. V poslednej dobe sú strašne populárne, či už tie s Alicou v krajne zázrakov alebo Zlatovláskou.
Osobne som ich veľa nečítala ale rozhodne viem o niektorých, ktoré za to prečítanie stoja. Preto som sa rozhodla napísať tento článoček - aby som sebe vytvorila menší zoznam a Vás oboznámila s knihami, ktoré v blízkej budúcnosti určite prečítam :)

*Poznámka: Pri niektorých som použila oficiálnu anotáciu, keď že knihy sú už preložené. V prípade že nie, tak som sa snažila anotácie viac menej a v skratke preložiť :) *



MAD IN WONDERLAND ma zo všetkých re-tellingov o ktorých viem zaujala najviac. Skladá sa z troch častí: Insanity, Figment, Circus. O autorovi som už počula. Nie v spojení s touto sériou ale skôr s jeho predošlou sériou Grimm Diaries - tie som mala pôvodne v pláne čítať, ale Insanity poslala túto sériu až niekde dosť ďaleko na mojom zozname Must Read.

O čo ide?
 Po tom čo zabila svojich spolužiakov je Alice Wonder pacientkou v blázicnci. Ale čudný profesor Carter Pillar verí v to že je Alice normálna, ale aj v to, že dokáže zastaviť novodobých kriminálnikov tým, že rozlúšti fotografie a obrazy Lewisa Carolla a tým, že nájde skutočnú krajinu zázrakov. Aby toto dokázala, vedie Alice dvojitý život. Cez deň je obyčajnou študentkou na Oxforde. V noci je šialené dievča v blázinci. Línia medzi zdravým a nezdravým rozumom sa stenšuje keď spozná arogantného Jacka.



SPLINTERED je ďalšou sériou zachytávajúcou Alicu v krajine zázrakov. Temná verzia na ktorú sa strašne teším. Samozrejme nechýbajú ani boy trouble - takže toto bude niečo pre mňa :3

O čo ide?
Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět.Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Vydá se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

THRONE OF GLASS? Viem, viem! Predtým, než ma všetci ukameňujete za to, že toto nie je re-telling, nechajte ma argumentovať prečo som to sem dala. Chápem, že Trón zo skla nie je naozajstný re-telling, ale ja ho do tejto skupiny rada pridávam :) Hlavne kvôli tomu čo povedala autorka Sarah J. Maas. V jednom rozhovore, keď sa jej pýtali z čoho sa inšpirovala, povedala: “What if Cinderella went to the ball but instead of there to dance with the prince she was there to kill him?” (Čo ak Popoluška išla na bál, ale na miesto tancovania s princom tam išla aby ho zabila?) - toto je podľa mňa úžasný nápad. A pozrime aká dobrá kniha z toho vznikla?
Už o 11 dní!! :3

O čo ide?
V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsaťtri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka získa späť svoju slobodu.Jej meno je Celaena Sardothien. Korunný princ si Celaenu na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom. Kapitán kráľovskej gardy je zas jej pravým ochrancom. V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie... A keď začne Celaeniných protivníkov niekto po jednom likvidovať, jej zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách.



CRUEL BEAUTY by mal byť mix rozprávky Kráska a zviera a gréckej mytológie. Proste božia kombinácia. Je dosť pravdepodobné, že budem túto knihu milovať! :) Je to trojdielna séria, ktorá sa tak tiež skladá aj s Gilded Ashes - re-telling Poplušky a Crimson Bound - re-telling Červenej čiapočky. Tieto príbehy by mali byť (sú) v temnejšom prostredí. Ale určite nebude chýbať romantika.

O čo ide v prvej časti?
Od narodenia bola Nyx vinou svojho otca zasnúbená za diabolského vládcu kráľovstva. A od narodenia trénovala aby ho mohla zabiť. Zradená rodinou a prinútená slúžiť sa Nyx snaží bojovať proti svojmu osudu. Napriek tomu, keď dovŕši sedemnásť rokov, opustí všetko aby sa vydala za všemocného a nesmrteľného Ignifexa. A jej plán? Zviesť ho, odzbrojiť ho a zrušiť kliatbu, ktorú uvrhol na jej ľudí. Ale Ignifex nie je taký akého ho očakávala.Je očarujúci a jeho hrad je bludiskom izieb, ktoré Nyx uchvacuje. Nyx hľadá jeho tajomstvá aby zachránila svoj ľud. Uvedomuje si, že je k Ignifexovi nedobrovoľne priťahovaná.



OF BEAST AND BEAUTY je ďalší re-telling Krásky a zvieraťa. Samozrejme s pridaným dobrodružstvom!

