streda 17. februára 2016

Jennifer Nivenová : Všetky skvelé miesta

Oficiálna anotácia: Violet Markeyová ráta dni do maturity, aby mohla ujsť z malého mesta, kde ju prenasledujú bolestné spomienky na sestrinu tragickú smrť.
Navzájom sa nepoznajú, až kým sa obaja neocitnú na rímse školskej zvonice, s pohľadom upretým na chodník šesť poschodí pod nimi. Dole sa zhlukujú študenti a škodoradostne pobádajú Fincha, aby skočil. Na výčiny problémového študenta už sú zvyknutí. Čo tam však robí Violet? Keď dvojica napokon cúvne, na druhý deň sa v školských novinách objaví článok o hrdinke Violet, čo zachránila čudáka Fincha. Nebolo to však naopak? 

Finch je novou známosťou uchvátený a Violet presvedčí, aby spolu pracovali na školskom projekte – túlali sa po Indiane a spoznávali jej neobjavené zákutia, všetky skvelé miesta, o ktorých mnohí ani netušia. Práve tam si uvedomia, že môžu byť sami sebou, zbaviť sa nálepiek, ktoré im dávajú tí, čo ich vôbec nepoznajú. Skrátka môžu byť konečne šťastní.
Zdanie však občas klame, najmä ak je smútok priveľký...


Theodora Fincha trápia depresie. Každý deň premýšľa nad smrťou, no zároveň hľadá dôvody, prečo žiť.

Obálka tejto knihy je vážne nádherná a zo začiatku som ani nevedel o čom tá kniha je ale kvôli tej obálke som ju veľmi chcel. Obálka podla mňa veľmi vystihuje príbeh ktorý je taký dokonalý, že ani neviem čo mám o tejto knihe povedať. 

V príbehu tejto knihy sa zoznámime s dvomi hlavnými postavami. S Theodorom Finchom a s Violet Markeyovou. Od začiatku som si tieto postavy obľúbil tak,  že som sa s nimi nikdy nechcel rozlúčiť. Nie všetky autorky vedia napísať knihu z dvoch pohľadov. Ale Jennifer Nivenovej sa to podarilo excelentne. Violet bola skôr taká vážna a robila menej problémov. Ona bola presný typ človeka ktorý je šikovný ale aj taký ktorý nevystrája blbosti a nerobí problémy v škole. Violet prišla o sestru a mne to bolo veľmi ľúto ako ju stále spomínala. Violet si určite všetci obľúbite. A teraz Finch. Jeho som mal rád už len z anotácie. On bol proste úžasný. Theodor bol naopak od Violet ten,  ktorý skôr vyrobí nejaký ten problém a nenechá si s*** na hlavu. Jeho bláznivé kúsky vkladali do tejto knihy veľa vtipných situácií. Ak ste si náhodou neobľúbili Violet tak vám zaručujem že Fincha si určite obľúbite. 


Väčšinou som verný môjmu obľúbenému fantasy žánru ale po prečítaní tejto knihy sa môj názor asi trochu mení. Zo začiatku som mal obavy. Nie vždy mi takáto kniha sadla a tak som sa bál,  že ani táto ma nejako moc neodradí od kníh ktoré čítam. Ale asi to tak bude.
V knihe sa stretávame s osobami ktoré majú tak trochu povediac svoje osobné vnútorné problémy. Proste depresie a dosť často aj stavy,  keď mali chuť spáchať samovraždu. Ani tieto veci ma od knihy neodradili a vlastne kniha bola o tom ako sa hlavné postavy do seba zamilujú a zisťujú že existuje veľa dôvodov prečo žiť. Ten koniec bol veľmi ,,srdcervúci,, a priznám sa že slzy mi ubehli. Ale ten koniec k tomu patril.

V knihe polo neskutočne veľa pekných myšlienok a ani by sa sem všetky nezmestili. Bolo by nato treba aspoň dva takéto články. Kniha obsahuje aj veľa pekných citátov, ktoré si Violet a Theodor medzi sebou posielali. Bolo to fakt pekné.

Tento príbeh považujem za excelentné dielo. No proste NÁDHERA!!! Z tejto knihy sa budem ešte veľmi dlho spamätávať. Všetkým vám ju odporúčam. :)

Moje hodnotenie: 5(6)/5

Mildo

2 komentáre:

  1. Dúfala som, že na túto knihu napíšeš recenziu, a konečne tu je. Knihu som nečítala, ale chcela by som to niekedy zmeniť. A krásna recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som dúfal že si túto knihu prečítam a stalo sa. Som rád že sa ti recenzia páčila a ďakujem. :)

      Odstrániť