pondelok 26. októbra 2015

Cassandra Clare - Mechanický princ (Pekelné stroje #2)

Oficiálna anotácia: V magickom viktoriánskom Londýne našla Tessa útočisko u Tieňolovcov iba nakrátko. S pomocou príťažlivého samotára Willa a oddaného Jema totiž zisťuje, že Magistrova vojna proti Tieňolovcom je veľmi osobná. Viní ich za dávnu tragédiu, ktorá mu zničila život. Ak chcú odhaliť tajomstvá minulosti, musia preskúmať hmlistý kraj Yorkshire, hrôzostrašné sídlo plné nevypovedaných tajomstiev, špinavé uličky Londýna aj zakliatu plesovú sálu, kde sa Tessa dozvie strašidelnú pravdu o svojom pôvode. Keď sa napokon stretnú s mechanickým démonom, ktorý nesie varovanie pre Willa, uvedomia si, že Magister vie o každom ich kroku a niekto ich zradil.
Hľadanie Magistra a pravdy privádza trojicu do nebezpečenstva a Tessa zisťuje, že láska a lži dokážu otráviť aj to najčistejšie srdce. A jedna otázka stále visí vo vzduchu: Dozvie sa Tessa, kto vlastne je a aká je jej úloha?


Moju recenziu píšem až na druhý diel a to preto, lebo na prvý už napísala Natalie a jej recenziu nájdete TU. Zdieľam jej názor a tá kniha je naozaj úžasná. No teraz sa vrhneme na recenziu na druhý diel série Pekelné stroje.

Ako vždy, začnem postavami. Postavy v tomto príbehu boli naozaj premyslené a opísané do každého detailu. S postavami som proste žil celý ich príbeh a cítil som sa podobne ako oni v ich situáciách.

Tessa je ďalšia super ženská knižná hrdinka a vôbec vám nelezie na nervy ako iné. Síce, vždy keď stretla Jema opakovala aký je bledý a ako mu splýva biela košeľa s jeho bledou pokožkou a to mi už trochu vadilo. Stačí to povedať dva alebo tri krát a nie stále. Ale neskôr mi to už absolútne neprekážalo a Tessu som si veľmi obľúbil viac ako v prvom diele.
Jej city k obom chlapcom boli zmiešané a stále sa rozhodovala, že s kým bude, no bolo to také milé až sa to pre mňa stalo zaujímavé. Aj tak som team Jessa. Ich si proste zamilujete. ( Natalie je za Wessa a stále sa o tom hádame :D ) 

Jem bol strašne milý chalan a nie arogantný sviniar ako Will. Jema si určite všetci obľúbite a je to pre mňa jeden z najlepších mužských knižných hrdinov. Síce ho sužuje ťažká choroba kvôli ktorej musí brať drogy ktoré ho zabíjajú a kvôli ktorým už teraz vyzerá ako mŕtvola pretože je strašne bledý a má sivasto-biele vlasy, ale je statočný a stále sa snaží všetkých ochrániť aj keď to nie vždy dobre dopadne. Jem je proste super. 

Will. Ako som už spomínal tak ho moc nemám rád, pretože bol strašne arogantný. Aj keď mal na to svoje dôvody, no niektoré veci sa dali povedať aj jemnejšie. Veľmi ublížil Tesse a aj si to uvedomil, no Tessa ho aj tak odmietla kvôli jednej veci ktorú nebudem prezrádzať. Ale mám taký pocit že ho miluje aj tak... Postupne som si ho ale v tejto knihe obľúbil a povedzme tomu, že je to dobrá postava. 

Teraz ešte tak krátko a vedľajších postavách. Charlotte ako vedúca inštitútu bola jedna z tých postáv, ktoré musíte mať radi. Mala len okolo 20 rokov a už viedla inštitút v Londýne, k tomu bola ešte ako matka pre ostatných tam žijúcich tieňolovcov a bola veľmi starostlivá. 
 Ďalej Henry, Charlottin manžel, bol taktiež veľmi milý a to, ako bol stále zahrabaný v pracovni so svojimi prístrojmi, ktoré väčšinou ani nefungovali a vždy bol pozitívne naladený ma bavilo a mal som ho veľmi rád. 
Slúžka Sophie bola spočiatku trochu nevýrazná postava no v tomto dieli sa dosť zmenila a to v dobrom.
Jessamin som mal vcelku rád no to ako sa predviedla a ešte robila zo seba neviniatko ma dosť vytočilo a od vtedy som ju absolútne neznášal. U mňa, ako aj u všetkých ostatných si to pokazila na plnej čiare. 

Ďalej teda k obálke, ktorá patrí medzi tie najkrajšie vôbec. Viem, že veľa ľudom sa nepáčia, no podľa mňa sú dokonalé. Ešte aj pod prebalom sú krásne. Hlavne prvý diel. Obálku hodnotím na 5 hviezdičiek. 

Cassandra Clare napísala fakt niečo dokonalé. Niečo takéto dobré som ešte nečítal a táto jej séria prekonala všetky knihy ktoré som kedy čítal. Už len to že príbeh zasadila do 18 storočia vo Viktoriánskom Londýne sa mi veľmi páčilo a bolo to opísané do každého detailu. Ako by som v tom Londýne bol aj keď v niektorých ich situáciách by som sa teda v Londýne rád neocitol. V príbehu neboli žiadne hluché miesta a nikde som sa v knihe nestrácal. Kniha síce vyzerá hrubo ale keďže je to také dobré tak vám to ubehne behom chvíľky a budete do toho úplne ponorený a po prečítaní budete chcieť hneď tretí diel ktorý našťastie mám doma a hneď sa do neho pustím. Už sa teším na to veľkolepé finále. 

Moje hodnotenie bude dosť vysoké pretože si to táto kniha zaslúži - ako som už písal. Nič lepšie som ešte nečítal a prekonalo to všetky moje obľúbenú knihy. 



hodnotenie: 5/5
 Mildo
 

6 komentárov:

  1. Uz dyl slychavam o teto autorce. Proc jsem od ní ještě nic nečetla? Nevím. Každopádně, kdybych chtěla, která kniha navazuje na tuto?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Séria sa volá pekelné stroje a prvý diel sa volá mechanický anjel. Čo viem tak pred týždnom u vás vyšiel prvý diel pod názvom mechanický andel. :)

      Odstrániť
  2. Miluji knihy Cassandry Clare první jsou Nástroje smrti - 1 )Město z kostí 2 ) Město z popela 3)Město ze skla 4 ) Město padlých andělů 5 ) Město ztracených duší 6 ) Město nebeského ohně
    Zde uvedená kniha je ze série Pekelné stroje 1 ) Mechanický anděl 2 ) Mechanický princ 3 ) Mechanická princezna Obě série jsou některými lidmi propojené , ale lépe je nejprve si přečíst Nástroje smrt a až potom pekelné stroje - i když to jde i odděleně . Podle města z kostí byl fil a v roce 2016 se bude natáčet celý seriál . Pak ještě přijdou další knihy se sérií navazující .Ale u nás zatím nevyšly ( některé nevyšly ještě ani v originálu ) v únoru vyjde kronika Magnuse Bana a v srpnu 5 let od poslední knihy Nástrojů smrti Města nebeského ohně - bude vycházet série The Dark Artifikes 1) Lady midnight vyjde 8.3.2016 v originále 2 ) Princ of Shadows 3 ) The Queen of Air Darkness už se na další knihy moc těším takže skvělé čtení doporučuji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja túto autorku úplne milujem a mne sa popravde moc Nastroje smrtelnikov moc nepáčili. :) ale chcem sa do toho pustiť tiež.

      Odstrániť
    2. Čitala somaj TMI aj TID a pre chvíľou son sa vrhla na TBC a je to tak skvelé ako predošlé dve série... Čakám už len na Kódex... Film bol skvelý ale zo serialu niesom moc nadšená

      Odstrániť
  3. Miluji Willa ,Tess a Jamese - Charlotta a Henry jsou také skvělý :)

    OdpovedaťOdstrániť