O čo ide?
"Na začiatku bola temnota. V tej temnote bolo dievča a v tom dievča skrývalo tajomstvo..." (alebo tak nejak sa to dá preložiť)
Kráska, slepá princezná z Yuanu, bola vychovávaná ako obeť, aby  zachránili ich mesto. Zviera, Gem, tkorý žije v púšti okolo Yuanu robí všetko pre to aby zachránil svojich ľudí od hladomoru. Ich cesty sa spoja...

Pre všetkých fanúšikov Game of Thrones je tu PRINCESS OF THORNS. Kombinácia GoT a rozprávok bratov Grimmovcov. Už len to, že sama autorka knihu označuje ako verziu "Game of Thrones" ma dostalo a nalákalo :3 Tiež sa tam kombinuje fantasy s dobrodružným. Samé dobréé kombinácie!

O čo ide? 
Napriek tomu, že princezná Aurora vyzerá normálne, je to dcéra Ruženky (Je to spiaca kráska - Sleeping Beauty? Asi hej...) a taktiež je obdarená väčšou silou, odvahou, milosrdnosťou. Ale je aj prekliata. Zničí slobodnú vôľu každého muža, ktorého pobozká. Prestrojená za chlapca požiada o pomoc pekného, ale tiež prekliateho princa Niklaasa aby jej pomohol bojovať proti légiám zla a získať späť trón, ktorý pred rokmi ukradol jej matke jej brat.


THE LUNAR CHRONICLES (Mesačné kroniky) je jedna z najznámejších sérií, aspoň podľa toho čo počúvam. Skladá sa z Cinder - verzia Popolušky, Scarlet - verzia Červenej čiapočky, Cress - verzia Zlatovlásky a Winter - na ktorú sa ešte čaká a bude to príbeh o Snehulienke, ktorý sa odohráva na mesiaci. Táto séria ma nadchla. Geniálny nápad vziať tieto pôvodné rozprávky a predviesť ich v budúcnosti! Pri tom spraviť z postáv kyborgov alebo ich uväzniť v satelite.

O čo ide v Cinder?
Cinder má pokojný život až do kým do jej stánku nepríde samotný Princ Kai aby opravila jeho androida. Neskôr sa jej sestra nakazí morom a Cinder sa stane pokusným králikom. Vedci však zistia, že v nej chirurgovia, ktorý z nej spravili kyborga, niečo skryli - niečo veľmi vzácne. Niečo prečo by ostatný boli ochotný zabiť...
THE WRATH & THE DAWN je prerozprávanie Tisíc a jednej noci. Táto kniha ma zaujala hlavne kvôli tomu, že je re-tellingom zrovna tohto príbehu. Trošku nezvyčajné. Ako konečne to nie je Popoluška alebo Kráska a zviera xD Zavadila som o ňu väčšinou u zahraničných booktuberov - ktorí ju ospevovali.

O čo ide?
V krajne, v ktorej vládne vražedný kráľ, každý úsvit prináša smútok do jednej rodiny. Osemnásť -ročný Khalid je monštrum. Každý večer si berie jednu nevestu len preto, aby ju na druhý deň našli mŕtvu (?). Po tom ako sa obeťou stane jej najlepšia priateľka sa šestnásť-ročná Šeherezáda rozhodne pre pomstu. Dobrovoľne sa stane Khalidovou nevestou. Šeherezáda musí nie len zostať nažive ale aj zvrhnúť jeho krutovládu raz a navždy. 


FAIRY TALE RE-TELLINGS  je séria re-tellingov (podľa mňa) až tak nepopulárnych rozprávok. Preto sú pre mňa lákavé. Veď všetko originálne má svoje čaro!
Štyri časti: Sisters Red - Červená čiapočka, Sweetly - Janko a Marienka, Fathomless - Malá morská panna a Cold Spell - Ľadová kráľovná.

O čo ide v prvej časti? 
Scarlett March žije len aby ulovila Fenris(a) - vlka, ktorý je vytototo (chápeme sa?) oko, keď obraňovala svoju sestru počas brutálneho napadnutia. Vyzbrojená sekerou a oblečená v krvavo červenom kabáte sa stáva expertkou na sledovanie a lovenie vlkov. Jej povinnosťou je aby ochránila mladé dievčatá pred strašnou smrťou. Nevydýchne si dokým nezabije aj posledného vlka. 
Spolu s ňou bojuje aj jej sestra Rosie, ktorá jej vďačí za život. Napriek tomu je priťahovaná k Silasovi, ktorý je Scarelttin najlepší priateľ. Zradí Rosie svoju sestru kvôli láske?

Dorothy Must Die (Dorothy Must Die, #1)

DOROTHY MUST DIE - Re-telling na Čarodeja zo zeme OZ. Mne sa páči už len ten názov. Taký temný. O tejto knihe vlastne dokopy nič neviem. Našla som ju až teraz (keď som hľadala obrázky coverov k tomuto článku). len si tam pozerám a že "Čo je toto?"

O čo ide?
Nežiadal som o nič z tohoto. Nechcela som byť hrdinkou. 
Samozrejme, čítala som knihy. Videla filmy. Viem naspamäť tú pesničku o dúhe a šťastných malých modrých vtáčikoch. Ale nikdy som nečakala, že Oz bude vyzerať takto. Že to bude miesto, kde nemôžeš veriť dobrým čarodejniciam a tie zlé, sú veľakrát lepšie. Opičky sú tam násilné a rebelanstské. Stále je tu žltá tehlová cesta - ale aj tá je rozbitá. 
Čo sa stalo? Dorotka.
Hovoria, že našla cestu späť do Oz. Vravia, že sa niečo pokazilo a teraz sú všetci v nebezpečenstve. 
Moje meno je Amy Gumm a som to druhé dievča z Kansasu.


A COURT Of THORNS AND ROSES - a zakončím tento článok re-tellingom (znovu) na Krásku a Zviera. Je to mňou alebo je týchto najviac? Možno je to mnou - predsa len som trochu cvok do tej rozprávky. Veď ja milujem aj ten americký seriál B&tB :3 Späť ale k tejto knihe. Teším sa na ňu asi najviac zo všetkých! Celá tá vec s tým, že sa za "zvieraťom" dostane za trest... wáááá...

O čo ide?
Keď 19-ročná lovkyňa Feyre zabije v lesoch vlka, ktorý ani vlastne nie je vlk, je za trest odsúdená ísť do tajomnej krajiny. Krajiny, ktorá je len legendou. Feyre zistí, že jej "zadržovateľ" nie je zviera ale Tamlin - jeden z nesmrteľných (asi by som to preložila) férov, ktorý v minulosti vládli svetu. Postupom času sa ale jej city k Tamlinovi mena z chladnej odmeranosti na niečo vášnivé...

Uf - tak to by bolo. hrozne dlho som chcela napísať tento článok a aj som ho aj riadne dlho písala.Neviem, možno mám nejaký blok, ale aby som týždeň písala jeden článok?! Nie, že by sa mi nechcelo, ale nevedela som nájsť slová... To môžete vidieť aj v mojich prekladoch anotácií a v spôsobilom vyjadrovaní. Aj tak dúfam, že sa vám článok páčil.
Ktoré ste už čítali? Ktoré plánujete čítať? Aké sú vaše obľúbené re-tellingy?

9 komentárov:

  1. Skvelý článok! ACOTAR, Made in Wonderland a Cruel Beauty si chcem strašne moc prečítať. Splintered a Mesačné kroniky sú úplne bombastické a úžasné! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Celú Cinder, Insanity a ACOTAR som čítala :) Throne of glass mám rozčítané :3 Všetko bolo super, takže sa ešte veľmi teším na pokračovania Insanity a Winter. A chystám sa na Splintered :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už sa chcem na ne vrhnúť a ani si nevriem vybrať čím začať :)

      Odstrániť
  3. Oficiálne som o re-tellingoch nikde nečítala, ale neoficiálne ich zbožňujem už dlho :D Krásny článok ☺
    justaddcourage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďkujem :) ja som si hlavne potrebovala utriediť, že na ktoré re-tellingy sa chystám a tak vznikol článok

      Odstrániť
  4. Skvelý článok! Zo spomínaných kníh som už počula o sérii The Lunar Chronicles a veľmi po nich slintám. Čítala som recenziu i na A Court of Thorns and Roses a je to iba ďalšou knihou, ktorú by som si veľmi priala prečítať a možno i vlastniť v mojej domácej knižničke.
    Čo sa týka ostatných, ešte som o nich nepočula, no veľmi si ma na ne navnadila :D Re-telling mi ako také nevadia, väčšmi posudzujem kvalitu príbehu a jeho spracovanie, zasadenie do určitého obdobia, povahy hlavných hrdinov a podobne. Vo svojej podstate som vlastne fanúšičkov re-tellingov, ale tých kvalitných :D
    Mimochodom, aby som zareagovala na tvoj komentár pri mojom wishliste - škoda, že Mara nie je preložená, netušíš, či to iba odkladajú, alebo sa na to vydavateľstvo už úplne vykašľalo? :) Inak aj ja premýšľam, že prvý diel predám a zakúpim si sériu v angličtine, ale pri mojej lenivosti... :D
    (Fay)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ďakujem ☺ Toto sú také moje re-tellingy ktoré som si vystriehla, že by mohli byť dobré ☺
    A k Mare... noo.. Pokračovanie plánujú preložiť už aj 2 roky a stále nejako nevidalo 😧

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť