utorok 29. septembra 2015

Kai Meyer - Arkádia: V plameňoch

Anotácia: Po násilnej smrti svojej sestry a tety sa Rosa Alcantarová v podstate cez noc stáva hlavou klanu. No aj keď má len osemnásť, nehodlá byť pasívnou figúrkou a zasahuje do všetkých záležitostí rodiny. Jej postoje, rovnako ako vzťah k Alessandrovi Carnevaremu, kápovi znepriatelenej mafiánskej rodiny, vyvolávajú značnú nevôľu u vlastných príbuzných aj v radoch ostatných príslušníkov Cosa Nostry. Rosa neprestáva hľadať informácie o arkádskych dynastiách, čím viac sa však dozvedá, tým viac ďalších znepokojujúcich otázok sa pred ňou vynára.
Čo je zač tajomná organizácia TABULA? Aké hry hrá rodinný advokát Alcantarovcov? A kým bol v skutočnosti jej otec? Navyše, čo pred ňou stále tají Alessandro?1. DIEL - 

Dobre dlho som na toto čakala :D Nakoniec mi ale trvalo riadne dlho prečítať ju. Koľko to bolo? Dva týždne? Niekedy som sa proste k čítaniu ani nemohla dokopať - ale o tom po tom.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT. Knihu si môžete objednať TU.

Obálka tejto druhej časti je v podstate to isté ako pri prvej časti. Ten istý motív, akurát sa zmenili tie baráčiky v pozadí. Pravdepodobne to má byť New York. A v zadu je taká tá vtipná malá (veľká) jachta nad textom. Tá je moja favourite! :D

Precitnutie bolo top a veľmi rýchlo som sa do knihy zamilovala. Taká ešte nepoužitá téma ma riadne zaujala. Ale v porovnaní s tým, aká zaujímavá a pútavá bola prvá časť, druhá riadne zaostávala. Prvých neviem koľko strán.... alebo takto: Znesiteľných bolo len posledných 50 strán. Bola som viac menej sklamaná. Očakávala som veľa - kvôli parádnej prvej časti. Teraz však som zostala ako obarená. Pozerala som na to, že ČO??? ČO TO DO PEKLA JE??? Trištvrte knihy tvorili, síce podstatné, ale neuveriteľne nudné rozhovora a dohady. Žiadna akcia! Až na posledných stranách. Tam sa to zdvihlo. Chvalabohu, inak by kniha nemala žiadny zmysel. 

Veľa postáv sa zrovna nezmenilo. Bola tam, ako vždy (bolo by blbé keby tam nebola hlavná postava :D) Rosa - tá je našťastie jedna z tých normálnych a realistických postáv. Preto ju mám rada. Je fakt úplne normálna. Nie je prehnane odvážna ani prehnaný slaboch. Zatiaľ čo v prvej časti sa len oťukávala, teraz už rozbiehala ťažký mafiánsky arkádijský biznis. Bola už taká zručnejšia a viac sa vo veciach vyznala, nevládol všade taký chaos. Vedela si aj dobre utriediť informácie a normálne - teraz neuveriteľná vec - dopínali jej veci hneď a nehrala to na blbú!
Potom môj miláčik Alessandro :3 Ten je, bola bude jeden z najchutnejších chalanov z kníh. On Rosi tak ľúbi. A je odvážny a vypočítavý a peknýýýýý. Stačí! Nepodstatné vlastnosti bokom! Ocenila som, ako sa snažil Rose pomôcť a úplne som chápala aj jeho túžbu po pomste. 
"Bezmocnosť a strach jej stiahli hrdlo. 'Somár tvrdohlavý,' zašepkala, ale on dobre pochopil, ako to myslela.
'Aj ja teba.'"


