piatok 29. júla 2016

Richelle Mead: The Golden Lily (Bloodlines #2)

AnotáciaPovinnost, nebo láska? Co zvítězí?
Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku.
Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno 
jinak?
Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?


Po prečítaní prvej časti (TU) tejto série som sa priam nemohla dočkať, kedy si prečítam pokračovanie. Richelle Mead je skvelá autorka, ktorá už má za sebou veľa úspešných kníh. Je najznámejšou sériou je Upírska Akadémia, ktorá sleduje príbeh dampírky Rose Hathaway. Po úspechu Upírskej Akadémie vznikla séria Bloodlines.
Obálky celej série, či už českého vydania alebo anglického sa mi osobne nepáčia a som z nich sklamaná. Dlho ma od série odradzovali. Nie som veľmi nadšenec postáv a tvárí na obálke – mne to vie viac menej skaziť predstavu o postavách. V tomto prípade sa mi Sydney na obálke vôbec nepozdáva a Jill tak isto nie.

Hlavnou postavou série je mladá alchimistka Sydney Sage(ová). Povinnosťou alchimistov je chránenie upírskych tajomstiev a ľudských životov. Sydney, po tom ako pomohla oslobodiť Rose Hathaway  a objasniť vraždu morojskej kráľovnej v Upírskej akadémii, bola stiahnutá a neskôr zvolená  na novú utajovanú úlohu. Musí v utajení, na internátnej škole chrániť Morojskú princeznú Jill.
Napriek tomu, že Sydney a skupinka je priateľov dúfala, že všetky problémy sú zatiaľ zažehnané, nemali také šťastie. Objavili novú problém, o ktorom nikto netušil a ktorý sa alchimisti pokúšali utajiť. Po tom, čo dvaja ozbrojení muži napadnú Sydney a Sonyu, vyskytuje sa nový problém – Lovci upírov.

Ja som mala menší problém sa do knihy začítať ale po pár stranách ma pohltila a už som sa od nej nemohla odtrhnúť. Vtiahla ma do deja. Po jednotke som bola úplne nadšená a teraz to nebolo inak. Postavy zostali rovnako skvelé. Mala som obavy, že kniha (ako aj celý Morojský svet) nám, čitateľom, už nemá ponúknuť žiadne nové zápletky, ktoré by tu už predtým neboli. Chvalabohu som nemala pravdu a do deja vstúpili nové postavy a noví zloduchovia.

Sydney bola odhodlaná a oveľa odvážnejšia než v prvej časti. Stále však nedosiahla moje požiadavky na úžasnú knižnú hrdinku – čo sa mi z nejakého čudného dôvodu pozdáva ešte viac než keby všetkým sama nakopala zadky a zachránila svet. Pripadala mi totiž to oveľa realistickejšia nebola prehnane ospevovaná. Nikdy ma neomrzí, ako Sydney postupne bojuje proti tomu čo jej Alchimisti vtĺkali do hlavy od detstva. Konečne – na rozdiel od jednotky – sa ale pokúšala postaviť sama za seba a bojovať sama za seba.
„I know the hang-up you alchemists have with us, but is the loyalty to your own race so strong that... I don´t know... that the people themselves doesn´t matter?“

Z postáv, ktoré boli v knihe od začiatku sa viditeľnejšie zmenila len Jill. Predtým bola len nevyspelá a šalela za chlapcami, teraz už chápala, že niektoré veci proste mať nemôže a bola zodpovednejšia.
Pribudli postavy ako Angeline, dampírka, ktorá ale predtým žila v skupine morojov, dampírov a ľudí, ktorí žili opustene v odlúčení od všetkého. Zo začiatku mi neskutočne liezla na nervy. Bola oplašená a zbytočne vyvoláva problémy. Postupom času si aj ona uvedomila, že musí byť zodpovednejšia.
Skutočnosť, na ktorej som sa neraz zasmiala bolo,  že z Eddieho sa stal neskutočný lámač srdcí. Počas knihy ho chceli až dve dievčatá (:D).
Už na konci prvej knihy sa pripojili DimitriSonya, ktorí aj keby tam neboli veľmi by mi nechýbali. Síce neboli na škodu, ale neboli nepostrádatelní. Snažili sa experimentovať, aby prišli na to, čo spôsobuje, že sa zo strigojov môžu znovu stať ľudia – jediné, čo však dosiahli bolo napätie  medzi nimi a Adrianom.
Pribudol aj Brayden, ktorý bol priateľ Sydney – ale stále medzi nimi nebola iskra. Nuž, na čo je komu, že môžete mať skvelú diskusiu ak je to všetko. Nehovoriac o tom, že bol nezapamätateľný, neznesiteľný, otravný a netrpezlivý.
Z príbehu neodbudol ani Trey, spolužiak, ktorý sa nikdy nevyhne problémom a v tomto hral väčšiu úlohu než by som typovala.
Nesmiem zabudnúť na postavu pre ktorú som vôbec túto sériu začala čítať.  Adrian bol (naopak od Dimitriho) nepostrádateľný. Bola som ale sklamaná, lebo už nemal až toľko vtipných poznámok ako vždy. Ale dočítala som sa viac o jeho pocitoch a naozaj som si ho zamilovala. Zmenil sa a snažil sa byť užitočný. Niekedy mal naozaj hlboké myšlienky, ktoré boli úžasné.
„ We all screw up. Everyone makes mistakes. That´s what she did. It was bad judgment, that´s all. You don´t cut off the people you love for mistakes like that.“
 
*myslím, že nasledujúca časť bude obsahovať spoilery. Nedá sa to bez nich tak dobre vyjadriť. Ak o nich nechcete vedieť preskočte hneď ku koncu na hodnotenie. *

Vzťahy sa začali komplikovať. Keď s niekým strávite tak dlhý čas a chcete s ním tráviť ešte viac času, niečo sa začne formovať.
Eddie, napriek tomu že bol od začiatku bláznivo zamilovaný do Jill, neodolal Angeline a pozval ju na rande. Jill sa správne rozhodla s Micahom. Ich vzťahy niekedy boli kameňom úrazu, vznikali rôzne vtipné situácie. Napríklad keď Angeline pozvala Eddieho na ples a ostatným to prišlo dosť čudné, lebo si neuvedomili, že to hrajú, že sú bratranec a sesternica.
Bola tu aj Sydney, ktorú dal Trey dokopy s Braydnom. Párkrát boli na rande a na plese, sem tam sa pobozkali ale Sydney aj tak necítila to čo čakala, že bude cítiť.
„I felt a little guilt that I had a greater emotional reaction to seeing coffee than him.“

V neposlednom rade tu bol rozvíjajúci vzťah Adriana a Sydney, ktorý sa dal predpokladať už od prvej časti, ale až v tejto sa k niečomu dostali. Dosť ma prekvapilo, že si to Sydney do poslednej chvíle neuvedomila. Ja som to tušila od začiatku a keď Jill začala hovoriť Sydney aká  je krásna, tak som si uvedomila, že to nebude Jill, ale Adrianove pocity cez puto.
„If I were him I would have said, ‘You are the most beautiful creature I have ever seen walking this earth’”

Ku koncu som čakala veľké finále, ktoré prišlo ale nie také aké som si želela. Nebolo tak toľko akcie koľko by som od Richelle očakávala. Celkovo musím povedať, že táto časť s akciou zaostávala hlavne preto, že sa sústredila na všetkých pocity. Veľká zápletka s lovcami upírov nakoniec nevyvrcholila tak ako by mala a tak ako by som chcela. Možno, že už som ovplyvnená z koncov Upírskej Akadémie lebo tam na konci vždy bol nejaký ten epic battle.

Za nedostatok akcie a nedostatok Adrianovho humoru musím strhnúť jeden bod z hodnotenia a preto som sa rozhodla dať knihe 4/5 bodov.
NATALIE

3 komentáre:

  1. Toto je druhá recenzia, ktorú som na túto sériu čítala a už definitívne ma presvedčila, že si túto sériu musím prečítať aj ja. Som totiž zvedavá s čím novým by autorka mohla prísť. A Adrián je zlatíčko. V Upírskej akadémií som ho priam zbožňovala. Na jeho hláškach sa vždy dokážem veľa nasmiať. Super recenzia! :D Len tak ďalej. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ja som si túto sériu naozaj obľúbila, ale od veľa ľudí počúvam, že po druhom dieli to už išlo z kopca, tak dúfam, že to tak naozaj nebude, bola by to totiž veľká škoda.

      Odstrániť
    2. Ďakujem, ja som si túto sériu naozaj obľúbila, ale od veľa ľudí počúvam, že po druhom dieli to už išlo z kopca, tak dúfam, že to tak naozaj nebude, bola by to totiž veľká škoda.

      Odstrániť