štvrtok 30. júna 2016

Richelle Mead: Bloodlines #1

Anotácia: Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.
Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnou uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.
Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…


*Anotácia je v češtine, ale ja som knihu čítala po anglicky - len aby som vysvetlila, že anotácia je po česky a citáty po anglicky*

Bloodlines som si chcela prečítať len kvôli Adrianovi. V Upírskej Akadémii bol skvelý a obľúbila som si ho. Ale nebolo ho tam dosť. S touto knihou som mala naozaj dlhé dva dni.  
Kúpila som si ju v októbri a dôvod prečo som sa k nej dostala až teraz bude asi to, že som ju stále odkladala, že má čas. Nakoniec som si k nej sadla a ako som už povedala, bolo ty naozaj dlhé dni. 

Predtým, než sa dostanem k obsahu - tá obálka... ach. Obálky slovenskej Upírskej akadémie sú úžasné, ale Američanom a Angličanom to nejako nevyšlo tentokrát.  Nemám rada, keď sú na obálke tváre postáv. Kazí to predstavivosť. Mne osobne sa ľudia predstavujúci Sydney a Adriana (?! ako fakt?) vôbec nepáčia a nehodia. Z obálky som naozaj sklamaná. Ale ako sa hovorí - nesúď knihu podľa obalu. 

Prvé kapitoly boli naozaj nezáživné, kým som sa cez ne prekúsala prebehol celý deň. Bolo to naozaj nudné, hlavne pre človeka, ktorý už Sydney poznal z Upírskej Akadémie (ďalej len UA). 
Kniha je napísaná presne tým štýlom ako UA - rozprávačom je samotná hlavná postava. Richelle vie pásať tak, aby vás dej pohltil a cítili sa sami hlavnou postavou. Tak isto príbeh dostal aj mňa a  po prečítaní prvých kapitol som sa pre túto knihu nadchla. Ďalej som už od nej nemohla odtrhnúť  oči. 
Keď som nečítala, tak som rozmýšľala o postavách a deji. 

Kniha je rozprávaná alchymistkou Sydney Sageovou, ktorú môžete poznať z posledných častí UA. Po udalostiach s Rose a Lissou je Sydney považovaná za milovníka upírov, čo je pre alchymistov neprípustné. Porušila prísne alchymistické pravidlá a bola dočasne zbavená svojich povinností až kým ju jeden večer nevytiahnu z postele aby ju poslali na tajnú misiu na ochranu princeznej. Jill sa totiž pokúsili zavraždiť a preto ju musia ukryť na internátnej škole v Palm Springs. Jill ale nemôže ostať ani na moment nestrážená a preto neprichádza sama. Sprevádza ju aj dampír Eddie Castile a moroj Adrian Ivashkov. Hra na slušnú rodinku trvá dovtedy dokým Sydney neobjaví v Palm Springs podozrivé veci, ktoré sa podobajú na alchymistickú mágiu.  Sydney musí riešiť nie len školské povinnosti, možné šikanovanie, a pravidelné kŕmenia, ale aj potenciálnych lovcov upírov a jedného veľmi otravného nadriadeného, ktorý spraví všetko aby sa jej zbavil. Jej povesť už aj tak visí na vlásku. Kto by bol lepší na žitie s upíri než ich sympatizant?
O humor je v knihe postarané, v každej kapitole som sa určite aspoň raz zasmiala (až na výnimky no...). Stará sa o to hlavne Adrian, ale sem tam niečo zahlási aj Sydney, ktorá sa medzi svojimi spoločníkmi cíti čím ďalej tým lepšie. 
"The Alchemists needed entire department devoted to handling Adrian Ivashkov."
Jej hranice sa postupne posúvaju, aj keď máva miestami krízy, či veriť týmto ľuďom alebo sa spoliehať na svoj vlastný druh. Tak ako v UA, dokázala Richelle Sydney skvele vykresliť. Bola odvážna, ale mala zásady, ktoré nechcela porušiť. Určite nebola jedna z tých dokonalých - sem tam sa bála, sem tam naopak nakopala zadky. 
Izbu zdieľala s Jill, Lissinou donedávna tajnou sestrou. Kvôli nej je potrebná celý tá maškaráda - aby ju ochránili. Jill to nemá ľahké, je nenápadná a nerozpráva sa s nikým. Nemá na novej škole priateľov, okrem Micaha, ktorému sa páči. Nevyhne sa ani školskej mrche, ktorá sa ju pokúša zničiť. 
Adriana, ako moju obľúbenú postavu nemôžem nespomenúť. Pretože jeho srdce je ešte stále zlomené od Rose, Abe sa rozhodol, že by bolo najlepšie keby sa na chvíľu vzdialil z dvora. 
"You don´t know what it´s like to love someone like that, then to have that love thrown back in your face..."
Potreboval len ukázať cestu, aby začal robiť aj niečo iné, než venovanie alkoholu a utápanie sa vo vlastných problémoch. To nepomáhalo nikomu. Stal sa z neho Sydnin partner in crime. Aj ona si ho celkom obľúbila a nehovorte, že som jediná, ktorá vidí ich spojenie a tie iskry?
Eddieho som mala rada už v UA a teraz som si ho ešte viac obľúbila. Očakávala som, že bude len ochranársky stále sledovať Jill, ale on si našiel kamarátov a stal sa populárnym.
Objavovalo sa ja veľa ďalších nových postáv ako napríklad Clarance - šialený moroj, ktorý žil už dlho sám a  veril na lovcov upírov. Možno bol blázon, ale čo ak nie?
Ďalej aj jeho syn Lee, ktorý bol naozaj milý a snažil sa im vo všetkom pomôcť a všetko zabezpečiť bez zbytočných otázok. S Jill si naozaj rozumeli a ona sa stal jedným z jej celkovo dvoch priateľov.
A v neposlednom rade Keith, ktorý ma od začiatku štval. Ale samozrejme, že niekto musel hrať aj odporného chlapáka či zápornú postavu. S týmto alchymistom mala Sydney istú históriu a konečne som sa dozvedela čo za čudnú zmluvu to uzavrela s Abeom.
Nemôžem zabudnúť, že tí, ktorým po konci UA chýbali staré postavy ako Rose a Dimitri sa dočkajú. Aspoň čiastočne. Všetci z nich tak nejak dostali svoj šťastný koniec a v knihe sa o nich dozviete ešte veľa drobností.

Síce kniha neobsahuje veľa romantiky aj tak som niekedy (len zriedka) prišla na svoje. Aj keď ja som videla romantiku v každom Sydney - Adrian stretnutí. Medzi nimi proste niečo je... To ako si seba navzájom doberajú... to ako jej rozumie, ako ju nechce vydesiť... dobre to už je fangirling.
" You shoud´ve just gotten a kid´s meal. You could have saved me a lot of money. And gotten a toy."
Tiež tam bolo tak veľa skvelých myšlienok - presne tak ako vždy v knihách od Richelle.
Najlepšie bolo ako som si konečne mohla prečítať viac o postavách, ktoré v Upírskej akadémii boli vedľajšie. Všetky ich pocity. Chcela som sa dozvedieť napríklad čo si Jill myslí o Lisse, korá na ňu teraz vôbec nemá čas, alebo či Adrian nenávidí Rose?
" ... always listening to things in my head, listening to things I don´t even want to hear. Feeling things I don´t want to feel."
Celý dej sa postupne zamotávala až nič nebolo tak ako sa zdalo. Aj najmenšie náhody mali veľký zmysel a koniec bol priam veľkolepý. Už len pre to sa oplatilo čítať.

Ešte jedna maličkosť, ktorá by sa dala uplatniť aj v reálnom svete v dnešnej dobe. Možno to vyznie ako úplná somarina, ale Sydneyine predsudky (celkovo alchymistické predsudky) voči upírom sú ako predsudky ľudí voči iným rasám, alebo iným ľuďom. A nielen to, že sa nemusíme riadiť stereotypom a môžeme niečo zmeniť - začínajúc s načim postojom a názormi. Jediné čo k tomu môžem napísať je ďalší skvelý úryvok z knihy. (#Nataliesdeepthoughts)
"The greatest changes in history have come because people were able to shake off what others told them to do."
Po dočítaní tejto knihy som ňou bola ešte dlho posadnutá (keďže túto recenziu pášem tak 3 týždne po dočítaní - lenivá ja!). Som si viac než istá, že Bloodlines u mňa predbehli aj Upírsku Akadémiu. Keď som si pred čítaním pozerala recenzie a viacerí blogeri spomínali, že sa im tot páčilo viac ako UA nechcela som veriť, až som bola naštvaná. Niečo ešte lepšie ako Upírska akadémia? Ale stalo sa. Tejto sérii som prepadla a už mám doma pokračovanie, na ktoré sa neskutočne teším. Knihu som zatiaľ odporučila každému, koho zaujíma tento žáner.

Ak by som knihu hodnotila neprofesionálne dala by som jej aj  6/5, ale keďže chcem byť objektívna tak jej dám 4,5/5 - pol boda dole len za ten slabší začiatok. Ale vy si môžete vybrať podľa, ktorého môjho hodnotenia sa budete riadiť :)    

NATALIE

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára