utorok 19. júla 2016

5 dní s letnými knihami | Humor

Dlho som premýšľala nad článkom, ktorý by aj napriek (u nás) takémuto upršanému a smutnému počasiu naladil letnú atmosféru. Teploty v predchádzajúcom týždni klesli na mizivých 15 stupňov, čož ako určite všetci vieme, nie je najlepšie počasie pre toto ročné obdobie. Preto som sa rozhodla (aj keď sa má už konečne začať otepľovať), že si vytvorí týždeň, v ktorom vám každý deň predstavím jednu knihu, podľa mňa typickú pre leto. Ako ste si už určite uvedomili, týchto dní bude 5 ale ja vám každý deň prinesiem 2 knihy, aby tieto články neboli príliš krátke. Pokúsim vybrať také, ktoré možno aj nepoznáte, ale aj také aby sadli rôznym kategóriám a milovníkom rôznych žánrov.
Dnes, na začiatok, som si vybrala dve vtipné knihy, ktoré rozveselia a dokážu vyčariť úsmev na tvári aj keď ste naozaj smutný. 


Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol
Táto kniha, ktorú napísal Jonasson Jonas je skvelým príkladom  letnej zábavy. Ja od leta očakávam oddych a táto kniha je presne oddychová a naozaj veľmi vtipná. Ja som sa ku knihe  dostala v češtine v pdf-ku, ale to mi vôbec neprekážalo a narozdiel od iných kníh, s ktorými sa v pdf-ku trápim som ju prečítala hneď a nemohla som sa dočkať ďalších kníh od autora.
Allan Karlsson je nielen netypická hlavná postava, ale aj originálna a jeho zážitky spolu z jeho spomienkami na časy keď sa priatelil s prezidentmi či cisármi tvoria zaujímavý celok. Z môjho pohľadu je kniha vhodná pre všetky vekové kategórie, viem to potvrdiť, pretože sa kniha páčila mne, mojej mame a námet zaujal aj babku.
Nie je vždy ľahké nájsť dobrú vtipnú (ale nie trápnu) knihu. Táto je plná irónie a naozaj vtipných stretnutí a udalostí, či už so zločincami alebo políciou, ktorá je viac-menej neschopná.
Autor skombinoval históriu s modernými udalosťami. Tiež vytvoril skvelú postavu, ktorá nie je senilná, ale vtipná a jej životné príbehy stoja za to.
Ak už ste túto knihu prečítali a náhodou ste sa ešte nevrhli na iné knihy od autora, tak ja sa toto leto chystám na knihu Zabijak Anders a jeho priatelia a ak sa pošťastí tak aj na Analfabetka, ktorá vedela počítať.
Anotácia:V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa práve začala narodeninová oslava. Akurát sám storočný oslávenec sa tam nemieni ukázať. Namiesto toho vylezie cez okno na prízemí a skočí rovno do mäkkého záhona. Púť Allana Karlssona začína. Cestuje naprieč celým Švédskom, s kufrom, ktorý mu nepatrí. Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj pozoruhodne prežitý život a zisťuje, že na dobrodružstvo nie ste nikdy starý...


Čakanie na Pesa
Toto je kniha, ktorú som osobne nečítala, pretože tento žáner vyslovene nevyhľadávam, ale napriek tomu som na ňu v kníhkupectve narazila a námet ma celkom zaujať. Niekedy mám pocit, že už so prejedená YA a Fantasy a myslím, že je dobré tieto dva žánre (pre mňa väčšinou v kope) vymeniť za niečo iné a nové. Ku knihe sa plánujem dostať toto leto, pretože vyzerá naozaj vtipne a čím ďalej, tým viac sa mi tento žáner začína páčiť. Niekedy jednoducho potrebujem vypnúť a prečítať si niečo jednoduché a zábavné. Niečo mi hovorí, že toto je presne tá kniha, po ktorej siahnem, keď sa budem nudiť.
Anotácia: Môže byť najlepší priateľ človeka aj jeho strážnym anjelom? Hovorí sa, že pes je najlepší priateľ človeka. Máte aj vy takého? Ak nie, nech sa páči, zoznámte sa… (Hoci jeho majiteľ si o ňom spočiatku myslí čosi úplne iné.) Volá sa Peso, je škaredý, biely, takmer bezsrstý a nesmierne vzdorovitý. Vyzerá akoby vpálil hlavou do múru a vykašľal sa na plastickú operáciu. Jednoducho tej krásy príliš nepodedil, chudák. Dan, autor reklamných sloganov a komiksov, nie je padavka, ale ani agresívny snaživec. Rád jazdí pomaly, na mobile lúšti sudoku a nový sveter si kúpi až vtedy, keď obnosí ten starý. Už štyri roky žije s Clarou a je šťastný. Jedného dňa ho však Clara znenazdajky opustí, nechá mu len dlhý list plný obvinení a, samozrejme… Pesa, ktorého nikdy nemal rád. A tak Dan, ktorý je už niekoľko týždňov bez práce, prichádza ešte aj o priateľku, a na krku mu ostane vzdorovitý pes, ktorého nikdy nechcel. Lenže zbaviť sa ho nie je až také ľahké. Rozhodne sa, že mu nájde nový domov, ale každý vie, ako to väčšinou dopadne, keď má človek tie najlepšie úmysly. Navyše sa ukáže, že Peso je vskutku nezvyčajný štvornohý kamarát... a jedna veľká inšpirácia. Práve toto škaredé psie stvorenie vnáša do príbehu veľkú radosť a potešenie.

To by boli na dnes moje dve knihy. Dúfam, že sa vám týchto 5 dní bude páčiť a že vám pomôžem pri výbere vašeho letného čítania. 
Aké knihy plánujete čítať vy?

2 komentáre:

  1. Plánujem čítať čo-ma-práve-zaujme a dohnať nejaké resty, o ktorých som písala článok.:D A ktovie, možno ma niečím inšpiruješ aj ty, je to rozhodne dobrý nápad na články.:) Z týchto dvoch som nečítala ani jednu, ale peso znie dobre, už len preto, že, no, je to o zvieratku!:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snažila som sa vymyslieť niečo aspoň trošku originálnejšie :) doháňať resty by som mala aj ja, ale nejako stále pribúdajú nové knihy :D

      Odstrániť