streda 9. decembra 2015

1O faktov o knihách, ktoré by ste mali vedieť...

Ahojte :)
Zase som tu s príspevkom do série 1O vecí čo... a dnes som vybrala 1O faktov o knihách, ktoré by ste mali vedieť. Mne prišli zaujímavé a dúfam, že sa aj Vy dozviete niečo nové.

1. Iba online shopping
Predpokladá sa, že v priebehu dvoch rokov 75% kníh bude predávaných online a len 25% nájdete v kníhkupectvách alebo iných kamenných obchodoch.
Predstavte si, že už nebudete chodiť do obchodov sa tam pozerať na knihy a vyberať. Nebudete sa môcť každej chytiť, len si obzrieť jej obálku na internete.

2. 1 veta = 2 strany
Najdlhšia veta, ktorá bola kedy vytlačená v knihe bola z knihy Victora Huga: Les Miserables (Bedári). Tá veta má 823 slov a zaberá celé strany.



3. Reťaze na knihy
V minulosti ľudia zvykli s reťazami knihy pripútavať k poličkám, aby ich nikto neukradol.
To by som najradšej niekedy spravila aj ja.

4. Šťastný Island
Ľudia na Islande prečítajú percentuálne viac kníh než hociktorá iná krajina. 

5. 2 slávne knihy a jedna o ktorej ste nikdy nepočuli
Tri najčítanejšie knihy na svete sú: Biblia,  Quotations from Chairman Mao Tse-Tung a Harry Potter. 
Biblia a Harry Potter sú jasné. Tomu úplne rozumiem. Ale Quotation form Chairman Mao Tse-Tung? O tom som nikdy nepočula. Nazýva sa tá kniha aj Litte Red Book a je to zbierka citátov z príhovorov čínskeho chairmana (???) komunistickej časti Číny - Mao Zedonga, prvýkrát vydaná v roku 1964.

6. Na ktorú knihu by ste šetrili celý život a aj tak nenašetrili ani štvrtinu?
Najdrahšia kniha, ktorá bola na svete kedy kúpená bol Codex Leicester od Leonarda Da Vinciho. Kúpil ju Bill Gates za 30.8 miliónov dolárov. 
Codex Leicester je vlastne zbierka skoro všetkých poznaných poznatkov Leonarda Da Vinciho.

7. FSOG po prvé
 Svetový fenomén a bestseller Fifty Shades Of Great bol prvýkrát zverejnený na fanpage (fanúšikovskej stránke)
To som netušila... mierne mi to pripomína After :)

8. Nikdy si neberte spisovateľa!
Ešte pred vynájdením písacieho stroja a samozrejme počítača, Tolstoj napísal svoju svetoznámu knihu Vojna a Mier. On síce napísal svoju knihu, ale jeho manželka ju musela 7x ručne prepisovať. 
9. Ani jedno "E"
Ernest Vincent napísal v roku 1939 román s názvom Gadsby. Obsahuje 50 000 slov. Zaujímavosťou však je, že nepouži ani jedno slovo obsahujúce E. 
Koľko to  písal? Tá kniha mu zobrala hodne času! Písať s vypadnutím hoci i 1-ho písma, musí byť strašný zážitok. :D Fakt je to hrozne ťažké.


1O. Najkontroverznejšia kniha
Jedna z najkontroverznejších kníh všetkých čias je Lolita od Vladimira Nabokova. Táto kniha bola predmetom kontroverzie už od svojho zverejnenia v roku 1955 vďaka svoje kontroverznej postave. Jej vydanie bolo zakázané v krajinách ako Francúzsko, Veľká Británia, Južná Afrika, Argentína alebo Nový Zéland. Napriek všetkému si ale kniha v  Amerike užila veľký úspech a predalo sa 100,000 kópií v prvých troch týždňoch. Román tvorí prieskum vo vnútri mysle pedofila, ktorý sa volá Humbert Humbert, a ktorý rozpráva o svojom živote a o posadnutosti.



To by bolo mojich 1O faktov. Máte aj Vy nejaké? Neváhajte a šupnite ich do komentára!

4 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Tiež som zostala že čoooo???? Keď ja šetrím na jednu knihu koľko :D

      Odstrániť
  2. Super článok :)...S tým ,že ľudia niekedy priputávali knihy ,ked boli na poličkách reťazami je super fakt,zasmiala som sa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, snažila som sa vybrať také neokecané a originálne :D

      Odstrániť