streda 16. augusta 2017

Penelope Douglas: Bully (The Fall Away Series #1)

20803953Anotácia: My name is Tate. He doesn't call me that, though. He would never refer to me so informally, if he referred to me at all. No, he'll barely even speak to me.
But he still won't leave me alone.
We were best friends once. Then he turned on me and made it his mission to ruin my life. I've been humiliated, shut out, and gossiped about all through high school. His pranks and rumors got more sadistic as time wore on, and I made myself sick trying to stay out of his way. I even went to France for a year, just to avoid him.
But I'm done hiding from him now, and there's no way in hell I'll allow him to ruin my senior year. He might not have changed, but I have. It's time to fight back. 
I'm not going to let him bully me anymore.

Kniha sa v Slovenčine volá Nádych a slovenskú anotáciu nájdete na konci tejto recenzie. 

Málokedy čítam takéto knihy a ešte menej často na ne potom píšem recenziu. Bully od Penelope Douglas mi odporučila kamarátka - zrovna sme boli na festivale a ona vyzerala do tejto série úplne zbláznená. Dalo čo k čomu a jedného večera v stane mi cez dáta posielala pdf-ká. A za pár dní som mala prečítanú prvú časť.
O obálke sa v tomto prípade veľmi diskutovať nedá. Videla som ju len v internetovej podobe - musím povedať, že po knihe by som v obchode asi nesiahla. 

Jared a Tate boli kamaráti od mala - susedia, ktorí vyrastali bok po boku. V dobrom aj v zlom, vždy mali jeden druhého. Ale to sa zmenilo. Jared už nie je ten chlapec, ktorý jej pomáhal vyrovnať sa z najťažšími momentami jej života, s ktorým si robila prespávačky či lozila po stromoch. Teraz si zaumienil, že jej zo života spraví peklo.
"Tatum?" His voice sounded soft and gentle, and I instantly felt warm all over. But then he spoke again. "I wouldn't care if you were alive or dead."
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt penelope douglas bullyJedno leto sa Jared vrátil z prázdnin ale už to nebol ten Jared, ktorého poznala - bol nahnevaný a nenávistný. Začala sa éra šikany aj napriek tomu, že Tate  nemala potuchy čo spravila zle.
Pri čítaní ma neustále držali všetky ich skryté tajomstvá, teda hlavne Jaredove. Kniha je písaná z pohľadu Tate, tak sa nám veľa Jaredovej psychiky neukazuje (ale nebojte sa, pokračovanie je Until You a to je vlastne celý Jaredov pohľad). Napäto som čakala, kedy sa konečne dozvieme, prečo sa Jared tak správa, čo mu Tate spravila alebo kam chodí cez víkendy.
Jared ako jedna z hlavných postáv - musím povedať, že ho názov knihy vystihuje - naozaj šikanoval Tate, nie že by jej fyzicky ubližoval, al veci, ktoré hovoril jej a o nej poza jej chrbtom boli odporné a bolestivé. Rozširoval klebety, plánoval rôzne žarty a posmech mu nebol cudzí. A ja som aj rozmýšľala ako by som si mohla takéhoto hrdinu niekedy obľúbiť, ale potom som si uvedomila, že som to predsa ja a zamilujem sa do každého badboya.
"You were my tempest, my thunder cloud, my tree in downpour. I loved all those things, and I loved you. But now? You're fucking drought. I thought that all the assholes drove German cars, but it turns out that pricks in Mustangs can still leave scars."

Na začiatku knihy som si vôbec nebola istá, či knihu vôbec dočítam do polky. Tate mi prišla slabá a vôbec nechcela proti Jaredovi bojovať. Po pár stranách sa ale vzchopila a začala mu to vracať. Či  už to bolo tým, že vrazila Madocovi (Jaredovemu najlepšiemu kamarátovi), alebo tým, že mu na rovinu povedala čo si o ňom myslí.
Napriek hlavnému motívu - bad boy + good girl - sa Tate vyrovnávala s mnohými ďalšími vecami a prekážkami. V detstve to nemala najľahšie a počas celej strednej školy sa musela vyrovnávať s Jaredovím tyranizovaním. Tiež sama nechce aby sa z nej stal rovnaký tyran ako je Jared ale tak isto chce aj zatlačiť späť. Sama v sebe má rozpor s tým, čo musí spraviť aby si mohla v pokoji užiť svoj posledný rok na strednej a tým, čo sa z nej stane ak bude rovnako zlá ako Jared.
And I let her leave, because I understood her disapointment. Right now, I didn't even like myself
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt penelope douglas bullyVzťah Tate/Jared bol komplikovaný ako máloktorý. Ale dalo sa to čakať. Napriek všetkému, čo Jared robil a mala som chuť ho za to prefackať, mi aj tak z neho niekedy vynechávalo srdce tak ako tate. Síce vedela, že je to nesprávne, jednoducho si nemohla pomôcť.
"Don’t touch me." I’d meant to yell, but it came out as a whisper.Jared moved his head from side to side trying to catch my eyes, his lips inches from my face. "If I ever lay my hands on you," he said low and husky, "you’ll want it."
Nebudeme si klamať, Bully je jedny z tých predvídateľných kníh, že už od začiatku viete ako skončí. Ale podľa mňa sú takéto knihy jedny z najťažších na napísanie. Autorka/autor musí dávať pozor aby nestratil pozornosť čitateľa, pretože to sa stáva ľahko, keď už vie koniec. Tiež musí byt opatrný/á aby neskĺzol do priepasti zvanej klišé, ktoré sa opakuje v každej druhej YA romance. Myslím si, že autorka sa v podstate vyhla obidvom z týchto problémov, ale miestami sa jej nepodarilo vytesniť určité klišé momenty. Knihu som sa rozhodla ohodnotiť na 3,5/5

Slovenská anotácia: Tate a Jared majú k sebe blízko už od detstva, ale ich kamarátsky vzťah sa jedného leta zmení na peklo. Jared začne byť na Tate hrubý, v škole ju ohovára a šíri o nej samé klamstvá. Akoby sa jej za niečo mstil... Tate neskôr využije príležitosť a odchádza na rok do Paríža na študijný pobyt. Do USA sa vracia už ako mladá a krásna zrelá žena. V meste snov totiž zakúsila, čo je to osobná sloboda. Už nechce žiť minulosťou, nechce sa pred všetkými skrývať ako kedysi a mieni sa Jaredovi postaviť zoči-voči. Ale aj Jared sa zmenil...žeby mu bolo smutno za Tate? A vôbec, oplatí sa ešte zabojovať za toho druhého?

2 komentáre:

  1. Po 5 rokoch manželstva s manželom s dvoma deťmi začal môj manžel čudne konať a chodiť s ostatnými dámami a ukázal mi chladnú lásku, pri viacerých príležitostiach mi hrozí, že sa s mnou rozvediem, ak sa ho opovažím opýtať na jeho vzťah s inými dámami. bol úplne zdevastovaný a zmätený, až kým mi môj starý priateľ nepovedal o kúzelníkovi na internete s názvom Dr.Wealthy, ktorý pomáha ľuďom s problémami vzťahu a manželstva pomocou mocností kúziel lásky, najprv som pochyboval, či taká vec niekedy existuje, ale rozhodol som sa skúsiť to, keď som sa s ním spojil, pomohol mi vrhnúť milostné kúzlo a do 48 hodín sa môj manžel vrátil ku mne a začal sa ospravedlňovať, teraz prestal chodiť s ostatnými dámami as ním so mnou navždy a reálne , Ak chcete tento problém so vzťahom alebo sňatkom vyriešiť dnes, kontaktujte túto skvelú láskavosť pomocou adresy: wealthylovespell@gmail.com alebo priamo WhatsApp: +2348105150446.

    OdpovedaťOdstrániť