Napríklad takú Iole, som v prvej časti ani nemala časť spoznať. V tejto druhej sa ale ukázalo, že je naozaj múdra a nápomocná. Neraz zachránila Rose život a všimla si veci, ktoré by si Rosa alebo Alessandro normálne nevšimli. Tiež sa z nej vykľula riadna tlčhuba a neraz sa pustila do svojej súkromnej učiteľky.
Konečne som zistila , čo za človeka je Rosina matka. Ešte som si pamätala, že ich nechcela vziať ani na pohreb ich otca. Čakala som, že to bude divná mrcha. Bolo však len vidieť, ako sa Gemma o svoje dcéry bála a ako ich mala naozaj rada. Odhalila tiež veľa tajomstiev, ktoré ešte budú potrebné, myslím.
" To miesto, ten ostrov... Zo Zoe urobili niekoho iného. A s tebou to bude rovnaké."
Do rodiny ešte patril Rosin otec. Ani som nepochopila, či ešte žije, alebo je pochovaný niekde u niekoho na záhrade. Čokolvek to bolo, zaslúžil si to.. Prečo všetci v tejto knihe sú podvodníci??
Constanze bola kapitola sama o sebe. Rosina babka v knihe naozaj nevystupovala, chvalabohu už je zakopaná. Keby bola nažive, to by ešte len bolo šialené rodinné stretnutie. Všetci ju ako vodkyňu klanu uctievali - ako nemilosrdnú a tvrdú ženu, keby len vedeli...
Michelle bol typický Carnevare-zmrd. Čo by to bol za leoparda, keby sa nepokúsil zabiť Rosu?
Hneď po jeho boku stála Valerie, ktorú som si už zo začiatku obľúbila. Podľa toho, čo o nej Rosa hovorila, to mala byť odvážna a vyspelá osoba, ktorú by každý považoval za svoj vzor. Ale tá troska, ktorú nakoniec autor predstavil ako Valerie, bola len zradkyňa a drogovo závislá, posadnutá podvodníčka.
"Jej spokojný výraz všetkým ukazoval, že zmysel života našla v očakávaní smrti."
Nechýbali ani avoccato Treviny a Kontesa - na konci som sa nevedela rozhodnúť, ktorý z nich bol horší :D A preslávený Hladný muž! Ou, ten mal síce len jednu kapitolu, ale aj tá stačila na to aby som pochopila, čo za cvoka to je.
"Toto divadielko hrajú len preto, aby ti nahnali strach. Je celkom možné, že im to zatiaľ bude stačiť. Nebezpečné to začne byť, keď ich už nebudeš počuť."

Všetci milovali všetkých a nenávideli všetkých. Bolo to hrozne mätúce, vôbec sledovať, kto je na čej strane. Nakoniec mi však docvaklo, že nikto na nikoho. Každý sám za seba.

Veľmi rada potvrdím, že v tejto časti bolo viac lásky než v prvej. Teraz nešlo len o Rosu a Alessandra, ale aj o Michelleho, Valerie a Mattiu (shipping Vattia? :D), tiež o Gummu a Rosinho otca. Bolo na čom si pochutiť.
"Vieš, ľudia klamú, keď hovoria, že nič nie je také silné ako láska. To je tá najväčšia a najrozšírenejšia lož. Láska nie je silná, je slsbá ako málo čo. Ak na ňu nedávame pozor, roztriešti sa ako sklo."
Celé to skončilo, len trošku - okej, hrozne - otvorene. Na to, koľko veľa kniha odhalila, to vôbec nepomohlo, jediné, čo mám je viac otázok! Not fear!
Celú knihu chýbala akcia, ale na konci sa to pekne rozbehlo. Všetko na raz. Constanza, Hladný muž, Valerie, Michelle, Treviny. Všetci :D

Kniha bola veľkým prínosom po odhaľovacej stránke, ale chýbala iskra. Preto dávam knihe 3/5 hviezdičiek.

4 komentáre:

  1. Kniha mi zrovna leží na poličce a čeká až dočtu Pobočníka, jsem docela dost zvědavá. První díl mě hodně bavil a celkově mě ten nápad děje velice nadchnul... :) Každopádně doufám, že z toho neudělali něco přeslazené, jak čtu ty páry. :D To by se mi moc nelíbilo...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie páry to len tak jemne doplňali... No pri tých troch išlo skôr o tože Valerie je narušená a myslí si že je to láska :'D

      Odstrániť
  2. Veľmi pekná recenzia. Akurát som ju dočítala a skoro vo všetkom s tebou súhlasím. :-)

    OdpovedaťOdstrániť