utorok 17. mája 2016

Anna Todd: After - Tajomstvo #3

ANOTÁCIA: Tessa práve urobila najdôležitejšie rozhodnutie svojho života, no vzápätí sa všetko mení. Nečakané odhalenia o rodinách Tessy i Hardina naznačujú, že skutočnosť je iná, než si obaja mysleli. Čo bude s ich budúcnosťou, o ktorú doposiaľ tak tvrdo bojovali? 
Tessin život sa rozpadáva. Nič nie je také, ako si myslela. Ani priatelia, ani rodina. Hardin – jediný človek, ktorý by mal za každých okolností byť jej spoľahlivou oporou –, zúri, keď zistí, čo dôležité pred ním Tessa zatajovala. Namiesto toho, aby ju v jej plánoch podporil, rozhodne sa jej ich prekaziť.Tessa vie, že Hardin ju miluje a urobí všetko, aby ju chránil, avšak niekoho ľúbiť a dokázať s ním žiť nie je to isté. Tessu vyčerpáva nekonečný kruh záchvatov žiarlivosti, nepredvídateľného hnevu a odpúšťania. Silu jej citu k Hardinovi už nikdy neprekoná iný muž, žiaden iný bozk jej neposkytne toľko radosti ako Hardinov – stojí však neskrotná vášeň medzi nimi za ten nekonečný boj? Kedysi im na prekonanie problémov stačilo, že jeden druhého ľúbia. Ak sa však Tessa rozhodne poslúchnuť hlas svojho srdca, bude to znamenať... koniec?


Konečne som si našla čas napísať recenziu aj keď som knihu odčítala už dávnejšie. prvých 500 strán som zhltla ako nič počas dvoch dní. Ale tak to už u tejto série býva...
Po dočítaní druhej časti som si pripadala odradená od celej série. Napriek všetkému by ale bola škoda neprečítať si ďalší diel keď už bola šanca. Už pred prvými stránkami som vedela, že príbehu znovu absolútne prepadnem. Táto séria  má svoje špecifické čaro. Je len málo mnohodielných sérií, ktoré dokážu čitateľov naozaj zaujať a  neznudiť.

Koniec druhého dielu naznačoval potencionálne dianie v tretej časti. Tessin otec alkoholik sa vrátil a chce si získať miesto v jej živote. K tomu ju láka nová pracovná pozícia, pre ktorý by sa ale musela odsťahovať. A stále je tu vo vzduchu otázka, ktorá určite máta všetkých fanúšikov: Ako dlho ich vzťah ešte vydrží?
Typický tínedžerský román, ktorý má v sebe predsa len niečo originálne, je napísaný pútavo a výstižne. Nič nie je zbytočne rozťahované alebo naopak, že by tam niečo chýbalo. Možno to bude aj tým, že Anna Toddová je skvelý príklad fangirl (fanúšičky) a preto vie, čo presne fanúšičky po celom svete chcú počuť. Tiež je aj táto kniha písaná z Tessinho aj Hardinovho pohľadu, čo knihe dodáva taký šmrnc.
Obávala som sa, že Anna nám už neponúkne nič nové. Očakávala som ďalšie príbehy zo školy, žúrky a klebety s kamarátkami. Ale Anna túto knihu posunula na celkom nový level. Už to nie je len o školských hlúpostiach. Tessa sa viac zaujíma o svoju prácu a už je z nej tak povediac dospelá samostatná žena.


Každú chvíľu sem a tam pribudnú nové postavy. Miestami sa vráta tie, na ktoré by ste už inak úplne zabudli. Ale hlavne je tu naša dvojka Tessa a Hardin.
Tessa riadne dospela. z dievčatka, ktoré sa pochabo hnalo za chalanom, ktorý o ňu nejavil záujem sa stala sebavedomá osoba. Napriek tomu, že mi stále príde otravná a trošku trápna, aj ja som spozorovala jej zmenu a normálne sa z nej stala znesiteľná postava. Už toľko nefňukala a konečne sa rozhodla postaviť za seba a za to čo sama chce. Nerozhodovala sa len tak aby vyhovela Hardinovi, ktorý pretým kontroloval jej život.
Z Hardina sa stal citlivý chalan, ktorý konečne začal robiť správne veci a trochu sa spamätal. Bola som rada, že autorka zredukovala Tessinu potrebu Hardina zmeniť, napraviť alebo niečo podobné.
V ich vzťahu sa stalo veľa zmien, ale aj tak sa prvá polovica knihy točila len okolo ich hádok. Koľkokrát sa ľudia musia rozísť a dať dokopy aby sa to dalo čítať? Tak veľmi som ocenila, že konečne pochopili, že hádkami sa nikam nedostanú.
Samozrejme, že sa objavili postavy ako Langdon, Zed - och ten človek bol taký neznesiteľný, Molly - nebudete mi veriť, ale nakoniec som k nej pociťovala sympatie, viem je to naozaj neuveriteľné ale je to tak... presvedčte sa sami, Steph - ach to dievča..., Pribudol Tessin otec, ktorý sa v knihe neobjavoval tak často ale nikdy sa mi nepozdával.

Príbeh sa naozaj zlepšil, aj keď som si myslela, že po druhej časti to už nezvládnem ďalej čítať. Predsa len si myslím, že je to trošku klišé a preplácané ale keď mím zrovna náladu na niečo také je toto to najlepšie a zvládam to za tri dni prečítať.
Príbeh sa dosť vyvinul od začiatku knihy a konečne tam bol vidieť aj väčší vývoj a rozvoj postáv. Niektoré ukázali svoju pravú tvár, čo bol dobrý zvrat a naopak z niektorých sa vykľuli celkom schopný ľudia.
Dej sa odohráva skôr v prostredí, ako by som to povedala, dospelákov, čo knihe pridáva vyspelosť a už to neznie ako len teenage fanfiction.
Už som to spomínala aj v recenzii na predošlé časti, ale mne nikdy nepripadala táto séria ako fanfiction na 1D. Predsalen okrem vzhľadu postáv na tom nevidím nič podobné...

Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Yoli.

Ja sa na ďalšiu časť po tomto konci určite teším a moje očakávania stúpli a aj sa na knihu vrhnem s väčšou radosťou. Knihe by som dala 4/5. Predsa len bola táto časť oveľa lepšia ako ktorákoľvek predtým.

NATALIE

6 komentárov:

  1. kniha sa mi sice nepačila, ale pekna recenzia :) pozdravuj MiLdA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. sto ľudí sto chutí :) každému sa páči niečo iné ... a budem, som rada, že má takého verného fanúšika ;)

      Odstrániť
    2. Ja neviem či mám byť rád :D

      Odstrániť
  2. naozaj toto sú knihy na ktoré treba vyslovene mať náladu, vtedy sú na nezaplatenie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O knize jsem ještě neslyšela. Každopádně vypadá fajn. Pěkně si zpracovala recenzi :)
    FOXIE SIMMA

    OdpovedaťOdstrániť