pondelok 23. novembra 2015

Daniella Ferková: Tanec pre Luciu Frey

ANOTÁCIA: Šestnásťročná Lucia sa vracia na Slovensko. Späť do rodných Košíc, ktoré opustila pred ôsmimi rokmi. Francúzske Orléans je už len boľavou spomienkou na otca a jeho náhlu smrť. Ani sľubná tanečná budúcnosť ju tam nedokáže udržať. A tak zavesí tanec na klinec, pretrhne všetky väzby s francúzskymi kamarátmi a vráti sa na Slovensko. Matke je však na príťaž a v škole vôbec nezapadne. Po mesiacoch akoby vo vzduchoprázdne si pomaly nachádza cestu späť k tancu. Znovu objavuje nielen radosť z pohybu a hudby, ale stretáva aj prvú lásku. Luciu však v snoch trápi minulosť. Ani zmena prostredia jej nepomáha zabudnúť na tú strašnú noc. Napokon si bude musieť vybrať. Dá prednosť sebe alebo láske?

Vidíte tú obálku?! Krajšiu som asi ešte nevidela. Úplne nádherná a farebná. Skvele graficky spracovaná ako spredu tak zozadu.
Aby som zostala pri zovňajšku, musím spomenúť, že hneď na začiatku nájdete link a qr kódy na playlisty na YouTube alebo Spotify (po kliknutí Vám ich spustí). A ja som bola veľmi spokojná... Lana Del Rey, Arctic Monkeys, Daughter a veľa ďalších.
Stala sa mi dosť veštecká vec. ja si len tak z ničoho (vlastne mám tú pesničku z jedného fandomového videa) nič sťahujem Adele - Hometown Glory a večer si dám sluchátka, pustím Hometown Glory, vezmem knihu, otvorím ju, otočím stranu a tam Adele - Hometown Glory... Máme rovnaký hudobný vkus jeeej!
"Sme generácia, ktorá mlčí. Stratená, skazená a hlúpa. City sme pochovali hlboko a pravé emócie u ani slovami nevyjadrujeme."
 Najlepšia vec na tejto knihe bola, že som sa vedela úplne vžiť do hlavnej hrdinky a príbehu. Celý dej mi prišiel jednoduchý ale premyslený zároveň. Samozrejme nechýbala zápletka s istým chlapcom a ani riadne hádky s matkou.
Lucia je tínedžerka, ktorá zažila veľa zlého a je z toho v depke. No každý má dnes svoje problémy a tým, že ona má veľmi vážne problémy, zrazu  mi tie moje prišli ako nič. Nemá to ľahké a niekedy rozmýšľala nad extrémami. Tiež bola sympatická, sem tam sa búrila, sem tam plakala, sem tam sa do niekoho buchla. Obľúbila som si ju hlavne za jej názory. Chápala spoločnosť veľmi zaujímavo a mala rovnaký postoj k školskej hierarchii.
Deeeeejv (poriadne zaťahoval - no pravý Košičan) bol naozaj super týpek. Bol vtipný a asi jediný normálny. Na to, aká naňho bola Lucia na začiatku hnusná, stále bo na ňu milý. Jeden moment som aj myslela, že budú spolu. Keď kráčala k jeho lavici aby si tam sadla a on sa na ňu pozrel a ona si ho premerala - myslela som, že ak sa dajú do kopy tak sa povraciam. Chvalabohu, že sa to nestalo.
Diabolské dvojčatá boli hlavnými "zloduchmi". Ben a Bara - ešte sa aj hnusne volajú. Bolo to asi prvý krát čo som neshipovala hlavnú hrdinku s hlavným bad-boyom. Ako to? Veď Ben bol ešte aj čiernovlasý modrooký! Asi to bude tým, že bol vážne otrasne strašný. A jeho sestrička bola mrcha číslo jedna.
Lukáš - ach Luk - taký zlatúšik, ktorý nemal chybu, teda iba jednu. A to fajčenie, ale myslím, že v dnešnej dobe, to už nikomu nevadí. Či? No, každopádne mal jednu hlášku v knihe: "Fajčenie je zlé, ale dôvod prečo fajčím je horší". Nepripomína to niekomu WeHeartIt. Jop, práve obrázok s týmto textom mám uložený v mobile.Nie, že by mi to vadilo - každý sa potrebuje inšpirovať.  Okej, späť k Lukášovi, do ktorého som sa zamilovala. Bol romantický, ale nie moc. Najhoršia vlastnosť: ťahal to s veľa dievčatami. Ale bol ochotný sa zmeniť... awww....

Lucie sa tiež menila, vlastne Lukáš ju menil. Najromantickejšie časti boli v "telocvični" (alebo ako to volali, už si nepamätám).
Tiež sa v knihe postavy museli veľa rozhodovať. Bolo to realistické zobrazenie dnešného života.
"Všetci robíme rozhodnutia. O tom je život. Niektoré okamžite v záchvate adrenalínu, nad inými musíme dlho a triezvo premýšľať."
Vlastne som túto knihu zhltla za jeden deň a môžem povedať, že o proti tomuto je Džínsový denník a Twilight oproti Harry Potterovi. Ja som si ju zaradila v rebríčku, za najlepšiu slovenskú knihu, za ktorú by som sa nehanbila a vnútila ju čítať kľudne aj ľuďom vo svete.

Neboli tam žiadne zbytočné keci, akurát by som niekedy ocenila bližší popis situácie. Pravdepodobne by potom z toho bola 1OOO stranová kniha, ale naozaj mi niektoré časti pripadali rýchlo odprásknuté.
Už od začiatku som bola zvedavá, čo také Lucia spravila, že sa presťahovala z Francúzka... ufff... oplatilo sa čakať.

Za koniec dostáva autorka odo mňa 1OO bodov.  Naozaj zaslúžených. Bála som sa konca, že či to bude typický nudný otrepaný koniec romantickej knihy. Ale naozaj, mi zážitok nepokazil ani koniec.

Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavaťelstvu Slovart a knihu si môžete kúpiť TU!

Na slovenské pomery, je toto skvelá kniha, ktorá si získa každého. Dávam 4,5/5 - pol-bod dole za maličké vecičky čo mne prekážali.

3 komentáre:

  1. Mať tak peniaze, asi by som si túto knihu iba zo zvedavosti kúpila. Bohužiaľ, som na tom momentálne biedne, ale snáď december prinesie nejaký ten peniažtek pretože si ma na knihu celkom navnadila! Som zvedavá, od slovenských autorov som toho čítala veľmi, veľmi málo. Asi je čas to napraviť. :)
    Charlotte z blogu http://faylotte.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    2. niektoré slovenské knihy sú na veľmi vysokej úrovny a naozaj sa oplatí si ich prečítať :) tak šup šup zožeň peniaze :D

      Odstrániť